So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Kurkistus salipirkon ruokavalioon

Moikka!

Ajattelin tänään kirjoittaa siitä mitä omaan suuhun tulee laitettua viikosta toiseen. Ja selittää hieman miksi syön juuri niitä tuotteita. Jos siitä irtoisi sulle vaikka jotain uusia ideoita. Tapoja ja tyylejä on tietenkin monia. Ei ole olemassa yhtä oikeata ruokavaliota. Mun sapuskapolitiikka on sellainen mikä omalle keholle ja päivittäiselle aikataululle parhaiten sopii.

Se mitä suuhun laittaa vaikuttaa suuresti omaan jaksamiseen, vireystilaan, vatsan toimintaan, uneen, väsymykseen sekä sairauksiin. Sanotaan, että vatsassa sijaitsee ihmisen toiset aivot. Ja se pitää paikkansa. Se mitä ravintoa suoliston läpi kulkee vaikuttaa todella paljon siihen miten ihminen voi. Ihan kaikin puolin. Ja sen takia mä ahtaan itseeni puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Jos syömistä voi kutsua harrastukseksi niin sitä se mulle on. Rakastan syömistä ja odotan sitä aina innolla. Mä voisin syödä hevosen kokoisia annoksia kerralla. Mun vasta on ihan pohjaton välillä. :)

Mulla on simppeli peruskaava jonka mukaan syön viikottain. Ruokavalioni on hyvin rasvapainotteinen mikä sopii mulle ja tekee hyvää mun sekaisin olevalle hormonitoiminnalle. Ruokarytmistä pidän tiukasti kiinni. Se on 3-4h välein joka päivä. Jos ruokaväli venyy musta kuoriutuu sellainen kiukkuinen Justiina kaulimen kanssa. Sisäinen demoni ottaa vallan ja siitä on hupi kaukana. Sille ei kannata puhua mitään, sille kannattaa vain tarjota ruokaa. :D

Olen rytmittänyt syömiset treenin (5x vko) ja töiden taukojen mukaan. Aamuvuoroja mulla on kaksi kertaa viikossa, ne on myös mun lepopäivät treenistä ja silloin syön hieman extraa koska päivästä tulee pidempi. Muutoin teen iltavuoroja joita ennen käyn treenaamassa. Viikonloppuisin on lähes sama kaava mikäli ei ole jotain spessu syöminkejä.

AAMU:

Herään yleensä klo 7-8 aikaan. Olen tottunut treenaamaan aaimuisin tyhjällä vatsalla. Ennen salia heitän huiviin vain vitamiini drinksun ja kupin teetä jotta pääkoppa herää päivään.

Silloin kun menen aamuvuoroon töihin syön kotona banaanin ja maitorahkan hunajalla. Se on näppärä, nopea ja sopivan kokoinen aamupala siinä kohtaa kun kello tikittää. Sopivassa suhteessa proteiinia ja hiilihydraattia pitämään nälän poissa seuraavaan ruokailuun asti.

TREENI:

Salille menen about 8.30-9 aikaan. Koska vedän treenit tyhjällä vatsalla tarvitsen siihen energiaa ettei paukut lopu alkumetreillä. Hörpin veteen sekoitettua "voimajuomaa". Se siltää n. 20g OsmoPurea (hiilihydraattivalmiste) sekä n.10g BCAA:ta (aminohapposekoitus) sekä hitusen suolaa. Juomasta saan jakuvasti nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä aminoita joiden ansioista saan energiaa ja jaksan treenata kovaa tyhjälläkin vatsalla. Suola pitää verenpaineen kurissa ettei ala näkymään tähtiä tiukankaan sarjan jälkeen.

AAMUPALA: puuro kananmunalla / proteiinijauholla

Treenin jälkeen säntään himaan syömään noin klo 10-11 aikaan kaurapuuroa kananmunalla. Kuulostaa karulle, maistuu hyvälle! :)

Kananmuna-puuron ainekset

Eli noin 60g kaurahiutaleita lämpöiseen veteen ja heitän sen mikroon 2min ajaksi. Tässä kohtaa puuro ei ole vielä valmis mutta rikon joukkoon 3 valkuaista, lisään kardemummaa ja suolaa. Sekoitus tasaiseksi seokseksi ja takaisin mikroon noin minuutiksi. Kun puuro on valmis lisää joukkoon vielä kuitulisää, 10g soijalesitiinirakeita sekä 1tl kookosöljyä.

Kaurasta saan hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Se on myös hyväksi masulle. Valkuaisista tulee proteiinia, soijalesitiinirakeista ja kookosöljystä hyviä rasvoja. Eli juuri niitä ravintoaineita mitä lihakset ja keho kaipaa treenin jälkeen. Kuitulisää käytän koska muuten en saa kuitua tarpeeksi eikä vatsa muutoin toimi kunnolla.

Mikäli olen mennyt aamuvuoroon töihin niin syön siellä klo 11 aikaan. Silloin käytän valkuaisten sijaan puurossa proteiinijauhetta. Ja se puuro maistuu ihan pullan ja piparin sekoitukselta. Ohjeen löydät täältä. Mulla on töissä valmiina kippo, hiutaleet ja jauhot joten valmistaminen on helppoa.

PÄIVÄLLINEN: salaatti

Tämä päivän suurin ruoka on aina super tuhti salaatti. Syön yleensä noin klo 15 aikaan. Mulla toimii tässä kohtaa päivää parhaiten vähähiilihydraattinen ruoka. Se ei ala turvottamaan eikä kerää ilmaa vatsaan. Salaateissa panostan proteiiniin ja hyviin rasvan lähteisiin. Hiilarien sijaan rasvainen ruoka pitää hyvin kylläisenä ilman sitä tuvottavaa oloa (koska rasva sulaa hitaammin kuin hiilarit).

Yleensä mun salaatti koostuu perus salaattipohjasta eli salaattia, kurkkua ja tomaattia. Sekaan noin 150g kanaa / kalkkunaa, 1 kokonainen avokado sekä kevyt kourallinen pähkinöitä. Välillä päälle lurahtaa esim. seesamisoosia, pestoa tai balsamicoa. Jos kaupasta ei löydy hyviä avokadoja käytän sen tilalla rasvaista feta-juustoa.

Kana-feta-cashew salaatti.
Kalkkuna-avokado-pähkinä salaatti.

Kollegat aina hymähtelee kun alan töissä "kokkaamaan". Jotta salaatti ei vety päivän aikana jossain lodjussa niin valmistan sen aina vasta töissä. Roudaan töihin maanantaisin sen verran salaattia, kurkkua, tomaattia, avokadoa / fetaa kuin viikon työruokailut tarvitsee. Päivittäin roudaan töihin vain sen lihan mitä salaatti milloinkin pitää sisällään. Ei siinä mene kuin viitisen minuuttia kun olen pilkkonut kaikki ja tuore salaatti odottaa syömistä. Ja se maistuu viikosta toiseen aina yhtä namille.

VÄLIPALA: ruisleivät

Kello on tässä kohtaa jotain 18-19 tietämillä. Syön pari siivua ruisleipää leikkeleellä ja margariinilla. Aiemmin syödyssä salaattissa kun ei ollut hiilareita niin tässä kohtaa tarjoan sitä kropalle helpon välipalan muodossa.

ILTAPALA: "jööti"

Se on aina tasan 21.00 kun koittaa iltapalan aika. Nimi "Jööti" tulee siitä, että tämä mössö on niin paksua ettei se lähde kupista irti edes päälaelleen käännettäessä. :D Se on mun päivittäinen herkku josta en halua luopua ikinä. 

Tähän jöötiin tulee Alpron tai Rainbown soijavalmistetta 250g (puoli purkkia). Sen sekaan 40g kaurahiutaleita, n. 20g (0,5dl) vanilijan makuista Casein proteiinijauhetta, ripaus kardemummaa ja 10g pellavansiemensekoitusta. Kylkeen 1-2 porkkanaa ja välillä yksi riisikakku.

The "Jööti". Päivittäinen terveys herkku.

Olen huomannut tarvitsevani iltaisin hiilihydraatteja jotta nukun paremmin. Siksi kaurahiutaleet ja porkkanat. Koska näissä soijavalmisteissa ei ole juurikaan proteeinia niin siksi lisään joukkoon proteeinijauhetta. Casein sulaa Hera-jauhetta hitaammin mikä tekee siitä hyvän iltaproteiinin. Casein tekee myös "jöötin" paksun koostumuksen. Pellavansiemensekoituksella varmistan päivittäisen kuidun saannin.

Mä tykkään näistä päivittäisistä ruoista niin paljon, että olen syönyt samalla kaavalla varmaan yli vuoden päivät. Se on helppo ja hyvä runko jota noudatan. Näistä kertyy yhteensä noin 2000 kaloria päivässä. Mikä on mun liikunnan määrällä liian vähän. On varaa syödä exrtaa jos nälkä yllättää. Nyt talviaikaan mä olen ihan koukussa klementiineihin ja taateleihin. Pikku napostelulla varmistuu se, että kalorit ovat päivittäin noin 2300 tuntumassa missä pitääkin.

Jotta sapuskointi ei mene liian kaavamaiseksi tulee tasapainon säilyttämiseksi välillä vedettyä buffa-överit, kiinalaista tai jotain muuta normista poikkeavaa. :)

Miltä sun ruokavalio näyttää?

-Jenni-