So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

harrastukset

Mentaalivalmennus

Pudotuspelien kummitellessa lähitulevaisuudessa on hyvä miettiä myös valmennuksen henkistä puolta. Kirjoitin reilu kuukausi sitten kevätkauden avauspelin herättämistä ajatuksista ja Viivin seuraava postaus joukkueemme yhteisestä mentaalivalmennuksesta sopii loistavasti sen jatkoksi.

Tästä voi alkupalaksi lukaista aihetta oheavan postaukseni http://so-up.fi/pallon-parissa/kevatkauden-startti, jonka jälkeen päästän joukkueemme psykologian opiskelijan kirjoituspuuhiin.

Viivi #12

Olemme päässeet osallistumaan kahdelle Minna Murasen mentaalivalmennuskerralle joukkueena valmentajat mukaan lukien. Itse olin jo etukäteen innoissani näistä molemmista kerroista opiskelemani alan ja oman kiinnostukseni vuoksi. Opiskelen siis psykologiaa Itä-Suomen yliopistossa toista vuotta ja lisäksi olen urheiluravitsemuksen sivuaineessani päässyt urheilupsykologian kurssille. Murasen ”itsensä johtamis” -valmennukseksi tituleeraamat kerrat eivät myöskään pettäneet odotuksiani ja innostustani, vaan ne herättivät paljon pohdintoja mielessäni ja keskusteluja joukkueessa.

Mentaalivalmennuskerroilla olemme käsitelleet muun muassa keskittymistä ja positiivisen itsepuheen merkitystä, jutelleet vahvuuksistamme ja tunnetaidoistamme sekä pohtineet, millainen palaute olisi itse kullekin toimivinta. Hienointa ja antoisinta näissä tapaamisissa on ollut mielestäni se, kuinka aiheista on lähtenyt liikkeelle rakentavia ja oivaltavia keskusteluja, joista on myös seurannut muutoksia esimerkiksi toiminnassamme ja kommunikoinnissamme aikalisillä ja erätauoilla. Lisäksi uskon, että kaikille jää ainakin jonkinlaisia mietteitä mieleen hautumaan, ja joihinkin asioihin olemme palanneetkin esimerkiksi joukkueen palavereissa.

Aikalisä

Murasen tärkeä sanoma on ollut, että näissä asioissa voi kehittyä – omaa mieltä voi oppia hallitsemaan, jos sitä vain haluaa harjoitella. Aivan kuten meitä valmennetaan laji- ja fysiikkaharjoituksissa, myös mentaalitaitoja voi siis opettaa ja opetella. Mielestäni olisikin tärkeää, että iästä riippumatta kaikille urheilijoille, tai kuten valmentajamme Kimmo Räsänen sanoi, ”kaikille ihmisille”, olisi tarjolla mentaalivalmennusta. Jokainen urheilija hyötyisi varmasti esimerkiksi tunnetaitojen kehittämisestä, sillä pelitilanteissa tulee kohtaamaan monenlaisia tunteita ilosta ja onnesta jännitykseen ja suuttumukseen. Tiukoissa peleissä ratkaiseva tekijä voi samantasoisilla joukkueilla olla se, kumpi hallitsee mielensä paremmin eli kummalla niin sanotusti ”kestää pää kasassa”. Urheilussa voi siis kehittää fyysisten ominaisuuksien lisäksi myös psyykkisiä taitoja, ja näistä kyvyistä on varmasti hyötyä myös muilla elämänalueilla, kuten ihmissuhteissa ja työelämässä.

Seuraava kotipeli on runkosarjan viimeinen, joten sitä ei kannata missata! Tule kannustamaan meidän joukkuetta Joensuun urheilutalolle sunnuntaina 10.03 klo: 13.00.