matkailu

Tukholman Abba-museo

Waterloo, Ring Ring, Knowing Me, Knowing You – Abba ja 1970-luku! Abban biisit ja tarina ovat jääneet elämään bändin vetäydyttyä esiintymislavoilta 1980-luvun alussa: jotain erityistä taikaa Abban musiikissa on siis ollut ja tähän taikaan ja tarinaan pääsee tutustumaan hyvin Tukholman Abba-museossa. Pidin tällä viikolla pienen breikin arjen pyörteistä ja matkustin laivan kyydissä Tukholmaan Abba The Museum mielessä. Nyt kun Helsinkiin on myös tulossa musiikkimuseo parin vuoden päästä, niin oli hyvä käydä tarkastamassa kuinka museonäyttely on hoidettu länsinaapurimme pääkaupungissa... ja hyvinhän se oli hoidettu! Abba-museo keskittyy nimensämukaisesti Abban tarinaan, mutta samassa näyttelyssä on myös Euroviisutietoa (liittyväthän Abba ja Euroviisut vahvasti yhteen) ja samalla lipulla pääsee katsastamaan valokuvanäyttelyn Ruotsalaisen populaarimusiikin historiasta. Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella Gröna Lundin ja Vasa-museon läheisyydessä ja sinne on helppo matkustaa keskustasta bussilla tai ratikalla. Siljan ja Vikingin terminaalaista kulkee myös laivabussi alueelle eli museoon pääsee mukavasti suoraan laivaltakin. Näyttelun peruslippu maksaa 24e ja jos haluaa audio-opastuksen (saa myös suomeksi), niin lisähintaa tulee päälle viisi euroa. Itse otin audio-opastuksen lippuun mukaan ja tykkäsin kovin. Näyttelyssä esittelytekstit ovat ruotsiksi ja englanniksi, mutta audio-opastus toi kivasti lisätietoa bändin urasta. Lippuja voi ostaa esimerkiksi museon nettisivuilta, risteilyvarausten yhteydessä ja tietysti paikan päältä. Museo on tosin luopunut käteisen käytöstä, joten pankkikortit kannattaa muistaa ottaa mukaan.

...ja sitten Abba-näyttelyyn, joka onkin useassa kohdin interaktiivinen ja kävijä pääsee olemaan osa bändiä monessa kohdin. Pääsylippu kannattaa pitää käden ulottuvilla, sillä sitä skannaamalla voi esimerkiksi nauhoittaa oman Abba-laulunsa studiossa tai nousta Abban kanssa samalle keikkalavalle...omat esitykset löytyvät sen jälkeen lipputunnisteen avulla museon sivuilta.

Näyttelyn audio-opastus tapahtuu tällaisella laitteella: Näyttelyn eri kohdissa on opastustolppia, joihin oma audiolaite viedään, painetaan play:tä ja sen jälkeen vain laite korvalle ja tarina alkaa. Kielivaihtoehtoja on monia eli opastus on kyllä hyvä lisä monelle kävijälle.

Vaikka Abba-museoon oltiinkin menossa, niin ensimmäiseksi tulikin vastaan itse Lordi :) Lordi johdatteli kävijät Euroviisujen historiaan.

Euroviisuhuoneen jälkeen alkoi Abban-tarina: henkilöesittelyistä, ensimmäisiin bändin jäsenten kohtaamisiin, bändin perustamiseen ja jäsenten rakastumisiin. Ensimmäinen huone kuvaa Folkparkia, jossa Benny ja Björn ensimmäistä kertaa tapasivat vuonna 1966. Tuolloin Björn oli vielä folkyhtye Hootenanny Singersin jäsen ja Benny puolestaan soitti poppia suositussa Hep Starsissa (jonka keikka-auto näkyy kuvassakin). Tuosta tapaamisesta alkoikin musiikillinen matka, joka jäi historian kirjoihin ja joka on lopulta saanut oman suositun museon. 

 Oman lisänsä bändin suosioon toi jäsenten väliset rakkaustarinat: Agnetha ja Björn – Frina ja Benny olivat avioparit kun suosio oli huipussaan. Museossa pääsi istahtamaan Abban jäsenten keskelle puiston penkille, ja ottamaan vaikka kuvan tilanteesta.

Vuonna 1973 Abba pyrki Euroviisuihin Ring, Ring -kappaleella. Vielä tuolloin ei ollut euroviisujuhlien aika, mutta biisi menestyi silti hyvin. (Puhelin ei valitettavasti soinut kun oli sen kohdilla, olisihan se ollut hauska puhua Abban jäsenten kanssa :) ) 

Vuonna 1974 oli Euroviisujen voiton aika ja siitä bändin ura lähti uudenlaiseen kansainväliseen nousuun. Waterloo-kappaleesta tuli hitti ja tuon biisin rytmejä luotiin alla olevalla kitaralla: ei ihan peruskitara muotoilultaan. 

Museossa pääsi tutustumaan myös Abban studioon. Abba käytti todella paljon aikaa kappaleiden kokeiluun ja työstämiseen, ja tästä syystä bändi rakensi oman Polar Music Studion Tukholmaan vuonna 1978. Abba-soundin keskiössä oli Agnethan ja Fridan lauluharmoniat, ja omassa studiossa oli aikaa luoda hyvät pohjat Abba-soundiin.

 Studio-osassa oli mahdollista kuunnella erikseen esimerkiksi kappaleiden rumpuraitoja.

 Studiossa sai myös kokeilla Abban biisien miksausta. En tainnut ihan yltää Tretowin tasolle kuudessakymmenessä sekunnissa :D.

Bändin jäsenillä (aviopareilla) ja yhtyeen managerilla, joka alussa sanoitti Abban kappaleita (kuten Waterloon) oli kesäasunnot Viggsön saarella. Tuosta saaresta ja sen puitteista muodostui paikka, jossa monet hittibiisit syntyivät. Kitara, piano, merimaisema, Björn ja Benny – ja elämään jääneitä hittejä syntyi. 

 Esiintymisasujen teko oli oma työsarkansa: glitteriä ja tolppakenkiöä mahtui paljon 70-lukuun!

 Vuoden 1976 Arrival-albumin (joka sisältää niin tutun Dancing Queen -kappaleen) kansikuvasta tuttu helikopteri oli laskeutunut Abba-museoon. Kävijät saivat kiivetä helikopterin ohjainten taakse ja ottaa kuvan Arrival-levyn kansikuvan hengessä.

Kierroksen lopussa oli vielä puku-, levy- ja palkintonäyttely Abban urasta ja sen jälkeen oli aika poistua Abba-discon kautta bändin uran loppuvaiheisiin ja näyttelyn viimeiseen huoneeseen.  Vuosina 1974–2009 bändin myytyjä albumeja oli 375 miljoonaa ja tällä hetkellä luku on jo jotain muuta. Näyttelyssä vierähti pari tuntia, ja sieltä pois tullessa täytyi vähän aikaa katselle ympärille ja palata 70-luvun popin ja discon maailmasta tähän päivään :) Suosittelen Abba-museosta kaikille Abbasta tai populaarimusiikiin historiasta kiinnostuneille ja miksei ihan kaikille: kiva museo, suosittu eli ruuhkaa voi olla välillä, mutta ihan mukavasti siellä mahtui kiertelemään ja sukeltamaan Abba-tunnelmaan tarinoiden ja interaktviisten toimintojen kautta. 

Museon sloganin mukaisesti: Walk in. Dance out. 

Susanna

comments powered by Disqus