vegaaninen

vegekokkauskurssilla

Syksy on ollut täynnä kokeiluja. Viime torstaina työtoveri vinkkasi kokkauskurssista. Koska ruuanlaittoni on puhdasta improvisointia vedenkeiton ja sörsselikoneen välillä, suostuin silmää räpäyttämättä. Lähdin tutustumaan vegekokkaukseen käsikopelolla. Kurssilla on jotenkin helpompi aloittaa, kuin kotona itsekseen. Tämänkin kokeilu liittyy elämäntapojen muutokseen. Myöntää täytyy, että olen mielessäni pureksinut asiaa lukiessani vihmerien bloggaajatowerien Gastro Pahalapsen ja Vegaanipupun reseptejä.

Kurssin järjesti Linnalan opisto Savonlinnassa ja ohjaajana oli TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, kotitalousopettaja Marjaana Kemppainen. Alussa saatiin tietoa kasvisruokavalioista, pino vinkkejä niiden noudattamiseen, opittiin kasvisruokakolmio, nähtiin linkit vegetietoon ja resepteihin. Sitten päästiin tutustumaan aineisiin ja maistelemaan niitä. Olin maistanut vain tofua ja tykännyt siitä. Nyt tutustuin härkäpapuvalmisteeseen Härkikseen, nyhtökauraan, maidosta valmistettuihin Mifu-suikaleisiin, maidottomaan feta-juustoon, kik-herneisiin, sesamin siemenistä tehtyyn tahini-tahnaan ja sen avulla valmistettuun hummukseen. Mausteet olivat tuttuja lukuun ottamatta porkkanan ja kuminan sukuista jeeraa eli juustokuminaa.

Pääsin tekemään parityönä härkispiirakkaa. Valmistus oli helpompaa kuin kuvittelin, ehkä se johtui osaavasta työparistani. Ihmettelin vain mausteiden paljoutta, kuutta eri lajia!! Maistuvatko ne kaikki kuumassa piirakassa?

Härkispiirakka olkaa hyvä.

pohja:

2 dl kaurahiutaleita

1dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl öljyä

1 dl kauramaitoa

Sekoita ainekset sekaisin ja taputtele voideltuun vuokaan öljytyin käsin.

täyte:

1 paprika

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

3 dl kaurakermaa

2 munaa tai 0,5 dl perunajauhoa

1 tl juustokuminaa

1 tl paprikajauhetta

0,5 tl suolaa

0,25 tl kurkumaa

0,25 tl mustapippuria

0,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

250g härkis-härkäpapuvalmistetta

Kuutioi paprika, sipuli ja murskaa valkosipuli. Pehmennä niitä pannulla tilkassa öljyä. Sekoita kerman joukkoon munat, mausteet ja korianteri. Lisää lopuksi paprika-sipuliseos ja härkis. Kaada täyte vuokaan.

pinnalle:

fetajuustoa

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Leikkaa ennen tarjoilua pinnalle tuoretta korianteria.

Valmis piirakka oli hyvää, vaikka maidoton feta-juusto ei kylmänä maistunut mieleiseltä. Härkistä ei erottanut suutuntumalta jauhelihasta. Vieraani taitavat päästä natustelemaan tätä. Huomasin myös kaksi muuta asiaa: olen hidas tekemään ruokaa mutta tiskaan käsin vauhdilla.

comments powered by Disqus