drone

Vahinkoja sattuu

Onpas taas pitkä tauko tullut blogailuun. Katkaisen tauon nyt, kun töissäkin on tullut oltua jo pari viikkoa.

Koin keskiviikkona jännittäviä hetkiä. Olin kuvaamassa Kajaantiellä Raatekankantien risteyksessä aamuruuhkaa uusien liikennejärjestelyiden takia. Tavoitteena oli saada joku lyhyt videopätkä liikenteen sujumisesta. Ja ilmasta käsin tietenkin.

Käytössämme on Yuneek Typhoon kuvauskopteri. Olen lentänyt kopterilla joitakin kymmeniä kertoja ja vanhemmalla DJI Phantomilla lentokokemusta on suurin piirtein saman verran. En siis ihan aloittelija kuitenkaan ole.

Olin saanut muutaman ihan hyvän kuvan ja tein viimeistä videopätkää pitkästä jonosta. Minulla oli selkeä näköyhteys kopteriin eikä välimatkaakaan ollut kuin noin 250-300 metriä. Kuvasignaali toimi hyvin ja pätkimättä. Samoin ohjaus. Yhtäkkiä näytöstä hävisi akun jännitteen tieto ja näyttöön tuli virheilmoitus, jota en ehtinyt lukea. Yritin nostaa kopteria puiden latvojen yläpuolelle, mutta kone jatkoi matkaansa suoraan lähtöpaikkaa kohti korkeutta muuttamatta. En saanut kopteriin mitään kontrollia ja pystyin ainoastaan seuraamaan näytöltä tapahtumia. Tapahtumat olivat tietenkin kiihtyvä nopeus ja lähestyvä mänty. Kopteri päätyi männyn latvaan ja kippasi ympäri jääden oksalle lepäilemaan.

Sitten kun se kopteri piti saada alas sieltä. Pelastuslaitoksen tikasauto ei yltänyt, eikä heillä ollut kiipeilyvälineitä. Paikallisen nosturiyrityksen henkilönostimet eivät yltäneet puulle, koska kovaa maata ei ollut tarpeeksi lähellä. Kaksi eri arboristiyrittäjää oli tiedossa, mutta kumpikaan ei vastannut ensin puhelimeen. Lopulta sain alueella toimivan yrittäjän kiinni ja kone saatiin kiipeämällä alas noin 25 metrin korkeudesta.Kuvat talteen, video edittiin ja illalla ulos. Lopputulos oli se mikä pitikin, mutta vähän liian pitkään siinä kesti. Kopteri oli kuitenkin onneksi ehjä rikkinäistä akkua lukuun ottamatta. Mietinkin, että voisiko syyllinen olla rikki mennyt akku. Latausta se ei ainakaan enää ota vastaan.

Kiitos kuitenkin avuliaalle Puutohtorille palveluista. Yritän jatkossa pysyä poissa puista.