musiikki

Laulujen voima

Laulujen sanotaan olevan puhetta sydämeltä sydämelle. Sanojen ja sävelien liitossa on jotain suurempaa, jotain jota ei aina pysty selittämään, jotain jonka vain tuntee. Laulujen kokeminen on yksilöllistä, se mikä osuu toisen sielun syövereihin positiivisesti, ei kosketa toista. Ihmiset kiinnittävät myös erilaisiin asioihin huomioita lauluja kuunnellessaan. Toiset kiinnittävät huomiota sanoituksiin, toiset melodiaan tai harmoniaan, jollekin tulkinta tai kappaleen tuotanto voivat olla huomion keskipisteessä. Usein se on tietysti kokonaisuus, joka meidän tunteita puhuttelee. Laulujen voima tunteiden ja muistojen liikuttajina on mielenkiintoinen. Laulut tuovat meille mieleen muistoja ihmisistä, paikoista, menneistä hetkistä ja vuosista. Ne voivat siirtää meidät vuosien takaisiin tapahtumiin ja aikoihin. Yhtäkkiä radiosta kuultu vuosien takainen laulu saa meidät mielenmatkalle ja muistiimme palautuu kuvia ajasta, jolloin kuultu laulu soi juuri ilmestyneenä radioasemilla tai lauluun liittyi jokin merkittävä hetki.

Laulut herättävät tunteita ilosta haikeuteen ja onnesta hämmennykseen. Ne naurattavat, saavat herkistymään ja ihmettelemään, mutta tunteisiin vetoavan muodon vuoksi niillä on mahdollisuus myös yhteiskunnallisen viestin tuomiseen. Punk on tuonut yhteiskunnan epäkohtia esiin 70-luvulta lähtien ja rap on erityisesti 2000-luvun Suomessa kertonut huomioita maan menosta. Toki myös rockin, erityisesti raskaamman suomalaisen rockin, parissa on kritisoitu yhteiskunnan toimia. Yksi erityinen historian tapahtuma, jossa laulun voima näkyy, on Baltian laulava vallankumous 1980-luvun lopussa. Kyseessä on erityislaatuinen tapaus, joka on kiinnostanut myös tutkijoita paljon. Yksi mielenkiintoinen kirja aiheesta on muutamia vuosia sitten ilmestynyt The power of song: Nonviolent national culture in the Baltic singing revolution, tekijänä Baltian tutkija Guntis Smidchens. Virossa laulava vallankumous alkoi Tarton Musiikkipäiviltä toukokuussa 1988 ja jatkui esimerkiksi Tallinnan laululavalla järjestetyssä Glasnost rockissa, virolaisille Rock Summerissa, jossa suomalaisten edustus niin järjestäjä kuin esiintyjäpuolella oli vahva. Eivät tainneet suomirockin soittajatkaan ymmärtää heti miten merkittävässä historian tapahtumassa he olivat mukana. Viron omien rockbändien biiseihin oli tullut mukaan vahva visio neuvostovallasta eroon pääsyyn. Kyseessä ei siis enää ollut vain haaveitten mielikuva, vaan todellinen tahto! Hyvinhän Viron lopulta itsenäisyyden kanssa kävi, mutta harvinaisia vaiheita sinne johtavan tien varrella oli ja laulun voima tuli selväksi.

Toinen laulujen voiman osoittava tekijä löytyy musiikkiterapiasta. Laulun kirjoittaminen voi olla lauluntekijöillekin terapeuttista, mutta laulun kirjoitus on myös yksi musiikkiterapian tekniikka. Tutkijat Clare O’Callaghan ja Denise Grocke kirjoittavat aihetta käsittelevässä artikkelissaan kuinka asiakkaan kirjoittama laulu on tiivistetty ilmaisu siitä mikä hänelle on tärkeää. Sanoituksen lukeminen auttaa myös terapeuttia asiakkaan ymmärtämisessä ja tukemisessa. Yhtälailla musiikin ja laulun voima näyttäytyy muistisairailla vanhuksilla, joita vanhat tutut laulut rauhoittavat tai joiden mieleen vanhat laulut palaavat, vaikka muu on jo kadonnut. Listaa laulujen voimasta voisi jatkaa pitkälle, mikä on ilahduttava asia. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä, ja kenties sinulta itseltäsi löytyy lisää esimerkkejä laulujen maailman voimasta!

- Susanna

comments powered by Disqus