ajankulu

Huijausta

Mulla ei näköjään ole muita jutunaiheita kuin tähän urheiluvammaisuuteen liittyviä. No, otetaan tästä nyt ilo irti, koska tämähän on mun viimeinen vamma.

Multa on tässä viime aikoina kyselty monesti, että miten jaksan motivoitua tähän kuntoutukseen ja korvaavan tekemiseen. Totuushan on, että kaikki sisäliikunta (kunnon voimareeniä lukuunottomatta) on niin minun kuin ilmeisesti monien muidenkin mielestä aika mälsää. Sellaista keliä ei olekaan, että mielummin reenaisin sisällä kuin pihalla (joskus, kuten kovilla pakkasilla, se toki on järkevämpää). Voin paljastaa, että jaksan harrastaa tylsää korvaavaa, koska huijaan. Yritän minimoida tylsistymisen kaikenlaisilla ylimääräisillä viihdykkeillä, joiden avulla unohtaa ajankulun. Ennen vanhaan poljettiin kuntopyörää hiljaisuudessa, tuijotettiin tiiliseinää ja keskitettiin kaikki ajatukset vain ja ainoastaan meneillään olevaan harjoitukseen, mutta mä olen just tällänen keskittymiskyvytön nykynuori, joka tarvitsee jatkuvan viriketulvan ympärilleen. Ei mene kolmen tunnin vesijuoksu kuin vettä vain, jos joutuu viettämään aikaa vain omien ajatusten parissa.

Ajattelin siis kertoa, kuinka kulutan aikaa silloin, kun pitää harrastaa yksinäistä sisäliikuntaa. Kyse on siis lähinnä pyöräilystä, crosstrainerista ja vesijuoksusta. Ykkösvaihtoehtohan on hankkia reenikaveri, mutta en ole onnistunut sellaista vielä löytämään.

Sisäpyöräily ja crosstainer

Pohjantähden telakkanaisten suosima kuntopyöräilyklassikko on tietenkin naistenlehti. Bonuksena kuntopyöräily lehteä pläräten saa sinut näyttämään todella uskottavalta treenaajalta. Lehti pitää luonnollisesti lukea kannesta kanteen, koska muuten salin ilmaislehdet loppuisivat jo parilla treenikerralla. Viime talven pitkät lenkit tein crosstrainerilla ja kahdessa tunnissa opiskelin yleensä Juoksija-lehden kannesta kanteen, perehtyen tarkasti myös mainoksiin. Se numero, jossa on tilaaja-arvonnan voittajat, oli kova pala.

Olen myös lukenut kirjoja, joka on sivistävämpi versio edellisestä, mutta vaatii enemmän keskittymistä. Varsinkaan vaikealukuisempi teos, kuten tenttikirja, ei toimi yhtään kovemmassa reenissä, mikäli kirjasta on tarkoitus jotain sisäistääkin.

Tenttidiat ja treeni - tehokasta ajankäyttöä

TV:stä ja tabletilta on myös tullut töllötettyä kaikenlaista, mikä on aivottomampi versio lukemisesta. Onnenpäivä silloin, kun voi töllöttää urheilua samalla kuin reenaa. Onneton päivä silloin, kun laitteista loppuu akku ja joudut tuijottamaan kuntosalin äänettömästä TV-ruudusta ostoskanavaa.

Juoksumatolla viihdykkeeksi riittää musiikki, vaikka lehden lukeminen voisi toki toimia myös juoksumatolla, sillä siinähän kehittyisi suunnistajalle tärkeä käsi-silmä-koordinaatio. Oikeastaan, jos olisin todella kovasti omistautunut itseni kehittämiseen niin tutkisin suunnistuskarttoja aina korvaavia harjoituksia tahkotessani. Suunnittelisin reitinvalintoja ja mielikuvasuunnistaisin ratoja läpi. Tämä visio ei ole toistaiseksi toteutunut.

Spinning-tunnit ovat myös olleet virkistävää ja aivotonta vaihtelua, jossa ei tarvitse eikä pystykään itse suunnittelemaan vetojen pituuksia. Senkun polkee ja lisää ja vähentää vastusta ja kadenssia sen mukaan, mitä käsketään.

Vesijuoksu

En ole vielä uskaltautunut seurustelemaan mummojen kanssa, vaan olen suojautunut sosiaalisilta kontakteilta vedenkestävän mp3-soittiminen avulla. Se hankinta on ollut todellakin vastinetta rahoille. Koska uimarit kuulemma laskevat kaakeleita, niin minäkin olen harjoittanut matemaattisia taitojani uimahallissa. Kierrosaikojen peruusteella jäljellä olevien kierrosten määrän kalkulointi ja reenistä ohi ja jäljellä olevan prosenttiosuuden ja murto-osien räknääminen ovat perusbeisikkiä. Vetoreeneissä frekvenssin säilymistä voi seurata laskemalla kussakin vedossa tikatut askelparit ja tasavauhtisessa seurata muiden juoksijoiden vauhtia yrittämällä laskea, missä kohtaa allasta ohitat saman mummelin seuraavaksi.

Tämän enempään mun mielikuvitus ei ole venynyt, mutta hyviä tylsän reenin ajankulutusvinkkejä otetaan vastaan!

-marika.

Onneksi hiihtokelit ja läskipyöräilypolut ovat kuosissa niin sisäliikunnan on saanut jättää vähemmälle.
Follow my blog with Bloglovin