So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

terveys

Lupasitko aloittaa taas maanantaina?

Kuulutko niihin ihmisiin jotka löytävät itsensä usein puhumasta terveellisten elämäntapojen ja liikunnan aloittamisesta?

Siinä puheiden lomassa kuukausia vierii eteenpäin, ehkä jopa vuosi parikin ilman että olet kuitenkaan tehnyt sen koommin asian eteen mitään. Kovasti olet aina maanantaina aloittamassa mutta sitten tuleekin taas jotain...

Tämä postaus on sulle. Kaikella rakkaudella tehty avaavaan sun silmiä ja herättelemään ajatuksia siitä kuinka tärkeänä pidät omaa terveyttäsi.

Onko sun suusta kuulunut seuraavanlaisia lausahduksia?

"Mä aloitan maanantaina."

"Mä aloitan kuukauden päästä kun vielä on ne parit juhlat."

"Mä aloita kesäloman jälkeen, kesällä pitää nauttia."

"Mä aloitan joulun jälkeen kun ensin on firman pikkujoulut ja sit vähän kaikkee. Niin ja se joulu."

"Mä teen uudevuoden lupauksen ja aloitan heti tammikuussa."

Siihen omaan parempaan hyvinvointiin tähtäävä tavoite on siirretty viime tammikuusta asti taas ensi viikon maanantaihin. Ja nyt on jo joulukuu. Vuoden verran painettu villaisella oman hyvinvoinnin priorisointia. Kun aina vaan tulee jotain. Oli serkun kaiman lapsen synttärit, pääsiäinen, omat synttärit, yhdet rippijuhlat, siskon valmistujaiset, juhannus, kesäloma, kahdet häät, pikkujoulut, kolmet tuparit ja nyt joulu. Niiden lisäksi tietysti se jatkuva kiire.

KYLLÄ, aina tulee jotain. Ja se kuuluu elämään. Harvemmin kellään on kuukausia ilman minkään sortin juhlia tai muita tapahtumia. Jos aina vaan odottaa sitä aikaa kun ei olisi mitään niin voi odottaa suoraan hautaan asti. Sitten ei varmasti ole enää mitään. Ja se hauta kutsuu etuajassa koska sulla aina vaan oli "jotain" minkä vuoksi et aloittanut pitämään itsestäsi huolta. Karua mutta totta. Mitään optimaalista aikaa EI siis tule. Sitä on turha odottaa. Edes sitä maanantaita. Onneksi sen väärään suuntaan menevän kelkan nokkaa voi kääntää samantien. On ryhdyttävä sanoista tekoihin.

Näin esimerkkinä. Vaikka jokainen kuukausi olisi kahdet juhlat niin se kuitenkin on VAIN kaksi päivää keskimäärin 30:stä päivästä. Täten sulla on aikaa panostaa omaa hyvinvointiisi ne jäljelle jääneet 28 päivää. Vai onko susta miten järkevää nakkaa koko kuukausi penkin alle sen parin päivän takia?

Ajatteletko että ne kaksi päivää pilaa koko kuukauden aherruksen ja siksi on turha edes aloittaa? Mitä jos näin alan ammattilaisena kerron sulle ettei se joulu tai perässä tuleva uusivuosi pilaa yhtään mitään. Korkeintaan ne vain hidastavat parilla askeleella hyvin alkanutta vauhtia. Mutta eihän se haittaa. Elämää saa olla. Ja pitääkin olla. Mutta niiden lisäksi sun tarvitsee pitää itsestäsi huolta. Kukaan muu ei sitä tee. Ja parempi hyvinvointi tuottaa myös sitä parempaa elämää. Mikäli siis kelasit, että hyvinvointiin panostaminen tekisi sun perus elämisestä jotenkin nihkeempää.

Ei ole väliä miten syöt joulun ja uudenvuoden välillä, sillä on väliä miten syöt uudenvuoden ja joulun välillä.

Priorisoi itsesi etusijalle. Panosta itseesi alkaen jo tänään. Niiden kaiken maailman menojen ja kiireiden jälkeen olet sen velkaa kehollesi. Mieti mitä kaikkea sun keho tekee hyväksesi joka päivä. Asioita joita pidetään itsestäänselvyytenä. Se pitää sut elossa, se kuljettaa sua eteenpäin, se ilmoittaa sulle kun et voi hyvin, se parantaa sut kun olet sairas, se tekee töitä taukoamatta jotta voit olla täällä. Olla elossa. Vähintä mitä voit tehdä vastapalvelukseksi on pitää siitä hyvää huolta. 

Niin...sinä olet oman elämäsi tärkein henkilö. <3

Ei projektia vaan pysyvä muutos

Jokainen liikuntasuoritus ja terveellinen ruoka-annos vie sua lähemmäs kohti parempaa oloa ja terveyttä. Ne kirjaimellisesti lisäävät elinvuosia sinne toiseen päähän. Ja kun liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat osa sun arkea niin ei ole mitään väliä tuleeko niitä kissanristijäisiä vaikka jokainen kuukausi. Ja tarkoitan nimenomaan sitä, että niistä tulee sulle yhtä arkea kuin töissä käymisestä, hampaiden pesusta ja ruoan laitosta. Ne kuuluu sun päivittäiseen ja viikottaiseen tekemiseen. Niistä ei tule projektia vaan niistä tulee arkea. Sitä perus huttua. Koska projekteilla on alkamis ja päättymispäivä. Eikä terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiselle voi asettaa päätöspäivää. Eikö niin? Ainoa mikä sun pitää asettaa on aloituspäivä.

Millloin on sun aloituspäivä?

-Jenni-

prioriteetit kuntoon <3