Häitä ja festivaaleja Nizzassa

Ajattelin kirjoittaa päivityksen lomamatkalta. Itselle uutta kuvattavaa kuitenkin riittää aivan toisella tavalla, kuin kotopuolessa.

Ranskan Rivieralla sijaitseva Nizza on hieno kaupunki niin maisemien kuin kelienkin puolesta. Jo huhtikuun puolivälissä pääsee nauttimaan täydestä kesäsäästä ja aurinko paistaa alueella yli 3/4 vuodesta.

Yksi asia, joka minut ylätti täysin, oli ihmisten ystävällisyys. Olen kuullut ranskalaisista kaikkea muuta. Siis esimerkiksi jos et ravintolassa osaa sanaakaan ranskaa, palvelua on turha odottaa. Täällä se ei ainakaan pidä paikkaansa. Henkilökunta on kaikkialla ollut erittäin ystävällistä ja avuliasta ja palvelua saa englanniksi kaikkialta. Onhan tietysti kyseessä suosittu lomakohde, jonne tulee turisteja jokaisesta pallon kolkasta.

Ensimmäisenä päivänä ajattelimme vilkaista kaupunkia ja rantaa kävellen. Pääsimme heti oikeaan tunnelmaan, kun rantatietä pitkin tuli vastaan hääkulkue. Aivan huikean hienoa tunnelmaa loi lyömäsoitinorkesteri ja hääpari hevosineen kulkueen keulilla näytti silminnähden onnelliselta.

Häistä ei nautittu tuppisuuna, vaan koko hääväki jorasi yhtyeen tahdissa ainakin parin tunnin ajan kulkueen liikkuessa rannalta Nizzan linnakkeelle. Alla olevasta linkistä saa pienen tuntuman tunnelmasta.

https://www.youtube.com/watch?v=M8zi1G_kep4

Kaupunki tarjoaa paljon historiallista nähtävää, mutta myös modernia taidetta tulee vastaan yhtenään. Myös katutaide on yleistä. Yksi erikoisimmista oli Banksy-tyylinen katutaideteos Nizzan linnakkeen portaikon pimentoon jäävässä nurkassa länsipuolella, aivan vanhan kaupungin kupeessa. Varmistusta en mistään löytänyt teoksen aitoudesta. 

Nizza tuntuu olevan edelläkävinä ruokatrendeissä. Ainakin vegaaninen ja gluteeniton ruoka on kova sana täällä. Muutamat kyseisiä ruokia tarjoavat ravintolat eivät ota asiakkaista ilman varausta, ja tämän saimme kokea aivan itse. Siitä viisastuneen tälle illalla varataan paikka Koko Green-ravintolasta.

Ehdimme jo reissun alkuvaiheessa tutustua vahingon kautta paljon kehuttuun Caju-ravintolaan, joka tarjoaa niin ikään vegaanista ja gluteenitonta ruokaa. Hinnat olivat vähintäänkin kohtuulliseta ja ruoka oli erittäin hyvää. 

Cajuun pääsi sisälle molemmilta puoli rakennusta ja itse eksyimme sinne vahingossa. Olimme kyllä pistäneet paikan mieleen, mutta emme tietoisesti sitä vielä etsineen. Satuimme vain kävelemään ovella kun tulimme pois Nizzan linnakkeelta.
Caju tarjosi muun muassa sienistä tehtyjä "lihapullia" ja vegaanista pastaa, joka oli siis tehty kasviksista. Annos myytiin siis pasta-annoksena, mutta oli enemmänkin salaatti. Ja erinomainen sellainen.

Matkamme kohteet tuntuvat muutenkin koostuvan vahingoista. Huomasimme linja-autoa odotellessa, että Nizzassa on koko pääsiäisen kestävät tatuointifestivaalit. No sehän kelpaa meille. Lauantaina kävimme vilkaisemassa mitä tarjontaa festivaaleilta löytyy. Vanhassa elokuvastudiokylässä "Studios Rivierassa" järjestetty tapahtuma oli hyvien kulkuyhteyksien päässä, eikä pääsymaksu huimannut päätä. Lippu maksoi kahdelta hengeltä 20 euroa yhdeksi päiväksi, kun hinnasta vähennettiin 2e/henkilö, koska olimme käyttäneet julkista liikennettä. Hyvä houkutin.

Festivaaleilla oli kymmeniä tatuointitaiteilijoita ympäri maailman.

Tatuointien lisäksi festivaaleilla oli hyvin aiheeseen liittyvä ohjelmaa tarjolla. Burleskia, akrobatiaa, naisten maastavetokisa (kyllä, maastavetokisa) ja illalla vielä jonkinlaiset rockabillyjatkot, joihin emme jaksaneet enää osallistua orastavan flunssan takia.

Cherry Noir Burlesque Show oli laadukas esitys.
Cherry Noirin kanssa esiintyi myös akrobaattitaiteilija, jonka nimi valitettavasti meni täysin ohi.

Nizzassa lomailijan ei tarvitse huolehtia ohjelmasta. Kaikkea mahdollista tulee koko ajan vastaan ja ohjelmaa löytyy jokaiselle illalle. Vielä kun valitsee yöpaikkansa sen verran fiksusti, että on lähellä tapahtumia, niin ei toimintaa ei tarvitse etsimällä etsiä.

Oma kämppämme löytyi AirBnB:n kautta rehellisesti sanottuna olimme täysin yllättyneitä sen loistavastai sijainnista. Asuntomme on aivan paikallisen "Kallion" nurkalla ja loistavia ravintoloita on muutaman minuutin kävelymatkan päässä kymmenittäin. Kapeat kujilla illallistavat ihmiset luovat vielä hienoa tunnelmaa iltaan. 

Nizza on täynnä kapeita kujia, joiden varsilla paikalliset ja turistit käyvät illallisella.

Oikeastaan ainoa negatiivinen on asia on turvattomuuden tunne. Viimeaikojen tapahtumat ympäri maailmaa ja varsinkin Nizzassa tapahtunut terrori-isku varjostavat selvästi aluetta. Kujilla kulkee aamusta iltaan pieniä sotilasryhmiä rynnäkkökivääreiden kanssa. Kyseisen toiminnan pitäisi varmaan lisätä turvallisuutta, mutta omalla kohdalla se toimii lähinnä päin vastoin. Lähinnä se muistuttaa iskusta, joka noin vajaa vuosi sitten tapahtui.

Katsotaan mitä muuta vastaan tulee. Ainakin kuvaaminen on täällä kivaa.