So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

keväiset vinkit istanbuliin // istanbul guide - spring edition

Olin Erasmus-vaihdossa keväällä 2012 Istanbulissa. Muistan aina sen ajan, kun kevät tuli Istanbuliin. Kaupunki näytti parhaat puolensa lukuisine kattoterasseineen ja kesäiset lämpöasteet huhtikuussa olivat suomalaiselle luksusta. En usko koskaan tehneeni blogiin Istanbul kaupunkiopasta, ensimmäiset kuukaudet vaihdosta, kun meni flunssassa ja kulttuurishokissa.

Istanbul jakautuu sekä Euroopan, että Aasian mantereelle ja kaupungin Euroopan puoliskon keskusta on yleensä Taksim. Taksim aukiolla on protestoitu niin Gezi parkin mielenosoitusta, kuin Turkin viime vuotista vallankaappausta. Taksim on siis paikallisen elämän keskiössä ja tulee turisteillekin nopeasti tutuksi. Huom. Vierailijoita suositellaan jättämään aukio rauhaan toukokuun ensimmäisinä päivinä eli meidän vappuna, jolloin paikallisten työelämätoimijoiden tunteet käy kuumina ja kahinoita saattaa syttyä.   

ISTANBUL BY AREA

TAKSIM

Taksimin aukiolta alkaa kuuluisa Istiklal caddesi ostoskatu, joka todellisuudessa johtaa monen kilometrin pituisesti aina Galatalle asti. Jo pelkästään Istiklalla voisi monta päivää kuluttaa pieniä sivukatuja koluten. Varoituksena myös innostuminen pikkukatujen seuraamisesta ja vahingossa eksyminen pahamaineiselle Tarlabasin alueelle Taksim aukion pohjoispuolelle. Tarlabasin markkinoita ei myöskään suositella taidokkaiden taskuvarkaiden takia. 

Vinkki! Yhtenä Istanbulin ja etenkin Taksim alueen erityispiirteistä on rakennuksiin "piilotetut" yökerhot ja baarit, joihin kiivetään ahtaita portaita pitkin monen kerroksen edestä. Parhaimmat paikat, ovat vain paikallisten tiedossa mutta jos shoppailupäivän päätteeksi huomaat kadulle ulottuvan jonon tavalliselta näyttävän rakennuksen edestä, kannattaa liittyä jonon jatkoksi. Yllätyt varmasti. Ilmojen salliessa bonuksena, jossain paikoissa kattopressut avataan ja pääset tanssimaan tähtien alla. Istanbulin yöelämään mystikkaa luo myös aikainen auringonlasku. Yöttömät ja valoiset yöt ovat vain meidän pohjoismaalaisten harvinaisuus.

Dont Miss: Leb-i-Derya  Şahkulu Mah., Kumbaracı Ykş. No:57

SEE: Taksim Square EXPERIENCE: Tram ride through the busy Istaklal shopping street EAT: Try some local dishes at a cantine style lokanta DRINK: Catch the sunset over at the high end roof top bar Leb-i-Derya MUST: Checking out a bar hidden inside one of the buildings just follow the stairs up to the bar. 

GALATA 

Galata on yksi lempipaikoistani Istanbulissa. Galatan näkoalatornin aukiolla vietin mm. läksijäisiäni. Galatalla tarkoitetaan aluetta, jossa sijaitsee Galatan näköalatornia, josta on huikeat näkymät, aina vanhankaupungin Sultanahmet moskeijaan saakka. Galatalle voi kävellä joko koko matkan Taksimin aukiolta tai jäädä pois Sishane metropysäkillä. Seuraamalla viittoja pääset perille.

Vinkki! Älä kuitenkaan hoppuille suoraan näköalatornille vaan malta pysähtyä ja ostaa matkalla vastapuristettua mehua katukioskista. Galatan näkoalatorni on ehdotukseni aivan kaikille. Suurta kaupunkia on hankala hahmottaa lyhyessä ajassa ja yläilmoista saa hyvän käsityksen miten kahden mantereen kaupunki punoituu yhteen. 

Dont Miss: Galata Konak Cafe & Restaurant Bereketzade Mahallesi, Bereketzade Mah. No: 2

SEE: Galata Tower EXPERIENCE: Going to the top of the tower for a 360 view of the city. EAT: Skip the overpriced restaurants by the square and seek a rooftop near by for example Galata Konak DRINK: Freshly squeezed juice from a street vendor MUST: Going up to the tower

TOPHANE

Tophane on kesäisin kiva paikka. Istanbul Modern taidemuseon lähettyvillä on lukuisia nargile eli sisha kahviloita. Tässä kaupunginosassa on aivan eri fiilis eikä kiire ole päivän sana, päinvastoin. Tilaa kahviloiden edustalle notkuvista ruokavaunuista uuniperuna ja valitse monta hyvää täytettä herkuteltavaksi.

Vinkki! Katsasta matkalla värikkäät portaat, (osoite alla) sieltä löydät herkullisen taustan kaikille instagram kuvillesi. 

Dont Miss: Rainbow Steps Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi, Salı Pazarı Ykş. No:2

SEE: Locals enjoying their sisha pipe and playing backgammon EXPERIENCE: Chillaxing on the outdoor terrace lounge chairs DRINK: The apple flavour of the traditional black turkish tea EAT: Get your jacket potato with your desired fillings MUST: Walk along the coast line to the next stop before catching your tram  

                                                 PRINCESS ISLANDS - YOUR CITY GETAWAY 

Kevään kruunaa kattoterassien lisäksi lauttareittien kesäaikataulut. Lautalla pääsee Aasian puolelle mutta vielä mukavampi reitti on valita joku seitsemästä Istanbulin ulkosaaresta. Varakkaiden kesänviettopaikkana tunnetut prinsessa saaret (turkiksi adalar) vetävät väkeä niin uimaan kuin nauttimaan vapaapäivistä. Ilmeisesti jollakin saarilla on mahdollista saada uimavedestä matkaansa kirppuja. Kevät on parasta aikaa vältää ruuhkia ja tutustua rauhassa saarielämään. Näillä saarilla autoilu on kiellettyä ja täten luvassa on oivallinen pakopaikka mantereen jatkuvasta liikenteenmelusta ja saasteesta. Kaduilla kulkevat hevoskärryt takaavat aidon vanhan ajan tunnelman.

Vinkki! Lähde matkaan aamupäivällä, mutta palaa aikaisintaan vasta auringonlaskun aikaan. 

SEE: As many of the islands as you can EXPERIENCE: Leisurely pace and soak in the island atmosphere EAT: Ice cream is a must DRINK: anything that will you keep you hydrated, lots of it MUST: Never leave, but if you do, dont forget to catch the ferry back just in time for the sunset.