So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

mitä ulkomailla opiskelun jälkeen?

Monilla ulkomaille opiskelemaan muuttaneilla blogin kirjoitus usein jää viimeistään valmistujaisten jälkeen. Ne isoimmat uudet asiat on jo koettu eikä aikaa ja kirjoitusintoa enää ehkä samalla tavalla löydy. Näin kävi myös minulle muutettuani hetkeksi Suomeen joulukuun aikoihin vuonna 2013 samana vuonna kuin valmistuin kandiksi Lontoossa.

Aivan hurjaa, että Lontoo tuli koettua näin jälkikäteen ajateltuna. Silloin olin aivan satavarma suunnitelmistani.

Seuraavan kerran muutin ulkomaille 2014 syksynä. Hollantiin tällä kertaa maisteriopintojen takia. Tämä valinta ei osunut aivan nappiin ja maisterini EU päätöksenteosta ja edunvalvonnasta on edelleen puolitiessä, kun maisteritutkitelman aiheenvalinta alkoi nopeassa aikataulussa ahistaa.

Tässä kohtaa huomasin, että ehkä väitöskirjan teko ja tohtorinpaperit ovat sittenkin omissa suunnitelmissani enkä halunnut hätäisesti vain jotain palauttaa. Sillä hamaassa tulevaisuudessa siintää haku Political Science phd - ohjelmaan Istanbulin vaihtoyliopistossani, jonka valintaan maisterintutkitelmalla on suurinkin merkitys. 

Olen eksynyt varsin kauas alkuperäisestä suunnitelmastani muuttaa takaisin Lontooseen maisteripapereiden kanssa, käydä töissä konsulttifirmassa ja asua omassa pienessä yksiössä johon opiskelijabudgetti tuolloin ei taipunut. 

Ensin tajusin, että valitsemani polku ei ehkä kuitenkaan todellisuudessa tainnut olla sitä miksi sen olin kuvitellut. Elämänarvoni ovat lyhyessä ajassa muuttuneet radikaalisti. 

Sitten tuli Brexit. Elämään ulkomailla kuuluu jatkuva pieni kutina, sen takia sitä jaksaakin mutta epävarmuus voiko maahan johon yrittää elämäänsä luoda jäädä myös tulevaisuudessa on liian iso pala purtavaksi. Helpommankin tien kun voi valita.

Olen aika nopea kääntämään suuntaan, kun siltä tuntuu. Valmis vaikka hyppäämään tuntemattomaan vailla valmiita vastauksia kaikki aistit avoinna. Ehkä koen, että kasvan ja kehityn niin kaikista eniten. Jos olisin edelleen Brysselissä olisin missanut mahdollisuuden So-Upista enkä lainkaan tietoinen Suomen työmarkkinoista - mitä töitä täällä on tarjolla ja mille aloille halutaan osaajia.

Minne ne ulkosuomalaisblogien kirjoittajat sitten valmistumisen jälkeen katoavat? Työelämään, joko opiskelumaahansa tai muualle ulkomailla, takaisin kotimaahansa tai rakkaan kanssa muille maille.

Monta kysymystä on tällä hetkellä ilmassa mm. löytyyköhän täältä osaamiseni täyttävä aukko? Jos ei voisinko tehdä jotain muuta?

Monesta polusta ajattelin taas valita sen mistä haaveilen kaikesta eniten. Vaikka haaveet toisinaan kaatuu, välillä ehkä myös hyvästä syystä niin kyllä valintojen valtameressä aina kannattaa kuunnella itseään. Toisin kuin viime kerralla ja nyt kokemuksen rintaäänellä myös Suomi on vaihtoehto listalla.

P.S Myös muut ulapalla ulkomaanopintojen jälkeen seilaavaat saavat ilmoittaa itsestään.