museot

Nautinnon nälkää ja näyteltyä rakkautta

Uudenmaan neljä museota, Teatterimuseo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Lottamuseo ja Vantaan kaupunginmuseo, ovat lähteneet Suomen juhlavuoden kunniaksi rakkauden maailmaan ja mikä olisikaan hienompi ja mielenkiintoisempi teema kuin rakkaus. Tuo universaalisti ihmisiä liikuttava ja monimuotoinen tunne tarjoaa Rakkauden tiloja –hankkeen kautta monia tarinoita ihmeteltäväksi, pohdittavaksi ja toki rakkauden teeman mukaisesti tunnettavaksi. Hankkeen keskiössä ovat rakkaus ja välittäminen eri näkökulmineen, joiden maailmaan pääsee niin museonäyttelyiden kuin erilaisten tapahtumien kautta.

Pääsiäisen aikana lähdin tutkimaan rakkautta Teatterimuseon Näytellyn rakkauden ja Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä näyttelyiden kautta. Molempien museoiden koti löytyy Helsingistä Kaapelitehtaalta. Teemanäyttelyiden lisäksi museoissa on pysyvä perusnäyttely, joihin voi tutustua samalla ja päästä oppimaan esimerkiksi Suomen ravintola- ja hotellielämän historiasta. Museoihin on helppo tutustua samalla kertaa, sillä ne sijaitsevat lähekkäin. Samoista tiloista löytyy myös Suomen valokuvataiteen museo eli samalla käynnillä voi vierailla vaikka kaikissa kolmessa museossa.

Mutta rakkauden maailmaan seuraavaksi! Teatterimuseon Näytelty rakkaus –näyttely johdattaa suuren tunteen eri tiloihin, kaihoon, hurmaan, hehkuun ja metsään. Ensimmäisessä tilassa ollaan Suomessa esitettyjen William Shakespearen teosten äärellä näytelmien puvustuksen kautta. Metsillä on roolinsa niin näytelmien tapahtumapaikkoina kuin metaforina jollekin suuremmille ja hallitsemattomille asioille. Klassikkonäytelmä Romeo ja Julia on ollut ensimmäinen Shakespearen näytelmä joka on esitetty suomenkielisessä ammattiteatterissa, vuosi oli 1881. Romeon ja Julian lisäksi pukuja löytyy mm. Kesäyön unelmasta ja Myrskystä.

Toinen tila vie puolestaan rakkauden hehkun maailmaan, jota myös huoneen loistavan punainen värimaailma ilmentää. Vangitsevan hehkun tulkkeja Suomenkin näyttämöillä ovat olleet Anton Tsehovin ja Leo Tolstoin näytelmät rakkauden olemuksen tulkintoineen, arjesta intohimoon ja kohtaamisista kohtaamattomuuteen.

Hehkun jälkeen rakkauden tiloissa siirrytään petolliseen hurmaan ja suomalaiseen maisemaan, kuten Tukkijoelle. Rakkauden hurma voi olla kepeää, komediallista tai vakavaa ja pohtivampaa, ristiriitoja ja onnellisia loppuja.

Viimeisenä rakkauden tilana on suomalaisesta iskelmästäkin tuttu kaiho. Kaihon maailmaan näyttelyssä pääsee tunnetta kuvaavien vanhojen suomalaisten elokuvakohtausten kautta. Luonto on usein näyttämö kaiholle niin elokuvissa kuin lauluissa.

Teatterimaailman jälkeen siirryin Hotelli- ja ravintolamuseoon ja sen Nautinnon nälkä –näyttelyn pariin. Aluksi kiersin perusnäyttelyn ja muistelin kuvien ja kirjoitusten kautta Suomen matkailun historiaa hotellien ja ravintoloiden näkökulmasta. Mielenkiintoisia vaiheita on ollut paljon.

Nautinnon nälkä on osa rakkautta ja usein sen ympäristöjä ovat ravintolat ja baarit, joiden sisälle tässäkin näyttelyssä astutaan. Ruoka, juoma ja ihmisten kohtaaminen kertovat nautinnon nälästä. Näyttelyssä pääsee esimerkiksi erilaisten iskurepliikkien äärelle, ja näyttelyn baariympäristössä on hauska seura vaihtuvia repliikkejä, mitkä on tuttuja ja mitkä tuntemattomia, toimisiko joku oikeasti? Saatavilla on myös flirttikone, josta voi arpoa itselleen sopivan iskurepliikin jos omat on hukassa!

Intohimon makuja voi maistella karkkiautomaatin avulla!

Teemakierrokselta poistuttiin asiaankuuluvasti narikan kautta, ja samalla pääsi tarkastelemaan asioita, joita sinne on asiakkailta jäänyt. Nautintoa etsittäessä ne aivotkin voi jäädä sinne narikkaan...

Niin ja rakkauden mukaisesti museokävijät saivat vielä lähettää omat rakkausterveisensä ihmisille!

Mukavia museoita ja näyttelyitä, suosittelen!

- Susanna

comments powered by Disqus