museot

Rockia museopäivään ja koko kesään!

Kuluvalla viikolla, 16–21.5, vietetään museoviikkoa monine tapahtumineen ja tänään 18.5 on kansainvälinen museopäivä! Minä otin eilen varaslähdön museopäivään Joensuun taidemuseo Onnissa, jossa vietettiin Backstage-näyttelyn avajaisia. Kuten näyttelyn nimi ja kirjoituksen otsikko jo vahvasti vihjaavat, niin jotain rockiin liittyvää on museossa luvassa! Museoiden toiminnassa on viime vuosina ollut havaittavissa rajojen ylityksiä, uusien toimintamuotojen etsimistä erilaisine tapahtumineen ja työpajoineen. Uutta yleisö siis etsitään museovieraiksi ja vanhoja pölyttyneitä käsityksiä museoista muutetaan. Joensuun taidemuseo on vastannut tähän muutokseen luomalla näyttelyn, jossa suomalaisen rockin ja popin tekijät esittäytyvät myös taiteentekijöinä ja toisaalta mukana on taiteilijoita joille musiikki ja rock ovat inspiraation lähteitä. Viime kesänä pohdin vierailua Mäntän kuvataideviikoilla, jossa musiikin ja taiteen parissa kunnostautunut Anssi Kasitonni toimi kuraattorina. Näyttely jäi kuitenkin käymättä, mutta nyt pääsin onneksi täällä Joensuussa katselemaan niin Anssi Kasitonnin kuin monen muun muusikon ja taiteilijan töitä!

Näyttelyssä on mukana 14 taiteilijaa tai taitelijaparia Suomesta ja töitä niin veistoksina, maalauksina, sarjakuvina kuin videoteoksina. Teoksissa pääsee kurkistamaan musiikintekijöiden maailmaan ja kokemuksiin, mukana on niin leikitteleviä ja humoristisia teoksia kuin syvempiä ajatuksia meistä ja maailmasta. Näyttelyssä voi esimerkiksi istahtaa sohvalle ja lukea sohvapöydälle levitettyjä Asko Keräsen (22-Pistepirkko) käsinkirjoitettuja sanoitusten alkuja ja runoja tai tutkailla Tommi Liimatan (Absoluuttinen Nollapiste) levynkansia tai niiden ehdotuksia. Kenties erikoisin tarina liittyy taiteilijapari Teija ja Pekka Isorättyän Billy-puuveistokseen, joka on taiteilijaparin edesmenneen ystävän ja Polka Madre –yhtyeen äänimiehen muotokuva, varustettuna miehen oikeilla hiuksilla – veistosta todellakin katselee ihan uudella silmällä tarinan kuultua! Näyttelystä löytyy myös isoja maalauksia, kuten Suomen tämän hetken tunnetuimpiin taidemaalareihin kuuluvan Petri Ala-Maunuksen rockista ja heavy-bändien levynkansista ideoita ammentavat työt.

Onnin Backstage-näyttely on esillä 18.5–17.9.2017 ja toki samalla sisäänpääsyllä pääsee tutustumaan museon perusnäyttelyyn! Museon sivuilta voi käydä katsomassa yleisöopastuksen päiviä ja aikoja (näyttelyyn saa varmasti toisenlaisen kosketuspinnan kun kuulee töiden taustoista ja tarinoista) ja Ilosaaren rokkivieraat, käykäähän rokkilauantaina kello 12 katsomassa näyttely Anssi Kasitonnin ja Maria Stereon taiteilijakierroksella. Niin ja tänäänhän museopäivän kunniaksi Onniin pääsee ilmaiseksi!

Rok rok :) 

– Susanna

Perinteisten näyttelytilojen lisäksi taide on löytänyt niin miesten kuin naisten vessoihin!
comments powered by Disqus