Ulkoilu

Hiihtäen vuoteen 2017

Vuosi vaihtuu aivan kohta ja on aika siirtyä Suomi 100 -juhlavuoteen! Täällä Joensuussa ilma on plussan puolella, mutta lunta on maassa, joten hiihtoladut kutsuivat tänään. Tosin ne ovat kutsuneet jo useamman kerran näinä välipäivinä, ja hyvähän Pohjois-Karjalan metsissä on hiihdellä. Eilen uutisissa kerrottiin Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa suomalaisilta kysyttiin, mitkä lajit ovat meille niin tärkeitä, että ne voidaan jo laskea kansalaistaidoksi. Ykköspaikalle pääsi uinti, ja toki uintitaito on tärkeä asia Suomessa, jossa järviä riittää ja merenrantaakin on melkoisesti. Toiseksi kipusi pyöräily ja kolmanneksi hiihto. Hiihto sai kannatusta 59 prosentin verran. Erityisesti vanhemmat ihmiset olivat maastohiihdon puolella, onhan hiihdolla vahvat perinteet maassamme. Jokainen on koulussa varmasti joutunut tai päässyt hiihtämään liikuntatunneilla, kuka mitenkin lajiin suhtautui. Itse hiihtelin lapsena paljonkin, sillä ladut lähtivät aina läheltä kotoa ja viihdyin ladulla samalla tavoin kuin laskettelurinteessäkin.

Helsingissä asuessa hiihto jäi vähemmälle, vaikka olisihan sielläkin päässyt melko helposti latujen ääreen. Ehkä sitä oli niin tottunut siihen, että ladut lähtevät melkein takapihalta, ettei tullut suksien kanssa hypättyä ratikkaan ja ajettua laduille. Nyt kun olen asunut Joensuussa pari vuotta, niin hiihtoladut ovat jälleen kutsuneet! Täällä pääsee keskustastakin helposti iltalenkille, ja jos vaihtelevampaa maastoa kaipaa, niin nekin löytyvät reilusti alle puolentunnin automatkan päästä. Tänä talvena lähtee toinen vuosi Madshus Terrasonic Intelligrip –suksilla. Sukset ovat toimineet vallan hyvin eri keleillä ja ovat erityisen hyvät tällaiselle harrastelijahiihtäjälle huoltovapauden takia. Pitokarvapohja on pitänyt hyvin laduilla ja luistokin on riittävä kun ladulla ei hiihdetä aikaa vastaan. Luistovoidetta laitan aika ajoin lenkille lähtiessä, mutta muuten sukset ovat käyttövalmiit ilman voiteluita: sukset jalkaan ja menoksi!

Uudenvuodenpäivä on perinteinen päivä hiihtokilpailuille, mutta itse otin varaslähdön ja hiihtelin jo aattona. Voi kuitenkin olla, että ladulle tekee mieli jälleen huomenna, tosin ilman kilpailua, ihan vain ulkoilmasta nauttien! 

Hiihtelemisiin ja ilon hetkiä vuoteen 2017!

- Susanna

Linnunlahden laduilla hiihtämässä auringon laskiessa!
comments powered by Disqus