matkailu

Aikamatkalle matkailun historiaan!

Tänä päivänä matkalle lähteminen on helppoa, jos vain on aikaa ja rahaa. Netin myötä ei enää tarvitse kävellä matkatoimiston ovesta sisään matkaehdotuksia kyselemään, vaan matkan voi varata kotisohvalta käsin. Matkalla olosta on tullut tuttua ja yksilöllisempää. Tosin pitää muistaa, että lomamatkailuun ei edelleenkään ole kaikilla ihmisillä mahdollisuutta, vaikka uusia matkailijaryhmiä tuleekin markkinoille elintason noustessa. Vapaa-ajan matkustus on etuoikeus, mutta siinä on myös vastuunsa. Matkailun ympäristöön ja ihmisoikeuksiin liittyvät asiat ovat oma laaja alueensa, mutta mennään tässä kirjoituksessa matkailun historian hetkiin – aikamatkalle matkailun maailmaan!

Ihmisethän ovat liikkuneet kautta aikain, erityisesti uskonto ja kaupanteko ovat saaneet ihmisiä liikkeelle jo muinaisista ajoista lähtien. Muinaisen Egyptin alueella kauppiaat ovat olleet oman aikansa työmatkailijoita, joiden matkat kulkivat veneillä Välimeren, Punaisen meren ja Niilin halki. Maalla kauppiaat käyttivät aasikaravaaneja. Matkanteko on ollut siis hyvin hidasta. Myös nähtävyyksiin perustuvaa matkailua harrastettiin jo muinaisen Egyptin aikana. Silloinkin matkakohteena olivat nuo Egyptin uljaat pyramidit, joita tämän päivän matkailijakin saapuu kaukaa ihailemaan. Tuttuja matkailun elementtejä löytyy yhtälailla Antiikin Kreikasta, jossa kukoisti matkailijoille tuttu kylpyläkulttuuri. Antiikin Kreikan ja Rooman ajan suuret julkiset kylpylät olivat osa sosiaalista elämää, kasvatusta ja vapaa-aikaa. Kylpylätoimintojen lisäksi ne tarjosivat hengen ravintoa kulttuurin ja taiteen kautta

Keskiaika on oma erityinen ajanjakso historiassamme, mutta eristyneisyys puheista huolimatta keskiajalla matkustettiin ja liikuttiin paljon. Liikkeellä olivat tuttuun tapaan työtään tekevät kauppiaat, mutta myös esimerkiksi kulkureita, sotilaita, ristiretkeläisiä ja hallitsijoita. Merkittävimpiä ryhmiä Euroopassa olivat kuitenkin pyhiinvaeltajat. 1400–1500 -luvuilla Eurooppa alkoi jättämään keskiajan taakseen ja nousemaan uuteen aikaan. Liikkuminen sai uusia merkityksiä ja eurooppalaiset lähtivät uuden tiedon lähteille niin löytöretkien kuin yläluokkaisten nuorten grand tourien muodossa.

Uuden ajan myötä maailma ja liikkeellä olon mahdollisuudet alkoivat avautua yhä uusille ihmisryhmille. Lopullisen sysäyksen matkailun siirtymiselle uudelle tasolle antoi Englannista 1700–1800-lukujen vaihteessa höyrykoneen keksimisestä alkanut teollistuminen. Teollistuminen ja teknologian kehitys ovat keskeisiä tekijöitä matkailun muotoutumisessa omaksi teollisuuden alakseen. Ensimmäinen henkilöliikenteeseen keskittynyt rautatielinja avattiin vuonna 1830 Liverpoolin ja Manchesterin välille, mutta yli sata vuotta myöhemmin (1958) tapahtui massamatkailun mahdollistava innovaatio, joka löytyy ilmailusta ja kantaa nimeä Boeing 707. Uudenlainen lentokonemalli mahdollisti suurten ihmismäärien nopean ja edullisen kuljettamisen kaukaisempiinkin matkakohteisiin.

Myös Suomessa kansa oppi matkustamaan ja lomailemaan niin sanotussa etelässä 60- ja -70-luvuilla. Samoin suomalainen iskelmä käänsi tuolloin laulunsa kohti etelänlomia ja erityisesti Vexi Salmi ja Junnu Vainio operoivat turisti-iskelmien parissa. Miehisissä turisti-iskelmissä viitataan usein Kalevi Keihäsen Keihäsmatkoihin ja niiden imagoon. Näitä matkoja markkinoitiin nimittäin halpoina ja helppoina, joilla ei tarvitse koskaan olla yksin. Keihäsmatkat taipuivat myös seiväsmatkojen muotoon – matkoiksi, joissa alkoholia, seksiä ja juhlimispaikkoja ei puuttuisi. 1980-luvulle tultaessa ns. etelänmatkat olivat monelle jo tuttu lomailumuoto ja suomalaisten ulkomaanmatkailu on kulkenut siitä lähtien omaa tietänsä monipuolistuen ja yksilöllistyen. Matkaan mahtuu niin teknologisen kehityksen ja digiajan mukanaan tuomia muutoksia kuin hiljaisempia kausia heikkojen taloustilanteiden aikoina – tulevaisuus näyttää miten kansainvälinen matkailu tulee kehittymään!

Tuo tekstin yllä oleva kuva on kansikuva kirjasta Matkailijan ihmeellinen maailma: Matkailun historia vanhalta ajalta omaan aikaamme. (2004). Sieltä löytyy lisää aiheesta, josta tässä kirjoittelin hyvin tiivistetysti. Mielenkiintoinen opus matkailusta ja sen historiasta kiinnostuneille, suosittelen!

- Susanna

comments powered by Disqus