musiikki

Musiikki ja aivot

Kulunut syksy on ollut kovin kiireinen tämänkin blogin kirjoittajalle, mutta kuluneella viikolla olen pohtinut ja lukenut paljon otsikon kiehtovasta aiheesta, musiikin ja aivojen yhteydestä. Musiikki aktivoi monia aivojen osia ja on tärkeää muistaa, että musiikista nauttiminen, ymmärtäminen ja sen luomien hyötyjen saavuttaminen ovat mahdollisia meille kaikille, ei vain musiikin ammattilaisille. Pimeissä marraskuun illoissa musiikilla voi säädellä esimerkiksi omaa vireystilaa. Väsyneenä reipas ja innostava musiikki nostaa vireystilaa ja toisaalta mieltä ja kroppaa voi rauhoittaa tutulla rauhallisella ja lempeällä musiikilla. Musiikin hyötyjen saavuttamiseksi tärkeintä on valita musiikkia josta itse pitää: Valitse kappaleet siis oman mieltymyksesi mukaan, ei ole väliä onko musiikki folkia, heviä, klassista, rockia, iskelmää vai jazzia – keskeistä on, että pidät valitsemastasi musiikista, sillä musiikki vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen ja sitä kautta elintoimintoihin. Omassa elämässäni musiikki on läsnä lähestulkoon päivittäin jo musiikintutkimuksen kautta. On tietysti onni, että jo työn puolesta kuuntelen musiikkia ja analysoin kappaleita, mutta sen oheen tarvitaan vapaata musiikin kuuntelua tai soittoa. On ihana välillä unohtaa musiikin tavoitteellinen analysoiminen kuunnellen ja kirjoittaen, laittaa jotain aivan muuta musiikkia soimaan tai tavailla itse säveliä soittimista rennolla otteella…uskon, että aivot ja mieli saavat sen kautta kaivattua vaihtelua musiikin käsittelyyn ja pystyvät sen jälkeen orientoitumaan paremmin taas analyyttisempaan toimintaan.

Helsingin yliopiston kognitiivisessa aivotutkimusyksikössä on tehty viime vuosina paljon kiinnostavaa tutkimusta musiikin ja aivojen yhteydestä. Musiikki voi tarjota tulevaisuudessa entistä enemmän apua erilaisiin aivosairauksiin ja -vammoihin, kognitiivisten taitojen kehittämiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Tutkimuksissa on havaittu musiikin auttavan monista aivosairauksista ja –vammoista toipumisessa, sillä musiikki aktivoi aivoja laajasti ja auttaa näin hermoverkkojen korjautumista. On myös havaittu, että musiikin rytmi voi auttaa esimerkiksi parkinsonin tautia sairastavien kävelyä ja kuinka rummuttamisella voi harjoittaa motoriikkaa, jota tarvitaan arjessa. Lisäksi musiikilla on yhteys muistiin. Jo musiikin kuuntelu aktivoi ohimolohkon muistialueita hyvällä tavalla ja teho lisääntyy entisestään itse soittaessa ja laulaessa: työmuisti ja keskittymiskyky lisääntyvät. Muistisairailla musiikin kuuntelu ja laulu parantavat toimintakykyä ja vähentävät masennusoireita. Tutkimus musiikin vaikutuksista aivoihin jatkuu ja monia kiinnostavia tuloksia on varmasti tulossa seuraavien vuosien aikana. Musiikki on hyvä keino huoltaa aivoja ja sitä kautta toimintakykyä omassa arjessa. Kuunnelkaa, soittakaa ja laulakaa omaa lempimusiikkia, se tekee hyvää :)

Susanna

Ps. Tässä Ylen mielenkiintoinen radiojuttu aiheesta aivot ja musiikki

Tekstissä on käytetty tietoja kirjasta Tunne aivosi sekä Helsingin Sanomien artikkeleista Musiikki vaikuttaa terveyteen kuin ihmelääke ja terapia – tepsii masennukseen, kipuun ja puhumattomuuteen & ”Musiikki vaikuttaa aivoihin kuin lääke” – Tutkija neuvoo, miten voit aloittaa elämää parantavan lauluharrastuksen omaisesi kanssa.

comments powered by Disqus