muuten vain

Karma, moraali ja rehellisyys

Meidän lempi lomakohteessa Balilla hindulainen kulttuuri sekä uskonto esiintyy hyvin vahvasti. Paikalliset uskovat hyvin vahvasti karman lakeen ja se näkyi ympärillä jatkuvasti. Päivittäin heidän elämässä ja jokaisen yksilön käytöksessä.

Ihailen heidän suurta uskoa karmaan. Jos kaikki maailman ihmiset uskoisivat karmaan yhtä voimakkaasti olisi tämä maailma todennäköisesti paljon parempi paikka elää, asua ja olla.

Karman laki tarkoittaa, sitä että tietoisilla teoilla on seurauksensa. Karma on edellisten olosuhteiden ja mielentilojen seurausta. Ihminen luo itse karmansa, eikä karma ihmistä. 

Buddhan opetuksen mukaan karma ei ole ainoa syy, jonka vuoksi asioita tapahtuu. Karma on vain yksi niyama, syyn ja seurauksen taso, joka aiheuttaa asioita. - Wikipedia

Mä tahdon uskoa karmaan ja siihen, että omilla teoilla on seurauksensa niin hyvässä kuin pahassa.

Jos kohtelet läheisiä ja muita kanssa ihmisiä huonosti, olet ilkeä, julma, valehtelija joka vähät välittää muista tai muiden tunteista niin karma korjaa jossain vaiheessa tilanteen tasapainoon. Antaa näytteen, suuren tai pienen, tavalla tai toisella siitä miten oma käytös muita ihmisiä kohtaan ei ole ollut oikein. Todennäköisesti jotain negatiivis sävytteistä, minkä myötä oppisi muuttamaan käyttäytymistä ja suhtautumista asioihin sekä muihin ihmisiin.

Jos taas olet ystävällinen, avulias, luotettava ja kaikinpuolin kiltti sekä hyvä ihminen kuka haluaa muille hyvää niin karma ottaa myös sen huomioon. Auttaa eteenpäin elämässä, avaa ovia, antaa sitä hyvää myös takaisinpäin erilaisina onnistumisina, saavutuksina, rakkautena ja ilona.

Pyrin itse päivittäin kohtelemaan muita ihmisiä hyvin ja ottamaan heidät huomioon. Tietenkin välillä se on vaikeata jos itsellä on huono päivä mutta suurimman osan ajasta haluan jättää itsestäni hyvät fiilikset. Elää niin, ettei omatuntoa kolkuta. Ainakin yksi juttu jossa oon raamatun kanssa samaa mieltä on "kohtele muita niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan".

Sen syvällisemmin uskon asioihin uppoumatta ja hyvin suuren aasinsillan kautta aiheeseen mistä tämä koko postaus sai ideansa niin mulle tuli vastaan sellainen tilanne jonka myötä karma nosti päätään ja ne mun olkapäillä hengailevat piru sekä enkeli joutuivat sanasotaan keskenään.

Kuva Pixabaysta.

Palkkapäivän mukana tilille ropisi enemmän rahaa mitä olin laskenut saavana. Palkkanauhasta selvisi, että mulle oli maksettu vanhingossa liikaa palkkaa. Ihan sillain tuntuvasti. 

Tässä kohtaa alkoi se enkelin ja pirun sanasota. 

Ilmoitanko tästä vai pidänkö suun supussa?

Pidänkö rahat? Annanko rahat takaisin? 

Paljon mä tästä hyödyn?

Kuinka paljon mä voin tällä menettää?

Monta vastakkaista kysymystä pyöri salaman nopeasti mielessä. Piru ja enkeli vuoron perään puolustivat omaa kantaansa. Pakko myöntää, että piru piti todella hyvän (lyhyen ja ytimekkään) puolustuspuheen...

"Kaksi sanaa. Loma ja lapsettomuushoidot. Rahaa palaa. Rahaa tarttee. Tuki suusi ja ota vaan."

Hyviä pointteja kieltämättä. Hormonihoitoihin on uponnut rahaa ihan mittavasti eikä se lomailu ikinä ilmaista ole. Pieni työpaikan "tarjoama" tuki ei olisi pahitteeksi. 

Tuomareina tässä sodassa toimivat moraali, rehteys sekä omatunto. Tämän kiivaan noin 30 sekuntia kestäneen mittelön voitti enkeli pistein 6-0.

Ei ole oikein pitää joitain mitä en ole ansainnut, mikä ei mulle kuulu. Rehellisyys maan perii ja silleen. Ilmoitin esimiehelle sekä palkanlaskijalle saaneeni liikaa palkkaa. Millään muulla tavoin toimittuna omatunto ei olisi jättänyt mua rauhaan.

Enkeli veti olkapäällä voitontanssia.

Rehellisyydestä tuli kiitosta. Se lisäsi samalla luottamusta ja arvostusta. Mikä on pitkässä juoksussa sitä rahamäärää suurempi ja arvokkaampi palkinto erityisesti työmaailmassa. Pahimmassa tapauksessa se kaikki olisi voinut jonain päivänä hujahtaa silmien edestä kuin pieru saharaan mikäli en olisi rahoista ilmoittanut.

Jätin hyvän fiiliksen jälkeeni, niin esimiehelle kuin itselle.

*Taputtaa itseä olalle*

Mä uskon hyvään ja, että hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita. Koska karma. Ja toivottavasti karma ottaa tästä(kin) kopin. On se yksi positiivinen unelma toiveena. 

Mutta jos koppi jää sen suhteen saamatta niin siltikin on hyvää ja positiivista tapahtumaa edessä. Huomenna vielä töihin mutta tiistaina lähdetään reilun viikon lomalle Kroatiaan. Matkassa mukana aviomiehen lisäksi sisko, hänen mies ja heidän 8kk ikäinen tyttö. Saas nähdä millainen lomasoppa tästä oikein tulee.

Kirjoitukseen tulloo luonnollisesti vähän breikkiä. Vaikka läpänderos on mukana niin koitan pysyä loma muudissa mikä tarkoittaa mahdollisimman vähän päätteellä olemista. Loman jälkeen pukkaa sitten reissutarinoita sekä loman jumppaohjeita eetteristä ulos.

Kroatian reissua ja mun kohelluksia voit seurata IG:n kautta. Sinne päivittelen kaikkea maan ja taivaan väliltä paljon ahkerammin kuin minnekään muualle. Löytää nimellä "mrs.mutka".

Miten sä olisit muuten toiminut vastaavassa "liikaa palkkaa" tilanteessa? Pitänyt itse vai antanut takaisin?

Oikein ihanaa sunnuntaita ja kuullaan viimeistään kun tuun takaisin. 

Adios! :)

-Jenni-