musiikki

Musiikki & Media ja Lost In Music

Seuraavaksi jatkoa syksyn musiikkitapahtumien muisteluun! Kun syyskuu vaihtui lokakuuksi, niin musiikki kuljetti minut Pohjois-Karjalasta Pirkanmaalle, Musiikin & Median sekä Lost In Musicin vietäväksi. Kolin vaaramaisemat vaihtuivat näin kaupungin katuihin ja niiden varrelta löytyviin keikkapaikkoihin. Lost In Music ja Musiikki & Media järjestettiin tänä vuonna 6–8.10 eli livemusiikkia ja seminaareja musiikkibisneksestä oli saatavilla torstaista lauantaihin. Toki jo keskiviikon puolella oli mahdollista aloitella musiikin tahdissa, mutta varsinaisesti tapahtumat starttasivat torstaina. Lost In Music –festivaali käsitti kaikkinensa yli 80 keikkaa ympäri kaupunkia erilaisilla areenoilla. Festivaalipassilla oli helppo kulkea samankin illan aikana keikkapaikasta toiseen ja saada musiikillisia maistiaisia monelta eri bändiltä ja laulajalta.

Tampereella illat kuluivat livemusiikin parissa ja päivät erilaisia paneelikeskusteluita ja haastatteluita kuunnellen. Musiikin & Median ohjelma käsitteli kattavasti tämän hetken teemoja musiikin suoratoistopalveluista major- ja indie-levy-yhtiöiden toimintaan ja tapahtumien markkinoinnista somemaailmaan. Tämän hetken polttavien aiheiden lisäksi tapahtuman viimeisessä keskustelussa palattiin 1970-luvulle, punkkiin ja Ramonesin Suomen keikkoihin. Panelistina ollut Juha Torvinen kertoi kuinka Eppu Normaali syntyi Ramonesin Tampereen keikan myötä. Musiikin voimaa ei siis käy kiistäminen, olkoon kyse soittajista tai kuuntelijoista!

Perjantai-iltana pohdin kahden päällekkäin menevän keikan välillä, ja koska valinta oli tehtävä, niin seurasin sen hetken tunnetta siitä mitä sinä hetkenä kaipasin.

"Musiikkihan puhuttelee tunteita, ja erilaisille lauluille ja tyyleille on omat hetkensä."

Perjantai-iltana se oli itselleni Topi Saha melankolisine folklauluineen, joissa maailman kauneus ja rujous käyvät vuoropuhelua. Telakka keikkapaikkana oli mukavan intiimi ja tunnelmaltaan rento. Yleisö oli hyvin mukana keikan alusta asti ja kuunteli tarkkaan bändin soittoa. Uskoisin, että yleisö jakoi Topi Sahan ”Nebraska” biisin sanat: ”surulliset laulut vähän helpottaa". Onhan tämä maailmamme usein kovin ristiriitainen paikka. Yleisön ja soittajien välillä käytiin myös jutustelua ennen laulujen alkua. Se luo keikkatilanteesta kotoisan ja on selkeästi pienten keikkapaikkojen etu. Topi Sahan jälkeen vuorossa oli Haaga Folk Machine, joka oli itselleni uusi tuttavuus, mutta johon mielelläni tutustuin. Bändi pisti heti alusta viulun, harmoonin ja kitaran soimaan sen verran vauhdikkaasti, ettei yleisöllä ollut muuta mahdollisuutta kuin lähteä rytmiin mukaan; kädet ja jalat löivät tahtia lähes jokaisella. Bändi seikkaili sujuvasti genreistä ja tunnelmista toisiin kansanmusiikin pohjasta käsin. Ilta oli mitä onnistunein tälle kuulijalle!

Topi Saha & Valtatie 13

– Susanna

comments powered by Disqus