musiikki

Orkesta Mendoza ja indie-mambon rytmit

Jos syksyyn viittaavat elokuun kylmät tuulet puhaltavat liiaksi ja saavat aikaan vilunväreitä, niin suosittelen suuntaamaan lattarimusiikin maailmaan ja ottamaan muutamat tanssiaskeleet – ei ole kylmä enää kropalla eikä mielellä! Tämän reseptin toimivuus todistettiin eilen Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltan konsertissa, kun Orkesta Mendoza vyörytti oman rajoista piittaamattoman musiikkiesityksensä kuuluviin. Bändi ei jäänyt aloituksessaan tunnustelemaan paikan ja yleisön tunnelmaa, vaan otti kuulijat heti haltuunsa riemukkailla rytmeillä. Orkesta Mendozan kotipaikka on Tucsonissa, Arizonassa, mutta yhtyeen kaksi keskeistä jäsentä, perustaja/multi-instrumentalisti/laulaja Sergio Mendoza sekä laulaja Salvador Duran, ovat lähtöisin Meksikon Sonorasta. Veteraanilaulaja Salvador Duranin marakassien rytmit ja koreografiat saivat heti alusta asti hymyn huulille.

Bändi kuvailee musiikkiaan indie-mamboksi ja musiikin raja-aitoja kaadetaan liikkumalla cumbiasta indie-rockiin ja meksikolaisesta rancherasta psykedeeliseen rockiin. Tutun ja yllättävän sekoitus on useinkin toimiva, ja niin tälläkin kertaa. Tanssin lomassa oli kiinnostavaa bongata tyylivaihdoksia ja viitteitä eri genreihin. Bändi laulaa espanjaksi, ja samalla olikin hyvä verestää omia jo kovin ruosteessa olevia espanjan kielen taitoja ja tehdä havaintoja sanoituksista. Tanssimiseen lauluissakin viitattiin ja myös Huvilateltassa lavan edusta täyttyi nopeasti tanssijoista. Orkesta Mendozan musiikillinen iloittelu on hyvinkin jalan alle menevää ja kutsuu liikkeelle. Sergio Mendoza huomioi tanssijoiden naisvaltaisuuden ja rohkaisi myös miehiä nousemaan penkeistänsä kohti tansseja -eivät olisi kuulemma ihan liian kateellisia, vaikka miehetkin liittyisivät naisvaltaisen tanssijajoukon mukaan-, ja tulihan muutamat rohkeat miehetkin mukaan karkeloihin. Bändi oli ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta toivoi pääsevänsä pian jo uudestaan.

Jos siis joskus kuulet Orkesta Mendozan olevan täällä suunnilla keikalla, niin ostahan lippu ja lähde mukaan indie-mambon rytmeihin – niin teen minäkin!

- Susanna

Tässä bändin tyylinäyte musiikkivideon muodossa:

comments powered by Disqus