So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

urheilu

Leirielämää

Moi!

Palasin Teneriffan leiriltä noin 2,5viikkoa sitten takaisin Suomen pakkasiin. Treenit menivät leirillä kokonaisuudessaan hyvin ja heittoja tuli paljon, joka olikin suunnitelma. Harjoitusohjelma koostui suurin piirtein kolmesta peräkkäisestä treenipäivästä ja yhdestä lepopäivästä. Kolmen treenipäivän aikana oli neljä heittoharjoitusta ja yksi voimaharjoitus. Ulkomaanleireillä keskityn pääosin pelkästään heittoharjoitteluun, koska olosuhteet ovat niin lämpimät. Tällöin heittoharjoittelussa voi nostaa tehoja ja määrää turvallisesti ja palautuminen on nopeampaa verrattuna pakkaskeleihin. Sitä paitsi, miksi mennä etelään esimerkiksi vain punttia nostamaan, kun heittoharjoittelu on olennaisin osa harjoitteluani. Punttia voi tehdä kotonakin hyvissä olosuhteissa.

Päiväni leirillä koostui siitä, että heräilin pääosin noin 7 aikaan ja menin aamupalalle. Aamupalan jälkeen hieman lepoa hotellihuoneessa, jonka jälkeen suuntasin kymmeneksi heittokentälle. Heitin leirillä yhdessä harjoituksessa 20-25 heittoa ja päälle hieman fysiikkaharjoituksia, kuten esimerkiksi juoksuja tai hyppyjä. Aamupäivän harjoituksen jälkeen menin heti syömään lounasta, jonka jälkeen lepoa ja mahdollisesti päiväunet ennen toista harjoitusta. Toinen harjoitus oli yleensä noin kello 15.30 ja usein heitinkin kaksi heittoharjoitusta päivään. Toisen harjoituksen jälkeen hotellille suihkuun ja päivälliselle kello 18.30. Illat kuluivat usein somea selaillessa, koulutehtäviä lukiessa/tehdessä sekä huoltavia harjoitteita, kuten venyttelyjä ja rullailuja tehdessä. Nukkumaan menin usein viimeistään kello 22, jotta sain nukuttua noin 9 tuntia.

Yhden harjoituksen päivinä tein harjoituksen noin kello 10 aikaan, jolloin iltapäivä jäi vapaaksi. Lepopäivät pyrin viettämään pitkälti levon kannalta, mutta joinain päivinä tuli esimerkiksi käytyä kaupoilla tai oltua altaan reunalla hetken aikaa. Teneriffalla aivan hotellin vieressä sijaitsee Loro Parque eläinpuisto, jossa tuli myös loppuleiristä käytyä. Lepopäivinä on mukava, että saa ajatukset muualle urheilusta.

Monesti olen kuullut siitä, kun urheilijat lähtevät etelänleireille, että “sinne sitä vain mennään auringon ottoon ja rentoutumaan”. Kuten yltä voit lukea, niin ei sitä ”lomailua” siellä ihan kauheasti tule. Harjoittelu etelänleireilläkin käy työstä. Lepopäivinäkään ei yleensä tee mieli lähteä kiertelemään kauppoja ja rantoja koko päiväksi, koska pitää päästä palautumaan seuraavia harjoituksia varten.

Etelänleireillä tärkeintä on se, että pääset tekemään harjoitukset lämpimissä olosuhteissa. Tällöin palautuminen on nopeampaa ja tehoja saa paremmin irti. Lisäksi on todella tärkeää, että pääsee keskittymään täysin urheiluun, eikä ulkopuolisia häiriötekijöitä ole. On myös mukavaa päästä syömään ”valmiiseen pöytään”, eikä ruoanlaitto vie itseltä aikaa. Leirit myös rikkovat normaalia arkea, joka tuo kivaa vaihtelua kotoisiin olosuhteisiin.

Seuraava ulkomaanleirini on todennäköisesti luvassa toukokuun puolenvälin paikkeilla, mutta paikka on vielä hieman auki. Mitä luultavimmin suuntaan jonnekin päin Etelä-Eurooppaa. Tärkeintä itselleni on, että paikka on entuudestaan tuttu, jottei aikaa menisi kauheasti uusiin paikkoihin tutustuessa. Lisäksi paikan tulisi olla mielellään sellainen, jossa sääolosuhteet olisivat vakaat.

- Markus