Musiikki

Suomi 100 & musiikki

Suomen juhlavuoteen mahtuu monenlaista tapahtumaa ja hanketta eri aloilta. Edellisissä juhlavuotta käsittelevissä kirjoituksissa olen käsitellyt aihetta matkailun näkökulmasta: kansainvälisten matkailijoiden saapumista Suomeen sekä meidän täällä asuvien liikkumista kotomaan kamaralla. Kun blogini käsittelee pääasiassa matkailun ja musiikin teemoja, niin juhlavuotta koskeviin kirjoituksiin on hyvä ottaa mukaan musiikki – kuinka se näkyy ympärillämme tänä vuonna?

Ainakin Suomi 100-nettisivuilla se näkyy pitkänä listauksena erilaisista musiikkiaiheisista tapahtumista ja asioista. Voi vain hämmästellä ja ihastella mitä kaikkea olisikaan tarjolla! Teemojen kirjo on suuri: mukana on niin maakuntalaulujen tuomista tähän päivään, Suomen soista ja myyteistä inspiraatiota hakevaa musiikin, elokuvan ja tanssin yhdistävää teosta ja kuorolaulua urheiluteemaisista kappaleista. Jokaisella löytyy varmasti jotain, kurkkaahan listaa täältä ja mieti minne menisit!

Suomalainen puu ja soitinrakennus ovat myös esillä Suomi 100 juhlinnassa. Metsät puineen on meille tuttu voimavara niin elinkeinona kuin hiljentymispaikkana, mutta puun voi laittaa myös soimaan soitinrakennuksen kautta. Musiikin edistämissäätiön ylläpitämä soitinpankki sai Suomen Kulttuurirahastolta kolmivuotisen 150 000 euron apurahan ”Suomi-soitin Suomi-puusta” hankkeeseen. Hankkeessa suomalaisen soitinrakennuksen huipuilta tilataan erityisiä suomalaismalleja kitaroista kanteleisiin ja lyömäsoitimiin. Näitä uusia soitinyksilöitä pääsevät sitten suomalaiset ammattisoittajat käyttämään ja yleisö pääsee niitä kuulemaan Helsingissä sijaitsevan G Livelabin konserteissa. Hyvään tarkoitukseen menee apuraha!

Yksi musiikkia ja juhlavuotta yhdistelevä kokonaisuus löytyy vielä Spotifyn maailmasta. Music Finland on laatinut palveluun sadan kappaleen soittolistan nimellä Suomi 100: Hundred songs from Finland. Lista on koostettu kappaleista, jotka on huomioitu maamme rajojen ulkopuolellakin ja mukaan mahtuu kappaleita humpasta klasariin ja metallista kansanmusiikkiin. Mukana on uudempaa ja vanhempaa musiikkia valtavirrasta vaihtoehtoisempaan. Listalla on suomalaista musiikkia kahdeksan tunnin ja kolmen minuutin edestä. Mikäli siis joku päivä on tekemisen puutetta, niin miten olisi pieni musiikkimaraton Suomi 100-listan parissa? 

- Susanna

comments powered by Disqus