hyvinvointi

retkiluistelupäiväkirjastani 2

Tällä hetkellä luistelureittejä on aurattu 14 kilometriä ja lähtöpaikka on Tuunaansaaren eteläkärjestä. Reittejä on kolme: Siplahden lenkki n 6km, Haataansaaren lenkki n 5 km ja Kaarnalahden lenkki n 2 km. Viikonloppuisin Kruunupuiston rannassa Inkeritalon vohvelikahvila avoinna kello 11-15.

16.1. Puolipilvinen sää, kohtalaista etelätuulta 7 m/s, -12 astetta kello 9.30. Jää paikoin epätasainen, parhaassa kunnossa Kaarnalahden lenkki, jota suosittelen aloittelijoille. Silplahden lenkki jonkin verran parempi kuin Haataansaaren. Höylätty jää luistaa hyvin. Päivän annos on 6 kilometriä, posket alkoivat jäätyä vastatuulessa ylös nostetusta tuubihuivista huolimatta. Luistelijoita yksi ja minä.

20.1. Pilvistä, hyvin kevyttä lumisadetta, heikko kaakkoistuuli 3m/s, -5 astetta kello 10.25. Rata aurattu aamulla, kaikkien lenkkien etelänpuoleinen väylä kaipaisi uutta höyläystä, samoin lähtösuora. Lähtöpaikka on siirtynyt Harjun Portin rantaan. Siinä on se hyvä puoli, että huoltorakennus on luistelijoiden käytössä, siinä on pukuhuoneet ja suihkut sekä WC:t naisille ja miehille erikseen. Päivän annos 14 kilometriä eli koko rata. Puskin ihan tosissani ja lenkin jälkeen oli vähän aikaa voimat pois. Luistelijoita 12 ja tilaa hyvin.

21.1. Pilvistä, hyvin kevyttä lumisadetta, heikkoa itätuulta 4m/s, -12 astetta kello 9.35. Vaikka pakkasta oli kohtalaisesti, se ei tuntunut kasvoissa pahalta. Auraus osittain käynnissä mutta väylät sen verran leveitä, että väistellä ei tarvinnut. Päivän annos 14 kilometriä, aikaa kului minuuttia vaille tunti, luistelu oli enemmän herkuttelua ja voimia jäi varastoon. Luistelijoita puoli tusinaa.

Muutama ajatus luistelusauvoista. Olen kiinnittänyt huomiota kolmeen seikkaan: sauvojen pituuteen, kädensijaan ja terään. Sauvojen pituuteen annetaan laskukaavaksi oma pituus kertaa 0,85 + 5 cm. Omalla pituudellani 180 cm se tekee 158 cm. Tällä hetkellä käytän 161 cm pituisia sauvoja ja olen tyytyväinen. Oikean pituuden ratkaisee muukin kuin kokonaispituuteni. Yksilölliset seikat, kuten käsien pituus, selän pituus ja jalkojen pituus vaikuttavat siihen miten korkealta kädet aloittavat työnnön. Lisäksi se, miten paljon käyttää jalkojen lihaksia potkuissa, vaikuttaa sauvojen käyttöön. Sauvojen pituus vaikuttaa siihen miten syvään pitää kumartaa työntäessään. Selästä, sen lihaksien kunnosta ja selkärangan rakenteesta riippuen sekin on yksilöllistä. Suosittelen eripituisten sauvojen kokeilemista. Eron huomaa yhden lenkin aikana.

Sauvojen kädensijoja on monenlaisia, on muovisia ja korkista tehtyjä. Käytössäni on tällä hetkellä vanhat vapaan hiihdon vanhanmalliset sauvat, joiden muovisessa kädensijassa on käsilenkkien lisäksi kämmensyrjän alla työntöä tehostava korotus. Se on todella pätevä! Olen kokeillut kädensijaa, jossa on laajennettu remmi, joka kiristetään ranteen kohdalta tiukaksi. Silti se ei anna työntöön samaa tukea kuin erillinen koroke. Tässäkin kannattaa kokeilla ja valita sen perusteella.

Pieni mutta tärkeä osa sauvasta on sen terä. Retkiluistelu tapahtuu jäällä, joten terän on oltava pureva, jotta siitä saa tukea työntöön. Kävelysauvoilla ei jäällä tee mitään ja se johtuu siitä, että terä on tehty lumelle eli se on tasainen. Luistelusauvan terää voi myös teroittaa, jotta siitä saa koko hyödyn irti. Rälläkällä se käy nopeasti mutta käsiviila tehoaa myös.