musiikki

Bluesia Kolilla

Musiikin sävelet ovat soineet kirjoittajalle monessa eri paikassa menneen syksyn aikana. Nyt kun kuljemme jo kohti joulukuuta, niin on hyvä aika katsella ja muistella näitä tapahtumia. Maisemat ja musiikin esittämisympäristöt ovat vaihtuneet tapahtumien mukana luonnonympäristöistä kaupunkimiljööseen. Musiikki on liikuttanut niin fyysisesti kuin emotionaalisesti, ja samalla tavoin erilaiset ympäristöt ovat tuoneet oman lisänsä kokemuksiin, mutta minne tie veikään kuluneen syksyn aikana?

Ensimmäinen syksyinen musiikkitapahtuma löytyi Pohjois-Karjalasta, Kolin huipulta. 16.9-17.9 järjestetty Kolin Ruska Blues toi musiikin, tässä tapauksessa erityisesti bluesin, kansallismaisemiin Ukko-Kolille. Täytyy sanoa, että maisemat olivat kohdillaan tällä tapahtumalla. Itse keikat soivat Break Sokos Hotel Kolin ravintolassa, mutta ennen bluesin rytmejä kannatti ehdottomasti ihailla Pieliselle avautuvia näkymiä ja kiivetä Ukko-Kolin huipulle katselemaan kansallisromanttista maisemaa. Hiljaisuus ja auringonlasku pimenevässä syysillassa veivät mietteet menneeseen aikaan, 1800-ja 1900-lukujen vaihteeseen, jolloin monet suomalaiset taiteilijat Järnefeltistä Sibeliukseen vierailivat Kolin vaaroilla hakien inspiraatiota karelianismin hengessä. Taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen ovat tallentaneet maalauksiinsa Kolin maisemaa, ja Jean Sibeliuksenkin arvellaan ottaneensa vaikutteita Kolin maisemien tunnelmasta neljänteen sinfoniaansa.

"Uskoisin, että Koli ympäristöineen on inspiroiva paikka myös tämän päivän esiintyjille, sillä onhan se sitä kuulijallekin!"

Lauantai illan blueskattauksen tarjoilivat Olli O. & Niko R. Hoodoo  Duo, Honey B. Family ja Olli Ontronen & Mighty Shitty. Ontrosen ja Riipan voima koostui bluesin pelkistetystä voimasta. Kun kitaristi ja laulaja tulkitsivat instrumenttiensa kautta laulun tarinaa ja tunnetta, niin enempää ei tarvittukaan. Ikkunoista avautuva Kolin pimeä vaaramaisema oli omiaan juurimusiikin tunnelmaan. Illan seuraavassa kokoonpanossa soittajien määrä kasvoi kolmeen ja soitinvalikoima lisääntyi basson ja rumpujen myötä. Kyseessä oli Kuloniemien ja Puurtisen perheen Honey B. Family. Bändin rytmit ja sävelet veivät bluesin lisäksi esimerkiksi gospelin pariin. Soitto sai yleisöä jo tanssimaankin lavan edessä, ja nuoren rumpalin, Mooses Kuloniemen, moniminuuttinen rumpusoolo sai ansaitsemansa ablodit. Illan päätti aloitusduosta tuttu Olli Ontronen Mighty Shitty kokoonpanolla. Lauantai-ilta täyttyi näin bluesista eri variaatioin ja maustein. Blues, syksy ja Kolin vaaramaisemat sopivat hyvin yhteen.

Olli O. & Niko R. Hoodoo Duo
Honey B. Family
Olli Ontronen & Mighty Shitty

Susanna

comments powered by Disqus