lähimatkailu

Lähisaarilla Helsingissä

Aina ei muistakaan miten paljon erilaisia saaria Helsingin edustalla onkaan, ja kuinka mukavia vierailukohteita ne ovatkaan: monenlaista tekemistä on tarjolla! Suomenlinna on varmasti se tutuin ja vierailuin kohde – vallan hieno paikka onkin, mutta tänä kesänä ajattelin katsastaa myös muita saaria. Eräänä aurinkoisena sunnuntaina oli mitä paras sää olla vesillä, joten suuntasin aamupäivästä Hakaniemeen ja sieltä Itä-Helsingin saaristoristeilylle. Puolitoista tuntia kestävän risteilyn aikana saa nauttia raikkaasta ilmasta kannella ja katsella meren suunnasta itäistä Helsinkiä sekä sen saaria. Reitin voi kulkea risteilyn tapaan, mutta se toimii myös reittiliikenteenä eli veneen kyydissä pääsee vierailemaan monessa saaressa. Moni tulikin reitin varrelta kyytiin tai jäi kyydistä viettämään saarielämää. Reitti alkaa Hakaniemestä ja päättyy Vuosaareen (ja toki myös toisinpäin). Välille mahtuu kaikkiaan seitsemän pysähdystä eli aika monta kohdetta on vesiteitse saavutettavissa.

Degerön kanava oli reitin kapein kohta.
Vuosaaren tornitalo loistaa kauas!
Kulosaaren Casino häämöttää siellä!

Eilen hyppäsin jälleen tutun veneen kyytiin ja lähdin luontopolulle Vartiosaareen. Tällä kertaa astuin kyytiin Laajasalosta, josta Vartiosaareen on vain muutaman minuutin matka: astut siis veneeseen ja melkein samalla vauhdilla jo pois : ) Vartiosaaressa en ollut aiemmin käynyt, mutta siellä metsän siimeksessä kävellessäni mietin, että tänne pitää tulla toistekin. Saaressa kulkee 2,5 kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on erilaisia luonnon nähtävyyksiä ja niistä aina pienet tekstit. Välillä maisemat ovat merelle ja kallioille ja toisena hetkenä ympärillä on saniaisten vihreyttä tai mäntyjen ja jäkälän sävyttämää maastoa. Monipuolista maisemaa mahtuu pienelle saarellekin.

Missä sitä ollaankaan? Muistelin, että Gibraltar on vähän toisilla suunnilla :)
Ja kohta näemmä viidakkoon!
Hauskat putkilot puissa, joissa aina vähän tietoa luontopolun varren kohteista!
Sormet oli sinisinä kun polku oli kuljettu, hyviä olivat!
Merellinen Helsinki eli yksi Suomen kansallismaisemista.
Lampailla oli lounashetki menossa.

Jos Vartiosaari on hyvä paikka pienelle luontoretkelle, niin muutamia vuosia sitten yleisölle avautunut Lonna tarjoaa erilaisia tapahtumia, saunaa ja vatsan täytettä saaren vohvelibaarissa ja ravintolassa. Kauppatorilta pääsee Lonnaan useasti päivässä ja itse olen siellä piipahtanut nyt pari kertaa sekä jazzia kuuntelemassa että kesäpäivää viettämässä. Saarelle mentäessä kannattaa ottaa pitkähihaista mukaan, sillä tuulisina päivinä pieneen Lonnaan puhaltava tuuli voi tuivertaa melko viileästi. Sisälle pääsee aina toki lämmittelemään ja herkuttelemaan vaikka vohvelilla, ja tietysti sauna on myös Lonnassa tärkeä juttu.

Herkkuja tarjolla!
Saunaan pääsee lämmittelemään jos tuuli tuivertaa liian kymästi.

- Susanna

comments powered by Disqus