matkailu

Kansainvälistä risteilymaailmaa!

Moni haaveilee täällä Suomessa Karibian-risteilyistä, mutta moni samaisista laivoista, jotka talvisin kiertelevät Karibialla ovat kesäisin pohjoisimmilla vesillä ja vierailevat Helsingissäkin. Tänään toukokuun viimeisenä päivänä on kesän vilkkain risteilypäivä Helsingissä ja Helsingin laitureissa on yhtä aikaa viisi isoa kansainvälistä risteilyalusta. Noista laivoista turisteja saapuu yli 11000 pääkaupunkiamme katsomaan. Aikamoiset matkailijamäärät! Osa risteilyalusten kohteista onkin rajoittanut käyntejä, sillä ne ovat hyvien asioiden lisäksi myös iso rasitus paikalle. Risteilymaailma, kuten matkailu ylipäätään, on ristiriitainen asia, sillä mukaan mahtuu aina niin eettisiä kuin ekologisia ongelmiakin. Paljon toki nykypäivänä tehdään jo asioiden parantamiseksi ja se on tietysti välttämättömyys, jotta matkailun ilosta saadaan nauttia tulevaisuudessakin.

Risteilyt ovat hyvin suosittuja niiden helppouden takia. Kun astut vain laivaan, niin ympäriltä löytyy melkein kaikki mahdollinen ja mahdotonkin, ja saman reissun aikana pääsee katsastamaan monta eri kohdetta. Tässä kuussa on uutisoitu monessa lehdessä Norwegian Gatewayn saapumisesta Helsinkiin. Alus on suurin Helsingissä vieraillut risteilijä ja sen kyytiin mahtuu 4000 matkailijaa. Itse en ole juuri tuolla kyseisellä aluksella matkannut, mutta saman yhtiön kahdella muulla laivalla kylläkin ja hyvin niilläkin mahtui oleskelemaan vaikka koko ei ihan Gatewayn luokkaa ollutkaan. Muutama vuosi takaperin matkasin ensin Kööpenhaminasta Miamiin Norwegianin laivalla ja Miamista tein vielä viikon Karibian-risteilyn. Risteilemään pääsee yllättävän halvalla kun seurailee hintoja ja eri yhtiöitä. Lennot lähtösatamaan tuo tietysti lisäkustannuksia, mutta nekin voi onnistua saamaan parhaimmassa tapauksessa edulliseen hintaan. Laivallahan ruoka ja juomat (ei alkoholi) kuuluvat hintaan, joten siellä voi syödä rauhassa mahansa täyteen. Erilaisia ravintoloita on tarjolla paljon, joten valinnanvaraa riittää! Laivoilla on myös hyvät kuntosalit, jos haluaa välillä oloansa keventää ja kuntoansa hoitaa laivallakin. Isoista ikkunoista oli itsestänikin kiva katsella auringosta kimmeltävää merta loppuvenyttelyn aikana. Järjestettyä ohjelmaa laivoilta löytyy paljonkin ja omasta mielestä parasta olivat illan esitykset jotka vaihtelivat taikuudesta musiikkiin ja hypnoosista tanssiin. Aurinkokansi oli tietysti myös yksi parhaimmista asioista laivalla. Siinä kohdin kun bändi soittaa Karibian rytmejä, aurinko paistaa ja uima-allas viilentää sopivasti, niin kaikki on kohdillaan! Atlantin ylityksellä matkustajamäärä oli vähäisempi ja tilaa oli aina hyvin kannellakin, kun taas Karibian-risteilyllä oli ruuhkaisempaa.

Mutta kirjoitusten sijaan on varmasti kiva katsastaa kuvia laivasta eli tässäpä vähän maistiaisia risteilyiltä.

- Susanna

Sielläpä sitä päivät aina vietettiin!
Hytti oli vallan hyvä, vaikka oli edullisinta hyttiluokkaa. Pyyhkeistä ilmestyi joka päivä eri eläinhahmo sängylle!
Aina alus ei päässyt kiinnittymään laituriin, jolloin se jäi kauemmas merelle ja sieltä sitten oli kyyditys pikkuveneillä maihin!
Hedelmätarjoilua suoraan aurinkotuoleille tuotuna, mikäpäs siinä oli ollessa!
Risteilyillä järjestettiin myös suklaabuffet, ei huono!
Miamin maisemia mereltä päin!
comments powered by Disqus