So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

retkiluistelupäiväkirjasta 1

On yksi ulkoliikuntamuoto, jonka aikana tunne olevani kevyt kuin tuulessa kieppuva lumihiutale. Luistelu. Jostain syystä kehoni toimii luontaisesti pehmeämmin jäällä. Siellä en pelkää. Nautin. Tunnen ilmavirtauksen kulkevan vaatteiden ja ihon läpi. Tunnen miten solut tanssivat. Ei. Eivät ne törmäile. Ne kuhertelevat, liehakoivat.

Muistan sen hämmentävän ensi kerran. Vääksyn kanavan venevalkamana käytetty sivu-uoma oli jäätynyt. Pohja näkyi. Hokkareiden teristä jäi viirut jäähän. Olin enemmän polvillani tai takamuksillani. Naapurin Kari juoksi matalateräisillään vauhtiin ja liukui melkein kanavalle. Posket punaisina menin kotiin, valmiina unohtamaan koko lajin. Mutta Kari oli sitkeä.

Vääksyn urheilukentällä, Aurinkovuoren kupeessa pidettiin talvisin jääkiekkokaukaloa ja vapaaluistelualuetta. Koulun urheilutunneilla pelattiin lätkää ja huomasin pärjääväni. Läksykirjojen ja päivällisen jälkeen kannoin luistinkassia lätkämailan varressa ja kävelin kentälle. Joka päivä. Menin mukaan Asikkalan Raikkaan kiekkojunioreihin ja pääsin B-junnuna valmentamaan E-junnujen joukkuetta yhden talven. Vielä Helsingissä opiskellessani olin mukana yliopiston kaukalopallosarjassa tiedekunnan joukkueen maalivahtina. Siitä on kauan. Mutta tunne ei unohdu.

Punkaharjun retkiluistelureittiä Tuunaansaaressa pitää yllä Harjun Portin matkailukeskus. Yritysvetoisuus takaa, että luistelurataa pidetään yllä säännöllisesti ja sen toimintaa kehitetään. Luistelua ajatellen tärkein sivu on heidän retkiluistelupäiväkirjansa ja se löytyy täältä. Siinä kerrotaan päiväkohtaisesti juuri se, mitä pitää tietää reitistä, myös päivälippujen ja kausikorttien hinnat. Alle 10 vuotiaat saavat luistella vapaasti.

Tällä hetkellä reittejä on aurattu 14 kilometriä ja lähtöpaikka on Tuunaansaaren eteläkärjestä. Reittejä on kolme: Siplahden lenkki n 6km, Haataansaaren lenkki n 5 km ja Kaarnalahden lenkki n 2 km.

14.1. Pilvinen sää, heikkoa etelätuulta, -4 astetta kello 10.30. Jää paikoin epätasainen, parhaassa kunnossa Kaarnalahden lenkki, jota suosittelen aloittelijoille. Silplahden lenkki jonkin verran parempi kuin Haataansaaren. Jäällä on osittain isompia lohkareita, osittain pientä röpelöä, jotka tekevät liukumisesta epätasaisen. Luistelu-urat ovat normaaliin verrattuna vielä kapeahkot. Päivän annos on 13 km, jokainen reitti kerran läpi. Hyvä olo, jaloissa ei tunnu illallakaan mitään erityistä. Vatsa, selkä ja käsivarret huomauttavat, että mehän lykittiin ja te vaan potkitte.

Luistelijoita on aamupäivällä noin kaksikymmentä. Luistelijat ovat iloista sakkia. Lähes kaikki hymyilevät ja tervehtivät. Lähtöpaikalla autan laillani ensi kertaa tänä talvena luistelevalle ladylle toisen terän kiinni monon pohjaan. Nauru on herkässä kaikilla, jotka seuraavat, kun raaputan sauvan terällä pohjauria puhtaaksi. Ei sattunut lasikenkä mukaan…

15.1. Pilvistä, heikkoa lumisadetta, -7 astetta, pureva etelätuuli kello 9.00. Lumi tuiskuttanut radan osittain umpeen. Kun lähdin 10.15, jää höyläys alkoi, se tulee varmasti parempaan kuntoon. Päivän annos tunnin luistelu ja 11 km. Etelätuulella Siplahden lenkki on pitkä, vastatuuli käy suoraan kasvoihin. Haataansaaren lenkki oli tänään helpompi. Nukuin viime yönä liian vähän, eikä voimia ollut yhtä paljon kuin eilen. Luistelijoita vain yksi samaan aikaan. Odotan jo huomista!