Piru olkapäällä nimeltä motivaatio

Työssäni(kin) törmään usein kysymykseen siitä, että mistä sitä saa? Meinaan motivaatiota.

Usein tuudittaudutaan siihen, että kun sitä ei ole niin sitä ei myöskään silloin ole. Nyt en puhu ainoastaan liikuntamotivaatiosta, vaan motivaatiosta yleensä: työmotivaatio, opiskelumotivaatio jne.

Faktahan kuitenkin on, että motivaatio on mahdollisuus saavuttaa. Joskus se vaatii aikamoista aitajuoksua jotta saadaan sen hännästä kiinni, mutta saavutettavissa se on - usko tai älä.
Motivaatio tarkoittaa jonkun/joidenkin motiivien aikaansaamaa tilaa. Motivaatio voi olla joko sisäistä tai ulkoista. Sisäisessä motivaatiossa motivoitunut olo lähtee itsestä ja ei vaadi ulkoisia seikkoja, kun taas ulkoinen motivaatio lähtee ulkoisista tekijöistä, eli motivaationlähteenä toimii esimerkiksi joku toinen ihminen. Usein sisäinen motivaatio on kestävämpi ja pysyvämpi tila.

"Motivaatio on täysin tunnesidonnaista."


Tästä syystä tunne-elämän hallitseminen kokonaisvaltaisesti vaikuttaa hirmupaljon siihen, pystyykö ihminen motivoitumaan johonkin. Varsinkin kun kyse on jostain ei-niin-miellyttävästä asiasta, mistä ihmeestä sen motivaation muka saa kaivettua?

Omalla kohdallani myönnän sen olevan äärimmäisen hankalaa. Miten ikinä on mahdollista tehdä motivoituneesti jotain, mikä ei kiinnosta yhtään. Itse olen paininut tämmöisten ajatusten kanssa jo vuosia. 

"Asenne ratkaisee."

Karu totuus lienee se, että motivaation metsästyksessä ainut seikka lienee oma asennoituminen kaikkeen tekemiseen - oli kyse sitten esimerkiksi juuri liikuntamotivaatiosta tai sitten opiskelumotivaatiosta. Kun päätös on tehty, se pitää. Kuulostaa yksinkertaiselta?

Sitä se ei kuitenkaan varmasti ole. Ollaan helposti oravanpyörässä, jossa soudetaan ja vuoronperään huopataan päättäväisyyden ja luovutuksen rajamailla. 

Loputtomassa motivaation puutteen suossa on hyvä joskus muistuttaa itselleen: minä pystyn mihin vaan. Kun todella tahtoo, niin liki mahdottomasta voi tehdä mahdollista. Olisiko motivaationpuute sittenkin itseluottamuksen puutetta? "En pysty, en osaa, en jaksa, en voi". 

"Luota itseesi!"Mikä minua motivoi?

... tyytyväisyys. Se tunne jonka saavuttaa kun on oikein panostanut johonkin ja antanut kaikkensa.
... hyvä olo. Mitä sitten ikinä tekeekään, sisäinen ja ulkoinen hyvinvointi motivoi toteuttamaan asioita.
... muut ihmiset. Inspiroivia ihmisiä on maailma pullollaan!
... tavoitteet. Aseita tavoite ja hilaa itseäsi pikkuhiljaa sitä kohti!
Mikä sinua motivoi?