Ulkoilu

Lumikenkiä kokeilemassa

Joensuussa on ollut viime päivinä hyvät ulkoilusäät, lämpötilat ovat liikkuneet nollan molemmin puolin ja aurinko on antanut vihjeitä tulevasta keväästä. Sää oli siis suosiollinen kun eilen ystävänpäivänä vietettiin Joensuun korkeakoulujen liikuntailtapäivää. Monenlaista tekemistä oli tarjolla, niin sisä- kuin ulkoaktiviteettia. Itse päätin lähteä Lykynlammelle kokeilemaan lumikenkäilyä. En ollut koskaan aiemmin sitä harrastanut, joten oli jo aika kokeilla. Tapasimme ryhmämme ja ohjaajamme kanssa Joensuun ladun urheilumajalla, jossa saimme infoa lumikenkien historiasta ja ohjeistusta niillä kulkemiseen.

Lumikenkien historia ulottuu noin 6000 vuoden päähän eli kyseessä on tosi vanha liikkumismuoto. Suomessa lumikengillä on kävelty reilut sata vuotta, jolloin ne tarjosivat hyvän liikkumistavan metsätyömailla ja rajavartiossa. Suomen latu ja seikkailu-urheilija Dominick Arduin toivat lajin välineineen Suomeen Ranskasta. Metsissä lumikenkien kanssa liikkuminen käy urheilusta, sillä maastosta ja vauhdista riippuen se voi olla jopa 60% tehokkaampaa kuin kävely. Meidän retkemme kesti parisen tuntia, ja loppuvaiheessa tunsi kyllä kävelleensä ylös ja alas harjun rinteitä. Hauskaa kuitenkin oli ja tykästyin lumikenkäilyyn sen verran paljon, että tämä reissu jää tuskin viimeiseksi kerraksi.

Nyt on lumikengät jalassa ja suunta Lykynlammen metsiin! Kengillä oppi nopeasti kävelemään ja tarkoituksenmukaisesti niillä on huomattavasti helpompi kävellä lumihangessa kuin auratulla tiellä.

Lumikengillä liikkumisessa parasta on se, että niiden avulla pääsee poluilta ja hiihtoladuilta metsään omille reiteille. Kulkukohdat voi itse päättää ja arvioida paikat mistä olisi hyvä kulkea. Metsän siimeksessä ei myöskään tuuli käy samalla tavoin kuin laajemmilla latualueilla.

Aurinkoisella rinteellä oli kiva paistatella päivää hetken ajan!
Välillä käveltiin harjumuodostelmien pohjalla ja pehmeessä lumessa sai jo askeltaa kunnolla!
Toisinaan tuli esteitä eteen ja täytyi katsella sivusta vaihtoehtoista reittiä.
Jos kohtaat metsässä tällaiset jäljet, niin ei tarvitse säikähtää, se on vain lumikenkäilijä joka siitä on kulkenut :)

Mikäli mieli tekee kokeilla lumikengillä kävelyä, niin järjestettyjä retkiä on tarjolla paljon ja välineitä voi vuokrata omatoimiseen retkeenkin esimerkiksi Suomen Ladulta, täällä Joensuussa Joensuun Ladulta. Myös erilaiset talviurheilu- ja laskettelukeskukset vuokraavat välineitä. Lumikenkäilyä voi kokeilla vaikka lähestyvien hiihtolomien aikana!

- Susanna

comments powered by Disqus