ajatuksia

Hyvinvointi osaksi arkea

Hiphei ja sateista lauantai-päivää!

Tiedän monen painiskelevan syksyn tullon pienien motivaatio-ongelmien kanssa, mitä tulee liikuntaan ja mahdollisesti tottakai myös käsikädessä sen kanssa kulkevaan terveelliseen ravitsemukseen. Kesällä on ehkä hiipinyt vyötärölle muutama ylimääräinen ilokilo, herkuttelu on voinut jäädä jopa hiukan päälle ja arkiseen rytmiin palaaminen on tuntunut kesän rientojen jälkeen takkuilevalta. Arjen paahteessa kun yrittää pitää kaikkia lankoja käsissä yhtäaikaa ja tarvitsisi myös muistaa pitää itsestään huolta, on se ehkä se juttu joka juuri useimmiten sitten myös unohtuu. Itsekin hyvinvointialan ammattilaisena usein huomaan laiminlyöväni omaa hyvinvointia siinä sivussa kun olen niin vahvasti orientoitunut huolehtimaan muiden hyvästä olosta.

Mitä asialle mahdollisesti voisikaan sitten tehdä?

... lähde liikkumaan! Virallisten suositusten mukaan aikuiselle ihmiselle suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa 150 minuuttia viikossa. Tuo määrä tulee helpolla täyteen syksyllä jo pienillä kivoilla jutuilla, kuten haravoinnilla. Harrasta sinulle mieleistä liikuntaa, jokaiselle on jotakin. Joskus 15 minuutin aamuauringossa tehty pikainen hölkkälenkki avaa päivän ja joskus voi tehdä mieli vetää työpäivän päätteeksi kunnon hikitreeni kuntosalilla - tee just sitä mikä sulle ja sun keholle tuntuu sillä hetkellä parhaalta!

... syö! Nytpä päästiin taas asian ytimeen, eli lempiaiheeseeni ruokaan. ;-) Yritä löytää itsellesi sopiva päivärytmi aterioiden suhteen. Joidenkin kelloon sopii parhaiten 4 ateriaa päivässä, toisille uppoaa jopa 7 ateriaa. Muista kuitenkin että pyri syömään päivän ateriat 2-4h välein ja pidä tästä rytmistä kiinni, jota olo pysyy koko päivän energisenä, eikä synny turhia verensokerin heittelyitä ja nälkäkiukkuja. Rauhoita ateriahetki ja keskity joka suupalaan. Älä hotki vaan nauti jokaisesta haarukallisesta. Pyhitä ateria pelkällä syömiselle ja keskity pelkästään siihen mitä kauhot suuhun, älä esim. selaa somea syödessäsi. Nauti ruoastasi.

... hemmottele itseäsi! Arjen keskellä täytyy myös muistaa palkita itseään omista onnistumisista. Kysy itseltäsi; "mikä meni tällä viikolla töissä hyvin?" tai totea, että opit tällä viikolla jotain uutta ja kehittävää. Oletko ehkä haaveillut ostavasi uudet kengät tai nautitko suunnattomasti siitä että saat villasukat jalassa kynttilänvalossa katsoa lempisarjaasi viltin alla? Toteuta ne! Tee itsellesi hyvä työ. 

Ja ei muutakuin toteuttamaan!

Ihanaa syksyistä viikonvaihdetta jokaiselle.♥