kasvitieteellinen puutarha

Tropiikista aavikolle Joensuun Botaniassa!

Vaikka ulkona pakkanen lähenteli kymmentä astetta, niin Joensuun Botaniasta löytyi tropiikin lämpöä helmikuisena päivänä. Botania on oiva esimerkki kuinka omassa kotikaupungissa voi lähimatkailla ja vierailla arkenakin sellaisissa paikoissa, jotka usein kuuluvat lomareissujen ohjelmistoon. Botania on siis kasvitieteellinen puutarha, jossa on myös trooppinen perhostarha. Kasvihuoneissa on yli 600 eri lajia ja vierailija voi kulkea neljän eri suurilmaston, tropiikin subtropiikin kesä- ja talvisadealueen sekä aavikon läpi. Kasvihuoneiden lisäksi ulkopuutarhasta löytyy yli 600 kasvia.

Nykyisellä paikalla Botania on ollut vuodesta 1985, mutta ensimmäinen kasvitieteellinen puutarha perustettiin Joensuuhun vuonna 1955. Alun perin Botania on ollut osa yliopistoa ja palvellut esimerkiksi biologian opetusta, mutta nykyisin paikkaa ylläpitää Botanian ystävät ry. Tulevaisuus ja toiminnan jatkamisen mahdollisuudet ovat auki, mutta toivotaan todella paikan säilymistä. Onhan Botania harvinaislaatuinen kohde ja mielekäs vierailupaikka kaikille, matkailijoista koululaisiin. Lisäksi se on maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha. Botanian ystävät ovat myös kehittäneet toimintaa –

ja niin kasvihuoneiden puutarhoissa on tanssittu, soitettu livekeikkoja, kuunneltu äänimaisemia ja kisattu tartsani-huudon MM-titteleistä

– aina ei siis tarvitse matkustaa kauas uutta ja erilaista kokeakseen, hienoja ideoita!

Eri ilmastoalueiden läpi on mielenkiintoista kulkea ja tutkia alueille kuuluvia kasveja. Erityisesti tropiikin alueella törmää tuttuihin hedelmä- ja maustekasveihin: on kaakaopuuta, kahvipensasta, banaanipuuta ja puu, jonka nuorien versojen kuoresta ceyloninkaneli valmistetaan. Perhospuutarhassa voi puolestaan nähdä tämän kauniin lajin elinkaaren kotelosta kuoriutumiseen. Osa perhosista lepäili rauhassa puiden lehdillä ja niistä sai hyviä kuvia. Toisen perhoset taisivat puolestaan olla villimpiä yksilöitä jotka lehahtivat lentoon aina kun kameran linssi osoitti niitä. Botanian tunnetuin yksilö taitaa kuitenkin olla kultatöyhtökakadu Juuso, joka nimestään huolimatta on neito. Valtakunnan otsikoihin Juuso on päässyt esimerkiksi kiroilemalla, toistamalla sitä v-alkuista sanaa itse presidentti Niinistölle. Niinistö kyselikin Juusolta, että harmittaako nyt jokin? Tuota sanaa Juuso toisteli myös minun vierailun aikana, mutta onneksi välillä kyseltiin ystävällisesti myös, että mitä kuuluu? Musiikista Juuso taitaa myös pitää, sillä musiikin soidessa alkoi häkistä kuulua laulua ja näkyä tanssiliikkeitä – hauska tapaus!

Seuraavaksi kuvakokoelmaa alueelta ja sekä linkki Botanian sivuille! Käykää vierailemassa jos Joensuun suunnilla olette, moikkaamassa Juusoa ja ihastelemassa perhosia ja kasveja!

Susanna

Tropiikki odottaa kasvihuoneen sisällä! Kierros alkaa! Kahvipapuja Sitä aito ja oikeaa kanelia saa tämän puun versoista. Terve, mitä kuuluu? Kysyy Juuso! Uusi perhosia kuoriutumassa. Piikikkäitä kavereita.
comments powered by Disqus