matkailu

Kuulumisia Matkamessuilta ja vuoden 2017 kiinnostavampia kohteita

Niin se on kulunut jo viikko Matkamessuista, mutta vaikka messuhulina on jo ohi, niin matkakuume ei! Kovin mielellään sitä lähtisi taas uusia paikkoja katsomaan, ja toisaalta lappiinkin on ikävä…katsotaan tuleeko tänä vuonna nähtyä tuntureita ennen palmuja. Matkamessuilla osallistuin perinteiseen tyyliin erilaisiin matka-arvontoihin, mutta vielä ainakaan ei ole tullut iloista uutista sähköpostiin matkan voitosta. No mutta, uusia matkoja odotellessa voidaan tehdä katsaus Matkamessujen antiin ja tämän vuoden matkakohteisiin, joita niin lehdet kuin matkustavat ihmisetkin ovat nostaneet esiin.

Tämän vuoden messuilla selkeänä trendinä oli virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus. Teknologinen kehitys ja sen seuraaminen on aina ollut osa matkailua, ja ilman sen innovaatioita ei matkailukaan olisi maailman suurin teollisuuden ala. Kun kuljetustasolla lentokoneet ovat kuljettaneet jo kauan matkailijoita nopeasti uusiin kohteisiin, niin tällä hetkellä virtuaalitodellisuus tarjoaa nopean reitin uusiin ympäristöihin. Messuilla moni osasto tarjosi mahdollisuutta virtuaalimatkailuun VT-lasien kautta. Esimerkiksi Finnairilla pääsi uusimman lippulaivakoneen A350 kyytiin ja vielä businessluokkaan. Itse olen kyseisellä koneella matkustanut jo oikeastikin Lontooseen, en tosin siellä bisneksessä. Lennon sijaan kävin itse matkustamassa Aurinkomatkojen pisteessä Kreikkaan ja Santorinille. Maisema lasien takaa näytti kovin Kreikkalaiselta valkoisine taloineen ja hiekkarantoineen. Päätä kääntämällä pystyi katsomaan kohdetta myös ympäriltä, samalla tavoin kuin matkailijana katselisit ympärille paikan päällä. Mielenkiintoistahan tuo matkustaminen on virtuaalitodellisuudessakin, mutta myös siinä voi tulla matkaan viivästyminen tai äkkilähtö kotia. Näin kävi minullekin kun laseistani loppui akku kesken Santorinin rantakävelyn….No, toisaalta sekin oli autenttista matkailua, sillä eihän matkailussa koskaan tiedä mitä edessä on! Myös hyvää matkaa käsittelevässä paneelikeskustelussa puhuttiin kuinka niin lisätyssä todelllisuudessa kuin virtuaalitodellisuudessakin on valtavasti potentiaalia matkailun kontekstissa ja varmasti tulevaisuudessa nähdään paljon matkakohteita, joissa hyödynnetään esimerkiksi lisättyä todellisuutta. Tämän lisäksi paneelissa puhuttiin robottien käytön tulevaisuudesta matkailualalla. Onneksi matkailussa keskeistä on ihmisten kohtaaminen, joten robotit eivät varmastikaan tule kaikkia kohtaamisia viemään pois, mutta esimerkiksi lentokentillä niitä saatetaan hyödyntää tulevaisuudessa. Lentokenttätoiminnat ovat teknologisoituneet paljon viime vuosien aikana, joten lisää on varmasti vielä tulossa.

Hanna Muoniovaara, markkinointipäällikkö, Vantaan Matkailu, Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto, Kimmo Selenius, kohdepäällikkö, Aurinkomatkat Oy

Vaikka teknologia kehittyy ja virtuaalimaailmat yleistyvät, niin silti suurin osaa tahtoo nousta lentokoneeseen, laivaan tai vaikka junaan ja lähteä matkaan konkreettisesti; tuntea uuden kohteen tuoksut ja ilman, nähdä ihmiset ja kuulla ympäristön äänet. Matkalla olo aktivoi aistit ja niiden välittämä informaatio ja tuntemukset ovat yksi osa matkakokemusta. Matkakohteita voi valita monella tavoin, riippuen omista mieltymyksistä. Toinen matkustaa aina tuttuun ja hyväksi havaittuun kohteeseen ja toinen voi kulkea maailmalla maabongarina. Lisäksi erilaiset matkakirjoitukset, lehdet, kirjat ja blogit esittelevät kohteita, jonne matkustaa. Matkamessuilla kävin kuuntelemassa kahta esitystä, jossa esiteltiin trendikkäitä tai kohteita, jonne matkaajat haluaisivat Suomesta lähteä. TUI:lla oli käynnissä messujen ajan oma kilpailu halutuimmasta lomasta, joka käsitti matkanjärjestäjän oman lomavalikoiman. Tuloksista päätellen suomalaisilla on vahva kaukokaipuu, sillä kärkikolmikko koostui Mauritiuksesta, Malediiveista ja Jamaikasta. Kohteet kelpaisivat minullekin! Jamaikalla olen tosin vierailun lyhyesti, mutta kaksi ensimmäistä kohdetta ovat vielä käymättä. Vaaleat hiekkarannat ja turkoosi meri houkuttavat selkeästi suomalaisia. 

Myös Mondo on valinnut vuodelle 2017 viisitoista kohdetta, joissa on nostetta tänä vuonna ja kyseisistä kohteista osa sai palkintonsa Matkamessuilla. Palkintoja noutamassa olivat palkittujen maiden matkailun edustajat.

Mikäli siis haluat matkustaa paikkoihin, joista matkailumediassa puhutaan, niin voit katsoa valitut kohteet täältä. Mukana on vanhoja ja tuttuja kohteita kuten Kypros ja Algarve, jotka ovat tehneet uuden tulemisen sekä nosteessa olevia kohteita, kuten Montenegro ja Azorit. Myös Suomen lappi saa ansaitusti oman paikkansa. Mondon valinnoissa on monta mielenkiintoista kohdetta, joissa käydä. Azoreilla olen ollut kerran aiemmin, tosin vain päivän verran. Muutamia vuosia sitten matkustin laivalla Kööpenhaminasta Miamiin ja ainut välipysähdys kahden viikon matkalla oli Azoreilla. Azorit ovat omassa yksinäisyydessään keskellä Atlantia, mikä tekeekin siitä hyvin mielenkiintoisen kohteen. Saarilla on hyvin kaunis luonto, johon siellä ollessa kannattaa ehdottomasti tutustua. Myös saarten tuliperäisyys antaa ympäristölle oman ilmeensä. Omana vierailupäivänäni ilma oli pilvinen ja sateinen, joten en nähnyt kuuluisia kraaterijärviä, Verdeä ja Azulia, mutta muuten luonto näyttäytyi hyvin vehreänä ja kauniina. Tässä hieman kuvia Azoreilta:

Ananas on yksi Azorien pääviljelystuote. ...ja toki ananaksesta valmistetaan myös llikööriä, jota voi maistella tutustumiskierroksella. Vehreyttä riitti vuorilla. Kukkaloistoa talon seinustalla. Kaupunkikuvaa hallitsi mustavalkoinen väritys: mustaa laavakiveä ja valkoiseksi rapattuja seiniä. Kaupunkikuvaa laivan kannelta.

Viimeisenä Matkamessupäivänä kuuntelin vielä esitystä pienistä suomalaisista kohteista, jotka ovat piilossa suurien mainoskamppanjoiden takana. Jos haluat katsella Suomeakin uusin silmin ja vierailla esimerkiksi pienissä yksityisten ihmisten omistamissa museoissa, niin tutustu tarjontaan täältä!

Hyvää matkustusvuotta 2017!

- Susanna

comments powered by Disqus