Joen Juju

Pohdintaa kevätkauden avauspelin jälkeen

Tunteet peliä ennen, sen aikana ja jälkeen heittelehtivät ilosta turhautumiseen ja pettymyksestä riemuun. En ole koko 11-vuoden lentopallourani aikana pystynyt pelaamaan niin sanotusti naama peruslukemilla näyttämättä tunteitani tai välittämättä pelin lopputuloksesta, sillä ei tätä hommaa vain pysty tekemään ilman, että se tuntuu jossakin. Valitettavasti, vaikka tunteella pelaaminen parhaimmillaan antaa paljon, se myös nakertaa keskittymistä ja päästää ajatukset vaeltamaan juuri silloin kun pään sisällä ei saisi olla mitään muita ajatuksia, kuin meneillään olevan pallon ja pisteen pelaaminen. 

Ilo ja turvallisuuden tunne johtotilanteessa tekevät pelaamisesta helpon tuntuista ja virheet tuntuvat pieniltä, mutta takaa-ajo asemassa tilanne on aivan toinen. Silloin turhautuminen saattaa aiheuttaa epävarmuutta ja huolimattomuutta omissa perussuorituksissa, juuri niissä asioissa, jotka jokaisen meidän sarjatason pelaajan tulisi osata unissaankin. Omat virheet vievät tunteita pään sisällä ristiin rastiin ja myös pelitoverin virheisiin puuttuu herkemmin, kun omat tunteet kuohuu. Ihanteellinen tilanne olisi, jos sekä johtoasemassa että häviöllä oltaessa saisi pidettyä omat tunteensa kurissa ja ajatusten sävyn samanlaisina. Tietysti pelaamisesta pitää nauttia ja häviäminen ketuttaa, mutta pelin aikana isoille tunnevyöryille, jotka sumentavat ajatukset ja päästävät ne karkailemaan ei yksinkertaisesti ole huippupelaajaksi haluavalla varaa. 

Minulla on todella paljon kehitettävää psyykkisellä tasolla, sillä omat ajatukset karkailevat jo ennen pelin alkua usein epäolennaisuuksiin ja vaikeilla hetkillä ratkaisujen löytäminen tuntuu nykyään haastavalta. Uskon, että tiukoissa tilanteissa ajatusten karkaaminen ja tunteiden valloilleen pääsy on lisääntynyt, koska olemme pelanneet yhdeksän viiden erän peliä, joista olemme valitettavasti hävinneet suurimman osan. Olemme hienosti pelatun alun jälkeen joutuneet suohon, josta ei ole noustu montaa kertaa, sillä emme pysty pitämään tunteitamme tasaisina sekä ottelun hyvinä että huonoina hetkinä. 

Ajatuksiin vaikuttavat monet asiat. Olemme kevätkauden avaustappion jälkeen pohtineet vaihtoehtoa, että pelaajien energia loppuu kesken pelin, jolloin ensimmäisenä häviää ajatuksista terävyys. Tämän jälkeen energianpuute alkaa näkyä tekemisessä ja fyysisessä jaksamisessa. Tätä työstämme yhdessä joukkueen kanssa tulevassa pelipalaverissa. Tiukka tuijotus peiliin, oma asenne kohdalleen ja mietintämyssy päähän olisiko hyväksi todetun psyykkisen valmennuksen lisääminen paikallaan, sekä peliä edeltävään tankkaamiseen panostettava. 

Kuva: Jesse Partanen

Seuraava peli on su 20.01 klo: 13.00 Joensuun urheilutalolla. Vastassa toinen joensuulaisjoukkue Karelian Hurmos, jonka kanssa olemme sarjassa tasapisteissä. Paikalliskamppailun tunnelmaa ihmettelemään sunnuntaina urkkatalolle!