matkailu

Ampumahiihdon maailmancup Kontiolahdella & positiiviset aluevaikutukset

Viime viikonloppuna kansainvälinen urheilumaailma tuli kylään Pohjois-Karjalaan ja Kontiolahdelle. Nopealla aikataululla Kontiolahdella järjestettyjen ampumahiihdon maailmancupin jälkitunnelmat ovat olleet innostuneet ja positiiviset. Lehdissä ja tapahtuman sivuilla on jaettu kuvia erityisesti lauantain yleisömääristä ja luotu visioita tulevaisuuteen. Onnistuneella tapahtumalla on monia pitkällekin kantavia vaikutuksia. Innostuksen kasvu ja ihmisten, niin järjestäjien kuin yleisön, tapahtumasta saama hyvä mieli on merkityksellistä. Onnistuneet tapahtumat kulttuurista urheiluun tuovat paikkakunnalle tai laajemmallekin alueelle sekä aluetaloudellista että sosiokulttuurista pääomaa. Aluetaloudellisia vaikutuksia on helpompi mitata kuin sosiokulttuurisia, mutta myös sosiokulttuurisista vaikutuksista voi tehdä päätelmiä. Välittömiä aluetaloudellisia vaikutuksia syntyy esimerkiksi ampumahiihtokilpailuihin osallistuvan yleisön käyttäessä alueen yrityksiä ja palveluita. Joensuussa nähtiin viikonloppuna paljon ulkomailta, erityisesti Venäjältä, saapuneita matkailijoita, jolloin majoituspalvelut ovat olleet kysyttyjä. Välillisiä vaikutuksia niin tulo- ja työllisyyspuolella syntyy puolestaan kun yritykset ostavat tavaroita tai palveluita alihankkijayrityksiltä tai palkkaavat työntekijöitä palvelemaan kisaturisteja. Esimerkiksi ruokaa ja juomaa tapahtumassa tarjoilut Kerubi suosii pohjoiskarjalaisia tuotteita, jolloin suuri osa rahasta jää hyödyttämään aluetta. Kuulostaa oikein hyvälle!

Ampumahiihdon maailmancupin osakilpailun tuomat taloudelliset vaikutukset ovat vielä laskennan alla, mutta tapahtumajohtaja Esa Haapala arvioi maanantain Karjalaisessa vaikutusten nousevan kolmeen miljoonaan. Sosiokulttuurisia vaikutuksia on saattanut aistia viikonloppuna kaupungilla ja kisa-alueella sekä näin jälkikäteen lehtien kirjoittelun ja ihmisten kommenttien kautta. Erityisesti lauantain huikeat yleisömäärät ja aurinkoinen sää loivat hyvää mielikuvaa alueesta sekä sen kyvystä järjestää tapahtumia. Itselleni oli mukava nähdä kansainvälistä tunnelmaa ja eri maista tulleita ihmisiä niin kaupungin katukuvassa kuin ladunvarsien kannustusjoukoissa. Toivottavasti myös kaukaa saapuneet matkailijat olivat tyytyväisiä ja levittävät hyvää kuvaa Pohjois-Karjalasta eteenpäin maailmalle. Televisioinnin kautta moni kaukana asuva ihminen pääsi myös kurkistamaan tänne meidän suunnille. Kehitettävää toki löytyy aina ja varmasti järjestäjät ja yritykset ovat palautteesta ja toiminnasta huomioineet kohtia, joita kehittää paremmiksi. Itse uskoisin, että tällaiset tapahtumat ovat aina piristysruiske alueelle ja myös siellä asuvien ihmisten arkeen.

Laitetaanpa tähän loppuun vielä kuvia ja tunnelmia viikonlopun kisoista lauantain naisten takaa-ajon osalta.

Tunnelma oli huikea stadionilla ja metsäkatsomossa latujen varsilla. Vaikka suomalaiset eivät tällä kertaa yltäneet korkeimmille sijoille, niin kannustus oli silti mahtava, hyvä Kontiolahden yleisö!

- Susanna

Kisan alkua odotellaan!
Yleisöä riitti latujen varsilla.
Laura Dahlmeier matkalla voittoon!
Mari Laukkanen vauhdissa ja yleisö kannustaa!
Kaisa Mäkäräinen sai kovasti kannustusta yleisöltä!
comments powered by Disqus