museot

Ruiskumestarin talo & Helsingin kaupunginmuseon joulutapahtumat

Kruununhaan kivitalojen keskeltä löytyy pieni keltainen puutalo, joka kantaa nimeä Ruiskumestarin talo. Tuo talo on Helsingin kantakaupungin vanhin puinen asuinrakennus ja nimi viittaa talossa perheineen asuneeseen Helsingin ruiskumestariin (palopäällikkö) Alexander Wickholmiin. Ruiskumestarin talo, joka nykyisin on osa Helsingin kaupungin museota, on seissyt paikallansa ainakin vuodesta 1818 – tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä. Nykyisen Helsingin vinkkelistä katsottuna talo sijaitsee kaupungin keskellä ja on kiinteä osa kantakaupunkia. Kuitenkin 1800-luvun alussa paikalla oli vielä laidunmaata ja 1800-luvun puolivälissä, jolloin ruiskumestarikin talossa asui, oli alue Helsingin syrjäistä laitaa. Tälle syrjämaalle pikkuporvarit rakensivat puutalojaan ja koittivat elää säädynmukaista elämää melko vaatimattomissa oloissa.

Näin joulun alla Helsingin kaupunginmuseon eri kohteet ovat mukana joulunodotuksessa erilaisin tapahtumin. Tänään, ensimmäisenä adventtina, myös Ruiskumestarin talossa alkoi joulunodotus. Pihalla posetiivari ilahdutti sateisen adventtisunnuntain museovieraita ja sisällä hyasintit ja vanhanajan lahjapaketit toivat joulun tunnelmaa. Kivitalojen keskellä saattoi hetken tavoittaa mielikuvan ihmisten sadan vuoden takaisesta elämästä ja joulun vietosta. Tutut joulun tuoksut ja joululaulut ainakin yhdistävät menneen ajan kanssa, vaikka elämä nykyisin kovin toisenlaista onkin.

Hieno sohva oli ilmeisesti tärkeä pikkuporvarin ulkoinen merkki, vaikka muuten saattoikin olla vaatimatonta.
Joulupöytä on katettu.
Piharakennuksesta löytyy pikkuruinen museopuoti, josta voi hankkia vaikka vanhanaikaisia joulukoristeita.

Ruiskumestarin talo on kiva piipahtamispaikka, jonne pääsee helposti Helsingin keskustasta kävellenkin. Lisäksi Helsingin kaupunginmuseoiden tarjonnasta voi nauttia ilmaiseksi, sillä museoihin on aina vapaa pääsy. Niin ja niihin tapahtumiin: Ruiskumestarin talossa on tarjolla 9.12. ja 16.12. klo 14 nostalgisten joulukuusenkoristeiden askartelua aitojen 1800-luvun ohjeiden mukaan. Senaatintorin läheisyydessä sijaitsevassa kaupunginmuseossa voi puolestaan koristella jouluisia lahjapapereita ja –pusseja 14.12 & askarrella pakettikortteja Ke 20.12. iltapäivisin klo. 14:00–15.30. Ja niitä ketä laulattaa, niin heille on tarjolla joululauluja museon 1930-lukua henkivässä kansakoululuokassa 14.12. klo 18. Voi olla, että itseäni laulattaa tuolloin :)

- Susanna

comments powered by Disqus