Mitä nuorten osallisuus merkitsee minulle?

Viime aikoina aihe nuorten osallisuus on puhuttanut paljon ja koko ajan pyritään edistämään sitä, että nuoret ihmiset pääsisivät oikeasti vaikuttamaan asioihin jotka koskevat heitä. Lakikin käskee, että nuoria on kuultava jollain tavalla heitä koskevissa asioissa. Jokaisessa kunnassa tulisi myös olla nuorisovaltuusto tai vastaava.

"Sen lisäksi, mitä tässä laissa tai muualla laissa säädetään, kunnan ja valtion viranomaisen tulee tarjota ja järjestää nuorille mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa paikallista, alueellista ja valtakunnallista nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn tai heitä tulee muutoin kuulla mainituissa asioissa. Lisäksi nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa."  Nuorisolaki, 24 §

Tähän asti nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat kuitenkin olleet melko rajalliset ja jos päästään asian kanssa niiden eteen, jotka oikeasti voivat asialle tehdä jotakin, sovitaan vain että "kokoonnutaan yhdessä pöydän ääreen" ja harvoin asiat siitä etenevät. Jos etenevät, onneksi olkoon! Olet ollut vakuuttava.

Nuorella tarkoitetaan nuorisolaissa alle 29-vuotiasta, joka siis tarkoittaa että osa nuorista on jo äänestysikäisiä. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan ole, joten mitäs sitten? Itseäni on puhuttanun paljon keskustelu esimerkiksi äänestysiän laskemisesta 16 ikävuoteen. Mie en nää äänestysiän laskemisessa negatiivisia puolia, sillä äänestyksen voi heittää läskiksi kuka tahansa muu kuin nuori ihminen. Ne keitä äänestäminen ei myöskään kiinnosta pätkän vertaa tuskin menisivät edes uurnan äärelle. Kuulun ainakin itse siihen ryhmään, joka 100% varmasti vaikuttaisi äänestämällä. Pohdintani alla on ollut myös kansalaisaloitteen allekirjoittaminen. En nyt ole aivan satavarma, mutta olen ymmärtänyt omien kokemuksieni pohjalta että kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä ainakin lähes aina (k

orjatkaa jos olen aivan väärässä!) Mutta mitäs sitten kun aloite maksuttomasta toisesta asteesta koskee esimerkiksi minua itseäni lukiolaisena... Miun ääni jää automaattisesti pois laskuista, sillä 16-vuotiaana en voi allekirjoittaa. Näillä ikivanhoilla ikärajoilla nuoria blokataan pois monesta asiasta, joihin mun omasta mielestäni voitaisi vaikuttaa jo vallan mainiosti.

Näistä asioista innostuneena tartuin tilaisuuteen, kun tuli mahdollisuus lähteä edustamaan Joensuun nuorisovaltuustoa Tampereelle All Youth -nimisen hankkeen aloitusseminaariin. Hankkeen tavoitteena on tutkia nuorten osallisuutta (esim. päätöksenteossa) ja kestävää kehitystä. Tää hanke avattiin 16.1. seminaarilla Tampereen yliopistolla, jossa oli mukana tutkijoita. Seminaarin aloitus oli englanninkielinen, joten täytyy tunnustaa, että sillä termistöllä ja vaikeiden sanojen määrällä miulta itseltä meni aika paljon juttuja ohi. Sain napattua kyllä hyviäkin juttuja talteen. Iltapäivällä lounaan jälkeen meillä oli sitten ohjelmaa eri osatutkimusten parissa ja meidät jaettiin kuuteen ryhmään, joista viisi työskenteli viidellä eri pisteellä ja kuudes piste oli englanninkielisille. Mie itse olin tuolla englanninkielisellä pisteellä ja täytyy myöntää myös se, että alku meni kielen kanssa ujostellessa, loppua kohden pääsin sit jo vähän enemmän mukaan. Tuolla pisteellä, jossa mie itse olin, keskusteltiin pienryhmissä siitä, miten nuoret voisivat edistää kestävää kehitystä ja terveyttä (jos nyt en aivan väärin muista) ja siellä heräsi aivan mahtavia ajatuksia.

Seminaaria edeltävänä päivänä meillä oli Tampereen yliopistolla "amazing race" (kierrettiin ja tutustuttiin yliopistoon ja sen ympäristöön, sekä ideoitiin kansalaisaloitetta). Kansalaisaloitekeskustelun aikana meillä heräsi keskustelu tuosta nuorten ikäraja-asiasta. Tapasin myös Tampereen nuorisovaltuustolaisia ja kiitos heille ihanasta kaakao-kahvi-kakkuhetkestä, en oo varmaan koskaan nauranut niin paljoa muutaman tunnin sisällä <3

Palataan vielä tähän loppua kohden tähän osallisuusasiaan. Miusta on aivan mahtavaa että osallisuudesta on tullut oikeesti puhutteleva aihe ja että sen edistämiseksi on ryhdytty töihin. Osallisuus merkitsee mulle sitä, että mua kuullaan asioissa jotka vaikuttaa merkittävästi tai vaikka ihan tosi etäisesti mun elämään. Meissä nuorissa on tulevaisuus ja on tärkeetä, että me päästään vaikuttamaa siihen, millaisessa maailmassa ja yhteiskunnassa me ja meidän tulevat lapset, lapsenlapset ja heidän lapset elää tulevaisuudessa.

Olkaa aktiivisia ja pyrkikää vaikuttamaan kaikkeen mihin vaan voitte!

Kiitos, kun luit ja palaillaan seuraavassa postauksessa.