So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

terveys

Onko sun terveydellä hintalappu?

Olen tavannut työssäni paljon ihmisiä. Auttanut monia heistä pääsemään käsiksi terveellisiin elämäntapoihin ja liikuntaan. Saamaan ne säännölliseksi osaksi arkea. 

Monen asiakkaani elämä on muuttunut yhteisien tapaamisten myötä täysin päälaelleen. Ja nyt puhun asiakkaista joilla on ollut paljon ylipainoa. Terveyttä uhkaava ylipaino. 

Siinä vaiheessa kun ympäriltä lähtee pois 30-50kg ylipainoa terveellisen ravinnon ja säännöllisen liikunnan tuloksena muuttaa se ihmisen elämää kaikin puolin. Ei vain ulkonäöllisesti.

Muutos vaikuttaa koko ihmiseen, sisäisesti sekä ulkoisesti. Elimistö toimii sydäntä ja suolistoa myöden paremmin. Olo on virkeä ja energinen. Nukkuu hyvin. Lihaskunto, aerobinen kunto ja kehonhallinta paranee jonka myötä kykenee tekemään sellaisia asioita mitä ei aiemmin voinut tehdä ylipainon takia. Kuten vain nousemaan lattialta seisomaan helpommin. Nousemaan portaita hegästymättä heti. Polvien ja selän ongelmat helpottavat. Terveysriskit kuten kakkos tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, kohonnut verenpaine, liiallinen kolesteroli, sydänkohtaus, uniapnea ja lukuisten muiden kansantautien riskit pienentyvät huomattavasti. Näin muutaman summatakseni.

Ja se on ihan helkkarin iso asia. Iso terveydellinen asia. Saa kirjaimellisesti lisää elinvuosia toiseen päähän.

Paljonko sä olisit valmis maksamaan siitä?

Kuva Pixabaysta.

Mutta olen tavannut myös asiakkaita joita oma terveys ei kiinnosta. Henkilöitä joilla on merkittävää ylipainoa. Niin paljon ylipainoa, että jos asialle ei tee mitään se tulee viemään hautaan ennen aikojaan.

Heitä ei haittaa, että on +50kg ylimääräistä painolastia. Ja monta kiloa suuren terveysriskin aiheuttavaa viskeraalista sisäelinrasvaa. Eikä se, että pelkkä kävely on hankalaa ja polviin sattuu yhtenään. Omia varpaita ei ole nähnyt vuosiin. Juoksemista ei voi edes ajatella. Pari porrasta laittaa sydämen tykyttämään niin kovin, että rintaa puristaa. Yöllä on letkut naamalla, että saa nukkuessa tarpeeksi happea.

Siltikään he eivät ole valmiita satsaamaan omaan parempaan terveyteen rahaa. Mieluummin ostetaan lääkkeitä vaivoihin ja maksetaan lääkärin palkkioita.

Mitä hittoa?  Kuka haluaa elää noin? Haluaako ne kuolla?

Kuva Pixabaysta.

En käsitä miten jotkut ihmiset voivat mitata terveyttään rahassa ja pitää sitä niin alhaisessa arvossa. Mutta ilmeisesti voivat. Siinä kohtaa kun lanka palaa jo toisesta päästä ei tulisi asettaa hintalappua omalle terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin korjaaminen paremmaksi maksaa paljon vähemmän kuin ylipainosta ja huonoista elämäntavoista johtuvien sairauksien hoitaminen.

Moni kuitenkin laittaa rahaa mieluummin sairauksien hoitamiseen eikä panosta niiden ennalta ehkäisyyn. Ei kiinnosta muuttaa itse ongelmaa eli omia elämäntapoja. Lääkkeillä hoidetaan huonoista elämäntavoista johtuvia seurauksia. Ja ne seuraukset voivat olla hyvinkin kohtalokkaat. Sairauksia hoidettaessa puhutaan tonneista. Monista tonneista. Ei nähdä sitä tarvetta investoida ennakkoon oman terveyden suhteen koska ei ole vielä tapahtunut mitään pahaa. Muuta kuin se, että perus eläminen nyt on helkkarin hankalaa.

Pitääkö saada sydänkohtaus ennen kuin tajuaa miten huonossa kunnossa sitä onkaan?

En voi ymmärtää pienessä päässäni sitten millään tätä asiaa. Mä laitan mielelläni rahaa asioihin jotka parantaa mun hyvinvointia ja terveyttä. Vaikka olen perusterve eikä mulla ole mitään sairauksia. Silti mä satsaan päivittäin siihen ettei niitä edes tule. Koska haluan tulevaisuudessakin pysyä terveenä.

Hyvin moni terveydellinen asia on hoidettavissa elämäntapojen muutoksella. Jos sitä ei yksin osaa tehdä niin on pyydettävä apua. Ennen kuin makaa siellä sairaalan sängyssä tippaletkuissa odottaen pääsyä leikkaukseen. Pahimmassa tapauksessa ei saa edes mahdollisuutta muuttaa elintapoja jos noutaja päättääkin tulla heti.

Erilaiset hyvinvointi palvelut kuten personal trainerin palkkaaminen maksaa sairaalakustannuksia, leikkauksia ja lääkkeitä vähemmän. Keskiverto tuntihinta pt:lle on 70-80 euroa. Kipaiseppa yksityisellä lääkärillä 15min ajalla niin se maksaa aina lähemmäs 100 euroa.

Näin esimerkkinä 50 tapaamista mun kanssa maksaa 3850€. Mikä tarkoittaa puolen vuoden tai vuoden treenejä riippuen näkeekö kerran vai kaksi viikossa. Sinä aikana on enemmän kuin mahdollista saada liikunnallinen ja terveellinen elämä haltuun. Päästä eroon ylipainosta, lääkkeistä, vaivoista ja sairauksista. Eli hyvin pieni raha siihen nähden mitä sillä saa aikaan.

Mehiläisessä sepelvaltimoiden pallolaajennushoito maksaa 4398,60€, josta Kelan korvausten jälkeen maksettavaksi jää 3855,60 € (lähde). Operaation jälkeen on edelleen riippuvainen lääkkeistä ja ylipainoinen. Ja riski uudesta leikkauksesta ja sairauksista elää koko ajan.

Kummalle sä maksaisit mieluummin tuon summan?

Onko sun terveydellä hintalappu?

-Jenni-