So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

Meditoinnilla stressi pois

Ensinnäkin suuret pahoittelut lähes kuukauden kestäneestä radiohiljaisuudesta.
Paljon on asioita tässä välissä jälleen tapahtunut, elämä on asettanut meidän tielle uusia juttuja ja lupaan palata niihin asioihin tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Sitä odotellessa halusin nyt kertoa millä tavoin meditointi on auttanut tämän kaiken härdellin keskellä.

Sain elokuun lopussa diagnoosin lievästä burnoutista. Minun on ajoittain ollut hyvin vaikea käsitellä stressin tuomaa taakkaa. Johtuen niin töistä, kuin yksityiselämästä. Paljon erilaista painolastia on tässä viimeisen puolen vuoden aikana kertynyt omille hartioille.

Olin taannoin mukana eräässä hyvinvointihaasteessa missä yhtenä tehtävänä oli meditoida viikon ajan iltaisin ennen nukkumaan menoa. Auttaa täten mieltä ja kehoa rauhoittumaan, hiljentymään ja rentoutumaan.
Olin meditoinut aiemminkin mutta en kovinkaan pitkää jaksoa putkeen. Tämän viikon kestäneen haasteen myötä huomasin, kuinka meditointi oikeasti auttoi nukahtamaan paremmin.

Käytän ohjattua meditointia sovelluksella nimeltä ”Insight Timer”.

Se on kuin iltasatu. Rauhallinen ääni, mikä ohjaa ajatukset hengittämiseen ja kehon kuuntelemiseen. Taustalla saattaa kuulua sateen ropinaa tai lintujen laulua metsässä. Ääni ohjeistaa selkeästi mihin ajatukset tulee suunnata. Ja mikäli ajatukset karkaavat niin se on ihan okei. Heti vain, kun sen itse huomaa, että keskittyminen oman kehon sijaan menikin esimerkiksi työasioihin niin palauttaa mielen takaisin ohjatun meditoinnin pariin.

Screenshot sovelluksesta

Meditoinnista on tullut iltarutiini jota ilman en halua enää edes olla. Se on tapa, jolla saan mielen rauhoitettua ennen nukahtamista. Menen sänkyyn makoilemaan noin puolisen tuntia ennen kuin haluaisin nukahtaa, laitan kuulokkeet korviin ja puhelimesta sovelluksen päälle. Teen yleensä 20-30min ohjattua meditointia. Mulla on omat lempi ohjaajat keiden ohjausta kuuntelen mieluiten. Heidän äänessä vain on sitä jotakin mitä haluaa kuunnella ja kuulla. Hyvin usein herätessäni yöllä löydän korvista tippuneet kuulokkeet tyynyltä pääni viereltä. Olen siis nukahtanut kesken meditoinnin.

Kuin huomaamatta tuli 100 päivää täyteen päivittäistä meditointia. Meditoida voi koska vaan. Itse teen sitä iltaisin, koska silloin mun mieli haluaa loistaa ja keksiä liikaa uusia ideoita ja juttuja. Tai päinvastoin se miettii seuraavan päivän työaskareita. Oli mieltä painanut asia mitkä vain niin se yleensä unohtuu, kun keskittyy kuuntelemaan oman kehon erilaisia tunnetiloja, signaaleja ja sitä rahoittavaa ääntä. Päästää irti jännitystiloista ja antaa rentoutumisen tulla.

Meditoinnista on ollut äärimmäisen paljon apua nyt tämän snadin burn outin aikana. Ei ole kuuppa mennyt aivan nurin koska olen saanut nukutuksi.

Suosittelen meditointia aivan kaikille!

Kuva Pixabaysta.

Tämän päivän suorittaja yhteiskunta luo niin kovia paineita, mikä on johtanut siihen, että hyvin monet ihmiset kärsivät uniongelmista. Koska stressi ja jatkuva suorittamisen tarve.
Kuulun itsekin siihen jengiin, jotka kuvittelee, että mitä enemmän tekee, sitä parempi on. Kovasti koitan siitä paatuneesta tavasta päästä eroon ja olla itselleni entistä armollisempi. Mutta se on hyvin hidasta puuhaa. Kehitystä on tapahtunut parempaan ja huomaan sen eron itsessäni. Miten paljon iloisempi ja rennompi olen, kun olen oppinut edes joskus päästämään irti.

Meditointi on tähän irti päästämiseen älyttömän hyvä työkalu. Sen avulla oppii ikään kuin käsittelemään omia ajatuksia. Ettei anna niiden stressaavien ajatusten pilata yöunia. Koska uni on se tärkein juttu. Hyvinvoinnin koko perusta.

Kyseinen sovellus ”Insight Timer” on mainio sen puoleen, että se on ilmainen ja sinne tulee joka päivä uusia, erilaisia ohjattuja meditointeja. Sovelluksen kanssa on mahdollista tehdä myös itsenäistä meditointia ilman ohjausta. Jos haluaa rentoutua kuunnellen vain sateen ropinaa tai meren loisketta rantahiekkaan, niin sekin on mahdollista.

Screenshot sovelluksesta

Lähdin mukaan sovelluksessa olevaan haasteeseen ”365 days together”. Tarkoituksena siis meditoida päivittäin yhden vuoden ajan. Nyt siitä on jo 102 päivää täynnä ja innolla jatkan tästäkin eteenpäin. Tämä on mun yli stressaavalle hermoheikko luonteelle ihan parasta.

Lähde sinäkin messiin. Suosittelen vahvasti!

Oletko koskaan meditoinut?

Aivan ihanaa syksyistä viikon jatkoa!
-Jenni-