So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

sauna

puhdistunen

Sauna on suomalaisen kohtu. Paluu aikaan, jolloin kaikki syntyvän kannalla oli vielä puhdasta ja kokematonta. Aikuiset puhuvat mielellään geeniperimästä tai perisynnistä tai sukurasitteista. Aikuiset eivät näe asioita syntyvän näkökulmasta. Eivätkä siitä juuri perusta. Aikuiset kasvattavat.

Suomalainen palaa saunaan kerran viikossa, hartaimmat useammin. Tämä kansaa yhdistävä kokemus kertoo sitä, miten paljon he kaipaavat puhtauden tilaan. Puhtaus on ensisijaisesti mielentila ja vasta sen jälkeen fyysinen tila. Mielentila on tarvehakuinen olotila. Mieli toimii tarpeen ajamana. Mikä on se tarve? Sitä voi saunan lempeässä hämärässä lauteilla miettiä.

Minä kartan saunaa. Se johtuu lapsena kokemistani saunomisen yhä uudelleen toistuvasta kahdesta tuskaisesta kokemuksesta. Kovista saippuoista ja nenäverenvuodosta. Jos nenä ei vuotanut, raavin ihoni verille, koska se oli rutikuiva. Tiedän hyvin, että molempiin kokemuksiin on muitakin syitä mutta ne yhdistyivät saunomiseen. Niiden tähden en kaipaa lauteille. En koe, että minulta puuttuu jotain. En koe olevani epänormaali. Minulla ei vaan ole tarvetta liittää puhtauden kokemusta saunaan.

Muutama viikko sitten löysin sattumalta kaapistani luomusaippuaa. Kokeilin sitä varovaisesti ensin parranajossa, sitten koko vartalolla. Mikä pehmeys, mikä hellävaraisuus, mikä tuoksu!! Nimenomaan parranajo on herkän ihoni vuoksi arka toimitus. Välttelen sitä niin, että ajan orastavat leukakarvani vain kerran viikossa. Harmittelen, etten voi kasvattaa partaa, koska haivenet ovat kovin harvassa. Vain syöpähoitojen jälkeisen puolen vuoden kasvupyrähdyksen aikana viikset rehottivat.

Tässä aito pohjoiskarjalainen ja suomalainen tuote Sola-saippuan luomuhunajakakkusaippua. Sen kaikki ainesosat luomua: rypsiöljy, kookosöljy, hunaja, mehiläisvaha. Lisäksi vain vettä ja lipeää. Ihoni tuntee tämän. Olen vähitellen vähentänyt saamaani kemikaalikuormaa ja vaihtanut sekä puhdistusaineita, että ruokia sellaisiin, joissa on puhtaita perusraaka-aineita.

Sola-saippua on perinteisellä tavalla valmistettua saippuaa, jota keitetään hiljalleen pienissä erissä. Sola-saippua ei sisällä kemikaaleja, säilöntäaineita, tensidejä eikä puhdistusaineita. Siinä käytetään kasviöljyjä- ja rasvoja, kosmetiikka -laatuista lipeää ja puhdasta, paikallista vettä. Tämän saippuamerkin koti on nyt Juuassa ja sitä valmistaa Leila Tuononen. Hän osti yrityksen sen perustajalta Christiana Harlelta ja kehittää sitä eteenpäin. Saippuoiden valmistus alkoi Solan kylässä Polvijärvellä. Kylässä on ollut asutusta jo kivikaudella. Saippuanteon idea syntyi vuonna 2001, kun Christiana näki unen, jossa emokarhu keitti saippuaa. Karhu kertoi hänelle, miten lähiluonnon raaka-aineista saa puhtautta. Luonto ja ihminen. Yhteys.

Puhtaus on suhteellista. Puhtaus on erilaista eri kulttuureissa, tilanteissa, ihmisissä. Niin saa olla. Minulle puhtaus on hetki, jossa olen läsnä kaikkine puolineni. Aika on tässä. Mieli ja tila. Mitä enemmän koen olevani puhdas, sitä vähemmän koen tarvetta puhdistautua.