musiikki

Joose Keskitalo & G Livelab

Pääsiäisloma menee tänä vuonna kaupunkitunnelmissa Helsingissä ja tietysti pääkaupunkiin saapuessa täytyy myös musiikkia päästä kuulemaan. Olin jo pidemmän aikaa toivonut pääseväni testaamaan syksyllä 2016 avautuneen G Livelabin, ja tällä kertaa se onnistui! Kiirastorstai-iltana G Livelabin keikkakalenteri näytti sopivasti Joose Keskitaloa, joten suunta oli heti selvillä kun saavuin kaupunkiin. Edellisestä Joosen keikasta oli omalla kohdallani jo aikaa, joten nyt oli aika kuulostella Keskitalon uuden albumin tuotoksia sekä katsastaa hyvältä kuulostanut keikkapaikka.

G Livelab, jota pyörittää Muusikkojen liiton omistama Livelaboratorio, sijaitsee Yrjönkadun ja Pikku Roobertinkadun kulmassa. Paikalle pääsee siis helposti vaikka kävellen tai ratikalla. Vaikka ratikat kolisevat keikkapaikan isojen ikkunoiden takana, niin kolina jää ulos ja musiikki täyttää tilan. Keikkapaikkana G Livelab sai kyllä minut puolelleen! Paikka on yhtä aikaa sympaattinen, tyylikäs, kotoisa ja urbaani. Sisustukseen ja tilan materiaaleihin on selkeästi kiinnitetty huomiota, ja niihin kiinnittää huomiota positiivisessa mielessä myös kävijänä. Tilaan mahtuu 150 henkeä eli kyseessä ei ole suuren suuri keikkapaikka. Paikan koko, matala lava, kadulle aukeavat isot ikkunat ja pöytäryhmät, joista esityksiä voi seurata tekevät tilasta omanlaisen. Paikan henki syntyi, ainakin Joosen keikalla, erityisesti rauhasta ja intensiteetistä, jolla yleisö musisointia seurasi. Uskoisin, että paikka on myös soittajille mieleinen! Niin ja yksi keskeinen asia josta G Livelab tunnetaan, on äänentoisto. Itsellänikään ei tämän yhden kokemuksen perusteella löytynyt huomautettavaa äänenlaadusta. Lavan edustalla kuuli vallan hyvin ja selkeästi niin soiton kuin laulun ja sopivalla volyymillä. Katse kiinnittyikin heti Genelecin suuriin monitoreihin. Satsaus on varmasti ollut iso, mutta kuulijat kiittävät!

Joose Keskitalolta ilmestyi jonkin aikaa sitten uusi albumi, joka kantaa nimeä Julius Caesarin anatomia. Albumilla ja torstain keikalla Joosen kanssa musisoi The Mystic Revelation of Teppo Repo –nimeä kantava kokoonpano. Tällä kertaa musiikillisia viitteitä löytyy niin hämyisestä jazzista kuin mustalaisiskelmistä. Sanoitukset eivät varmastikaan ole perinteisimmästä päästä, mutta niissä ja musiikillisessa ilmaisussa on oma uniikki luonne, joka herättää mielenkiinnon. Keikka itsessään oli harvinaisesti kaksiosainen eli mukana oli väliaika, ei hassumpi ratkaisu. Musiikkia oli näin tarjolla pidempi setti. Mukana oli vanhoja tuttuja biisejä ja uusia, joita en vielä ollut juuri ehtinyt kuulemaan. Keikkasettiin mahtui niin mystistä kuin rujoa kuvastoa, ja välillä myös vähän kepeämpää ilmaisua eli sekoitus Keskitalon uran kappaleita ja tuotannon kehityskaarta. Meno oli pääsääntöisesti melko rauhaisaa, mutta välillä rytmit vaihtuivat menevämpiin. Yleisö oli mukana alusta loppuun musiikkiin keskittyen, mistä tulee itselleni aina hyvä mieli soittajia ajatellen. Onhan soittajien mukava tehdä työtänsä ja tarjoilla musiikin tarinoita kun yleisö kuuntelee ja on soittajien puolella. Keikka alkoi hieman kahdeksan jälkeen, joten pisteet myös aikatauluista. Nyt perjantai oli pyhäpäivä, mutta muuten keskellä viikkoa olevien keikkojen aikainen aloitusaika saa varmasti kiitosta työssäkäyviltä ihmisiltä. Kaiken kaikkiaan G Livelab oli oikein hyväksi havaittu keikkapaikka ja Joose Keskitalo bändeineen hyvä aloitus pääsiäiselle!

Mukavaa pääsiäistä kaikille!

- Susanna

comments powered by Disqus