So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hiihto

Skin-sukset testissä

Sain Intersport Erä-Urheilulta testiin Fischerin Twin Skin Race -sukset eli karvapohjasukset, joita myös skinisuksiksi kutsutaan. Pohjista löytyy siis pitoalueelta ohut mohair-nousukarva, joka luistaa myötäkarvaan ja pitää vastakarvaan eli vastamäessä. Suksien luvattiin pitävät kaikilla keleillä, mutta luisto-ominaisuudet eivät kuulemma ole yhtä hyvät kuin tavallisissa suksissa. Sukset ovat lähes huoltovapaat. Pikaluistolla ja karvojen puhdistamisella voiteenpoistoaineella silloin tällöin pitäisi pärjätä. Luisto levitellään pohjaan suoraan purtilosta, annetaan kuivua ja harjataan nylonharjalla. Kuulosti erinomaisen hyvältä tämän suksihuoltajan mielestä, jonka tavallisissa suksissa luistoalueet olivat harmaat ja pitoalueille olivat jämähtäneet viimekeväiset liisterit. Karvapohjasuksissa hyvä ominaisuus pitkälle lenkille on myös se, ettei pito kulu pois matkan aikana. Pitokarvasuksi ei kerää roskia pohjaansa pitovoiteen tavoin, eikä roskaisella ladulla tarvinnut koko ajan varoa nenälleen lentämistä tökkimisen vuoksi.

Hiihtokauteni kestää yleensä lumentulosta siihen asti, kun aika suunnata etelänleirille. Lumi- ja vammatilanteesta riippuen hiihdän vuodessa siis kuukauden tai pari, jonka aikana kilometrejä kertyy parhaimmillaan tuhat, usein vähemmänkin. Viimeiset kymmenen vuotta olen lykkinyt lähes pelkkää perinteistä, ja suksen pohjiin olen levitellyt kaikenlaista, mitä pappalta ennakkoperintönä saadusta voidepakista on löytynyt. Joskus on pitänyt hyvin, joskus liiankin hyvin ja aika usein voidetta on lisätty kesken lenkin. Seurasinkin kiinnostuneena viime talvena muiden hiihtäjien kokemuksia karvapohjasuksista. Sukset, jotka toimivat joka kelissä vähintään kohtuullisesti, vaikuttivat liian hyviltä ollakseen totta, joten jatkoin lenkkeilyä hiihtotakin taskut rasvapurkeista pullottaen.

Nyt pääsin kuitenkin kokeilemaan voiteluvapaiden suksien toimintaa. Hiihtokelit vaihtelivat nollasta rapsakkaan pakkaseen. Pidon kanssa minulla ei ollut ongelmia ja luistokin oli omiin tarpeisiini riittävä eli en ainakaan huomannut, että liuku olisi jotenkin nihkeä. Mitään vertailua tavallisiin suksiin en alkanut luiston puolesta tekemään, sillä minulle perinteisen suksissa ehdottomasti tärkein ominaisuus on hyvä pito. Suksen valinta on kuitenkin kuulemma tarkkaa, jotta skinit pitävät, mutta luistoakin riittää vielä. Itselleni sattui ilmeisen sopiva pari, sillä ongelmia kummankaan kanssa ei ollut. Tosin runsaasti hiukan lipusuvilla suksilla hiihtäneenä kuvittelisin osaavani painonsiirron ja perinteisen potkun ihan kelvollisesti. Sain myös vinkin, että siteitä eteenpäin siirtämällä voi parantaa pitoa.

Sukset olivat siis kaikinpuolin toimivat ja hyvät, joten olenko vaihtanut pitopurkit ja liisteriputkilot karvapohjiin? En, koska minulla on kahdet aivan hiihtokelpoiset perinteisen sukset. Mutta jos olisin ostamassa suksia, ostaisin varmasti karvapohjat. Muutenkin on hyvin mahdollista, että riittävän monen epäonnistuneen ongelmakelin pitovoitelun jälkeen suuntaan suksikaupoille. Vaikka onnistuneesta hankalan kelin pitovoitelusta saa erinomaisen onnistumisen elämyksen, niitä elämyksiä on ollut tarjolla valitettavan harvoin.

-marika.