blogi

Musiikki ja matkailu – kaksi affektiivista voimaa

Siinä ne ovat, kaksi elämääni ja tämän blogin syntyyn vaikuttanutta affektiivista voimaa – musiikki ja matkailu: musiikin maailma sävelineen ja sanoineen, matkailun maailma erilaisine ympäristöineen, kulttuureineen ja tarinoineen. Molemmat maailmat ovat itselleni läsnä niin kokijana kuin tekijänä. Tie kulkee musiikin kuuntelusta ja matkalla olosta tutkijuuteen ja tekijyyteen. Musiikki ja matkailu ovat näin osa vapaa-aikaa ja käytäntöä, mutta myös osa työtä. Ne eivät ole vastavoimia toisilleen, vaan kulkevat yhtä matkaa eteenpäin, auttavat toinen toisiaan. Kun tutkimustyö kulkee paikallaan, niin oma soittohetki saa usein ajatukset kulkemaan taas vapaammin. Yhtälailla kirjastojen tuhannet kirjat ja asioiden teoreettisempi pohdiskelu ovat vastapainoa luovalle ja vapaalle työlle. Usein myös matka uusiin maisemiin, lähelle tai kauas, antaa oivalluksia ja suuntaviivoja omalle tekemiselle. Useinhan ajatukset tekevät alitajuisesti työtä silloin kun on siirtynyt ongelman pohtimisesta tekemään jotain aivan muuta.

Mutta mitä musiikin ja matkailun affektiivisuus itselleni on? Affekteista puhutaan usein mieltä ja ruumista liikuttavina voimina, ja sitä musiikki ja matkailu ovat myös itselleni. Ne tuovat mukanaan erilaisia tunnesävyjä ja tuntemuksia, usein selkeitä tunteita. Ne tarjoavat iloa, löytämisen ja oivaltamisen riemua, ymmärrystä maailmasta ja ihmisestä, mutta toisena hetkenä ne voivat aiheuttaa myös ristiriitoja, epävarmuutta ja pettymyksiä. Niillä, niin positiivisilla kuin negatiivisilla, on kuitenkin voima liikuttaa: ne saavat etsimään uusia ratkaisuja, ottamaan uusia askeleita tai suuntaamaan ajatuksia uudelleen. Aivan kuten kulttuurintutkija Sara Ahmed on puhunut, niin tunteet tekevät jotain, eivät ole vain olemassa.

Blogissani kirjoitan musiikin ja matkailun maailmoista monipuolisesti. Mukana on pohdintoja, ajatuksia ja tietoa musiikista ja matkailusta, kertomuksia konkreettisista matkoista, lähelle ja kauas sekä tunnelmia keikoilta, festareilta ja kotona soineista levyistä. Toivon, että kirjoitusten ja kuvien kautta sinäkin lukijana pääset mielenmatkoille musiikin ja matkailun pariin ja mielessäsi heräisi omia kokemuksia, muistoja ja ajatuksia näistä kahdesta teemasta ja niiden yhteydestä meidän ihmisten elämään ja ympäröivään maailmaan.

Musiikkia ja Matkailua – niiden voimien kanssa, ja niiden voimalla eteenpäin!

Tervetuloa mukaan!

– Susanna

* kuva on elokuun 2016 festarireissulta Helsinkiin ja Flowhun

comments powered by Disqus