leipominen

Täydellinen prinsessakakku - tai sitten ei

Prinsessakakun leipominen

Tässäpä hiukan apua silloin, kun alkaa tehdä mieli leipoa prinsessakakkua. Olen selostanut kakun tekemisen vaiheittain. Reseptejä löytyy pilvin pimein netistä, joten voit valita mieleisesi sieltä. Onnea matkaan!

Vaihe 1: Mittaa kuume, sillä sinulla saattaa olla sitä. Luultavasti onkin.

Vaihe 2: Kysy itseltäsi, haluatko oikeasti leipoa prinsessakakun vai välttäisikö tavallinen täytekakku.

Vaihe 3: Kysy perheeltäsi, pitävätkö he marsipaanista. Eivät välttämättä pidä.

Vaihe 4: Tarkista, löytyykö kaapistasi riittävän isoa pyöreää kulhoa, esimerkiksi boolimaljaa. Mittaa se lautasilla (kolme eri kokoista), joita aiot käyttää ympyröiden muotteina. Tämä säästää huomattavasti vaivaa myöhemmässä vaiheessa. 

Vaihe 5: Tee kääretorttupohja, paista ja jäähdytä se. Uusissa resepteissä kakkupohja tehdään kakkuvuoassa, mutta ei meillä! Meillä vaalitaan perinteitä ja tehdään muotin avulla täydellisen pyöreä prinsessakakku. Vieläkin tosin tavallisen täytekakun tekeminen onnistuu.

Vaihe 6: Valmista prinsessakakun sisälle tuleva vaniljakastike ja jäähdytä se.

Vaihe 7: Leikkaa eri kokoisia lautasia apuna käyttäen kolme ympyrää kääretorttupohjasta. Neljäs kerros tehdään jäljelle jääneistä palasista.

Vaihe 8: Vuoraa kulho tuorekelmulla. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta emme lannistu pienistä vastoinkäymisistä. Älä säästele kelmupalojen pituudessa.

Vaihe 9: Kokoa kakku täytteineen vuorattuun kulhoon aloittaen pienimmästä ympyrästä, ja laita se viileään.

Vaihe 10: Huomaa, että vieläkin on mahdollista tehdä ihan tavallinen täytekakku. Siitä vain tulee puolipallon muotoinen.

Vaihe 11: Ala kaulita marsipaanilevyä voipaperin päällä. Ei siis pöydällä, se on tuhoon tuomittu idea, kokeiltu on. Paperin pintaan olet tietenkin ripotellut reilusti tomusokeria, jotta marsipaani ei tarttuisi voipaperiinkaan. Älä edes harkitse kovettuneen marsipaanipötkylän kaulitsemista. Se on ajan ja vaivan hukkaa, kokemusta on! Marsipaanin kaulitseminen on muutenkin työlästä.

Vaihe12:  Humpsauta viileässä ollut kakku lautasen avulla ympäri. Kuorruta kakkupohja kermavaahdolla, jos se on tarkoitus syödä heti. Jos ei, käytä välissä vaikkapa marmelaadia - kerman kosteus nimittäin tulee marsipaanista läpi.

Vaihe 13: Rullaa valmiiksi kaulittu, noin parin millin paksuinen marsipaanilevy kaulimen ympäri. Varovasti, levy repeää herkästi.

Vaihe 14: Levitä marsipaanilevy kakun päälle varovasti ja tarkasti. Tämän vaiheen pitää onnistua kerralla, sillä levyä ei pysty enää siirtämään ehjänä. Silittele vekkejä ja kurttuja sekä paikkaile koristeilla repeytymiä miten pystyt.

Onneksi olkoon! Olet tehnyt prinsessakakun! Sitten eikun syömään!

No, kuka se väittikään, että käsin tehdyssä sa näkyä käden jälki..

Tämä kakkuhan ei nimittäin pidä säilyttämisestä. Pahvirasiassa kakku säilyy tovin viileässä tai ilman kakkukupua jääkapissa. Toivottavasti jääkaapissasi ei ole samaan aikaan mitään tuoksuvaa, esimerkiksi savukalaa, sillä kakku kerää kyllä hajut talteen.

Vaihe 15: Pidättele ärräpäitä, kun perheesi siirtelee kahvipöydässä marsipaanikuorrutuksen sivuun ja kehuu, että muuten kakku on kyllä tosi hyvää. Hymyile kauniisti ja unohda, että olet tuhertanut samaisen kuorrutuksen kanssa tuntikausia. Saithan sentään tekemisen ilon!