opiskelu

Opiskelemaan lastentarhanopettajaksi Helsingin yliopistoon?

Pääsykokeet lähestyvät lujaa vauhtia (keskiviikkona 3.5.2017 klo 13.00-15.00) ja pian julkaistaan tämän vuoden VAKAVA-kirja (tiistaina 28.3.2017 klo 9.00). Aineisto julkaistaan kirjana, jonka voi tilata Opettajan Tietopalvelusta, sähköpostitse: asiakaspalvelu@opettajantietopalvelu.fi tai puhelimitse 014337 0050. Aineiston voi myös lukea ilmaiseksi netistä. Kerron teille lyhyesti pääsykokeesta, opiskelusta, työmahdollisuuksista sekä jatkokoulutuksista ja tietenkin opiskelijaelämästä Helsingissä, oman kokemukseni kautta. 

Noin neljä vuotta sitten kirjoitin lukiosta ja pian siitä istuin jo Helsingin yliopiston luennoilla Siltavuorenpenkereellä. Tottakai tähän väliin mahtui paljon lukemista ja pänttäämistä pääsykokeisiin, mutta se kannatti.

PÄÄSYKOE

Pääsykoe koostuu kirjallisesta sekä suullisesta osuudesta. Suullisessa osuudessa mitataan hakijan soveltuvuutta alalle.

VAKAVA-kirja

Pääsykokeeseen kuuluu VAKAVA-kirja, joka on osattava kannesta kanteen pieniä yksityiskohtia myöten. Itse en käynyt valmennuskursseilla ja koin sen oikeaksi päätökseksi omalla kohdallani. Kokeen tyyli vaihtelee vuosittain. Välillä on pitänyt muistaa vuosilukuja, välillä soveltaa ja ymmärtää lukemistaan ja siltä väliltä. Monipuolinen aineiston oppiminen siis kannattaa. Varmista, että ymmärrät kirjan artikkeleiden sanoman, mutta opettele myös yksityiskohdat tarkasti. Miten sinä opit parhaiten?

Vinkki yksityiskohtien opetteluun: Kortit, joiden toisella puolella väite, tapahtuma, asia jne. ja toisella puolella tekijä, sanoja, vuosiluku jne. Sekä peliä tehdessä että pelatessa, opit kirjan yksityiskohtia.

Itse koe on sitten rasti ruutuun tyylinen, mutta älä mene lankaan, se ei todellakaan helpota asiaa. Ole tarkkana ja katso kuinka paljon mistäkin tehtävästä saa pisteitä ja saako vääristä vastauksista miinusta. Näiden kanssa kannattaa kikkailla, sillä sisään pääsemisesi voi olla kiinni juurikin siitä yhdestä pisteestä!

Kun kirjallisesta kokeesta on selvitty, seuraa se tärkein eli soveltuvuuskoe.

Soveltuvuuskoe

Soveltuvuuskokeessa annetaan usein artikkeli, joka luetaan paikan päällä. Artikkelin lukuun on riittävästi aikaa ja itse kerkesin ainakin lukea sen moneen otteeseen. Tämän jälkeen on usein ryhmäkeskustelu, jossa keskustellaan oman muistin varassa artikkelin aiheesta ja sen herättämista ajatuksista. HUOM! Tärkeää on, että olet luonteva keskustelija, joka huomioi muut, viittaa toisen sanomaan: "Kuten Jenna sanoi...", kuuntelee, vie aihetta eteenpäin... eikä ainakaan puhu toisen päälle.

Tämän jälkeen saattaa myös olla "piinapenkki", jossa istut yksin muutaman meidän professoreiden edessä ja he kysyvät sinulta kysymyksiä. He kysyvät melko varmasti, että miksi haluat tulla meidän yliopistoon. Älä ainakaan vastaa, että tykkäät lapsista. Niin vastaa varmasti moni muukin. Erotu eduksesi. Mieti miksi juuri sinä olisit tärkeä meidän tiedeyhteisöllemme. Tätä on kuitenkin turha pelätä. Tärkeää on, että olet luonnollinen, etkä esitä mitään roolia, se paistaa läpi.

OPISKELU

Sitten lyhyesti opiskelusta. Helsingin yliopisto on valehtelematta paras mahdollinen paikka saada koulutusta varhaiskasvatuksesta. Täällä meillä on maailmanlaajuisesti tunnetut ja arvostetut professorit, kuten Kalliala, Sajaniemi, Lipponen, Reunamo sekä moni moni muu. On hienoa ollut opiskella heidän kursseillaan ja tietää asioista, jotka juuri silloin on pinnalla. Heiltä on pystynyt kysyä neuvoa ja he ovat heti ottaneet opiskelijansa osaksi tiedeyhteisöä. Kaikkia tänne päässeitä arvostetaan ja pääsee oikeasti näyttämään osaamistaan.

Lähes kaikki meidän opinnot ovat läsnäolopakollisia.

Kandiin kuului minun kandini aikaan yksi sivuine (25 op), jonka pystyi valitsemaan joko omasta tiedekunnastamme tai lukuisista monista muista tiedekunnista. Nyt puhaltaa kuitenkin muutoksen tuulet ja jatkossa ei tarvitse tehdä kokonaista sivuainetta, vaan eri tiedekunnista voi valita osia tuohon 25 opintopisteeseen. Esim. 5 op sosiaallipsykologiaa, 4 op tähtitiedettä ...Mahdollisuudet ovat siis laajat! Itse olen tehnyt liikunnan sivuaineen sekä monikulttuurisuuskasvatuksen sivuaineen.  

Vaihtoon? Itse en ollut vaihdossa, mutta moni opiskelijakaverini oli ja heiltä olen saanut kuulla paljon ihania tarinoita heidän reissuistaan. Vaihto on virkistävä kokemus, missä oppii todella paljon kaikkea uutta! Sydney on kuulemma todella hyvä paikka lähteä vaihtoon ;)

TYÖMAHDOLLISUUDET

Varhaiskasvatuksen kandi pätevöittää sinut lastentarhanopettajaksi. Pätevistä yliopistokouluttautuneista lastentarhanopettajista on paljon pulaa ja olet haluttu työmarkkinoilla.

JATKOKOULUTUS

Nyt opiskelen ensimmäistä vuottani varhaiskasvatustieteen maisteriksi ja koska olin todella ahkera kolmena kandivuotenani, niin valmistun maisteriksi hurjaa vautia vuodessa! Lastentarhanopettajaopintojen jälkeen voi siis jatkaa maisteriksi (noin 2v) ja siitä vielä tohtoriksi, jos intoa riittää. Minulla on itselläni suunnitteilla vielä tohtorin tutkinto ja siten väitöskirjan kirjoittaminen.

Suosittelen varhaiskasvatuksen maisteriksi opiskelemista. Varhaiskasvatuksen maisteri on arvostettu yliopistotutkinto, joka pätevöittää sinut erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Meillä oli mm. harjoittelu aikuisopettajana ja nautin kasvatustieteen opettamisesta todella paljon! Myös eri lapsia koskeviin asioihin voi erikoistua maisterin kautta. Minulle on muodostunut kandini ja maisterini kautta tuntemusta lasten ja nuorten stressistä ja maisterini pohjautuu Reunamon orientaatioprojektiin, jossa tutkin kortisolitasojen yhteyttä lapsen aktiivisuuteen. On hienoa olla osa suurta tutkimusprojektia ja päästä tekemään parhaansa tiedekunnan hyväksi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPISKELIJAELÄMÄ

Täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet. Opiskelijoille on halpaa käyttää UNISPORTIN palveluita. Liikuntapaikkoja on yhteensä kuusi ympäri Helsinkiä. Itse käyn paljon ryhmäliikunnoissa, joita on päivän mittaan useita. Myös kuntosalit ovat hyviä! Opiskelijoiden hyvinvoinnista pidetään monipuolisesti hyvää huolta <3

Joogaa UNISPORTILLA

Helsingissä on ylipäätänsä paljon mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon, mutta opiskeluihin liittyen haluan mainita osakunnat. Itse olen kotoisin Kymenlaaksosta, mutta olen Helsinkiin muutettuani liittynyt Hämäläiseen osakuntaan heidän monipuolisen tanssitajontansa takia. Sittemmin olen toiminut HOT-dance kerhon emäntänä ja järjestänyt tanssibileitä muille opiskelijoille. Aktiivisuus myös kannattaa, sillä sain Hämäläiseltä osakunnalta stipendin (950e) opiskeluihini.

Järjestämäni tanssit Kampissa

Myös monia isoja opiskelijatapahtumia on tarjolla. Eka vuosi on aina vauhdikas ja ikimuistoisin. Saat varmasti paljon uusia ystäviä ja tutustuminen on hauskaa juurikin näissä tapahtumissa. Oman ainejärjestön bileiden lisäksi kannattaa myös mennä poikkitieteellisiin bileisiin ja me päädyimmekin lääkisristeilylle meidän porukan kanssa. 

AMAZING RACE

Hih... Ruoka on tärkeää hyvinvoinnille. Jos ei jaksa itse kokata, niin Ylioppilasaukion UniCafe palvee aina 17 asti lauantaisinkin. Täällä on hyvää ruokaa ja vaihtoehtoja kiitettävästi. UniCafe opiskelijaravintoloita on monia ympäri Helsinkiä. Perusannos maksaa 2,60e. Tarjolla on myös paljon kasvisvaihtoehtoja sekä gluteenitonta jne. Opiskelijoiden toiveita siis kuunnellaan.

Tässä oli nyt vain riipaisu siitä mitä kaikkea haluaisin kertoa opiskelusta lastentarhanopettajakoulutuksessa Helsingissä. Jos jokin mietityttää sinua aiheeseen liittyen, niin ota rohkeasti yhteyttä, niin kerron mielelläni lisää. Toivottavasti olin avuksi.

<3 Laura

 --> laura.kiuru@hotmail.fi tai soita 0401733336

comments powered by Disqus