lapsettomuushoidot

Toiveena raskaus - pistoshoidot

Kerroin esittely postauksessani "Kuka Jenni Mutka" seuraavasta unelmastani. Se on perheen perustaminen aviomieheni kanssa. Yksi huutava, rakas, pieni sinappikone halutaan meidän elämään. Aloittettiin viime elokuussa lapsettomuushoidot raskauden aikaan saamiseksi.

Tuntuu, että tahatonta lapsettomuutta hävetään eikä siitä puhuta ääneen kuin omalle lähipiirille ja lääkärille. Haluan tuoda aihetta esille koska tämä on hyvin yleinen ongelma tänä päivänä. Lapsettomuushoidoissa käy tuhansia pareja. Pelkästään jo omasta ystäväpiiristä löytyy muutama kohtalotoveri niin varmasti myös tämän postauksen lukijoista tai heidän tutuistaan.

Ymmärrän, että lapsettomuus on arka aihe. Sitä se on myös itselle. Hieman jännittää julkaista tämä teksti mutta haluan kertoa avoimesti meidän taipaleesta kohti omaa perhettä. Elämä kun ei ole aina pelkkää tanssia ruusujen päällä. Kaikilla on omat ongelmansa ja tämä on meidän. Enkä häpeä myöntää sitä. Ehkäpä juuri sinä tai joku toinen on täysin samassa tilanteessa kanssani ja se on mukavaa huomata ettei ole yksin.

Pieni alustus

Mulla ei ole tullut kuukautisia yli kahteen vuoteen. Ne ovat olleet poissa siitä lähtien kun jätin e-pillerit vuoden 2014 lokakuussa. Tähän päivään mennessä olen joutunut popsimaan keltarauhashormonikuureja (Primolut) useammankin kerran kuukaustiskierron aikaansaamiseksi. Normaali kierto ei kuitenkaan ole palautunut.

Koska mulla ei ole kuukaustikiertoa tarkoittaa se myös ei ovulaatiota. Täten luonnollinen raskaus mun kohdalla on tällä hetkellä aika niukilla kantimilla mikäli yhtään ymmärrän naisen hormonitoiminnan päälle. Sen takia näiden keltarauhashormonikuurien lisäksi olen syönyt myös munasoluja kehittäviä sekä ovulaatiota edesauttavia lääkkeitä (Letrozol). Verikokeissa on myös saatu juosta yhtenään. Viimeisin diagnoosi oli "munasolun irtoamattomuuteen (anovulaatioon) liittyvä hedelmättömyys".

Ennen viimeistä Letrozol-kuuria lääkäri sanoi mulle, että "tästä tulet nyt joko raskaaksi tai sitten sulla tulee kuukautiset". Lopputulos oli se etten tullut raskaaksi eikä tullut myöskään kuukautisia. Meni siis just niin kuin strömsössä.

Olen pohtinut paljon aiheutinko tämän itse. Onko se omaa syytä miksi mun keho ei toimi niinkuin normaalin naisen? Johtuuko tämä siitä, että söin 16 vuotta e-pillereitä? Vai siitä, että kisasin fitneksessä? Menikö kroppa lopullisen sekaisin kisadietillä? Onko mulla edelleen vain liian alhainen rasvaprosentti? Treenaanko liikaa? Stressaanko liikaa? Miten mä voisin tätä edesauttaa?

Hän on siskoni tyttö Amalia. Kyllä munkin päälle yksi tällainen sopisi. <3

Pistoshoidot

Koska nämä tablettimuotoiset kiertoa, munarakkuloita ja ovulaatiota herättelevät lääkkeet eivät ole kohdallani toimineet halutulla tavalla oli edessä sama setti mutta pistoksin. Josko tujumpi keinotekoinen lääkemuoto toimisi. Ensimmäiset pistohoidot alkoivat joulukuun alussa. Piikitin vatsan alueelle Gonal-F nimistä lääkettä. Voiko näitä nimittää lääkkeiksi? Anyway näillä pistoksilla on jälleen tarkoitus saada munarakkulat kehittymään ja niillä pitäisi myös kohdun limakalvo paksuuntua. Mikä on mulla hyvin ohut. Ja sen tulee olla tarpeeksi paksu jotta munasolu kiinnittyy.

Viiden päivän piikittelyn jälkeen tehtiin ultraäänitutkimus jossa tarkistettiin ovatko pistokset vaikuttaneet kuten toivottu. Mulla ne pistokset toimivat vähän liiankin tehokkaasti. Vaikka piikitin hyvin pieniä annoksia niin munasarjat alkoivat kehittämään munarakkuloita liikaa.

Ultrassa selvisi, että siellä oli kummassakin munasarjassa ainakin 2-3 kohtuullisen hyvin kehittymään lähtenyttä tapausta ja lisäksi muutama vajaakasvuisempi rakkula. Tämä ei ollut hyvä uutinen sillä riskinä on monisikiöisyys. Fuck, me ei haluta mitään kolmosia! Toivottu määrä olisi 1-2 "johtaja" munarakkulaa. Olen siis hyvinkin herkkä näille pistoshoidoille.

Seuraava peliliike oli lopettaa pistokset pariksi päväksi ja toivoa, että sillä aikaa ne vajaakasvuiset rakkulat "rupsahtavat" pois ja jäljelle jää ne pari hyvin kehittynyttä. Riskinä tässäkin on, että ne kaikki rakkulat rupsahtaa. Eli parin päivän jälkeen verikokeen kautta ultraan tarkistamaan tilanne.

Ama osallistu mukaan jooga challengeen. <3

Verikokeeseen mennessä näin labran edustalla naisen tupakalla. Tämä nainen oli raskaana. Mahan koosta päätellen ei kovinkaan kaukana h-hetkestä. Mun teki niin mieli mennä sanomaan hänelle pari valittua sanaa. Välillä kyllä vituttaa tämä ajoittain niin epäreilu elämä. Kuinka jotkut naiset eivät arvosta sitä ihmettä joka sisällä kasvaa. Tuliko se liian helpolla? Eikö sitä olisi halunnut alunperinkään? Kolkuttaako hänen omatunto yhtään? Miten hän voi elää itsensä kanssa jos vauvalla ilmenee joskus jotain kehitykseen liittyviä ongelmia? En vain pysty käsittämään kuinka joku voi kaikki ne riskit tiedostaen tupakoida raskausaikana.

Kun mä joskus raskaaksi pullahdan niin se lapsi on tehty suurella työllä ja halulla. Kun se tikku näyttää kahta viivaa niin mun sähkötupakointi loppuu siihen paikkaan. En siis ole neiti täydellisyys itsekään. Se on mun ainoa pahe ja sitäkin teen vain ollessani kotona. Tapa joka on helppo jättää pois kun sisällä kasvaa jotain niin kallisarvoista ja toivottua.

Takaisin asiaan. Niiden parin päivän pistostauon jälkeen ultrassa ei näkynyt tilanteeseen juurikaan muutosta. Monia rakkuloita edelleen. Ei sitä 1-2 johtaja tapausta. Kaikki olivat kutakuinkin saman suuruisia. Pistoksia jatkettiin pienemmällä annostuksella toiset viisi päivää ja jälleen uusi ultra + verikoe aika varattuna niiden perään. Lääkäri ei vielä pystynyt sanomaan juuta eikä jaata siihen mitä tuleman pitää. Selviää sitten ultrassa.

Kuva Pixabaysta.

Missä mennään nyt?

Ultra takana ja pieni ilonpilke on silmissä. Toisesta munasarjasta löytyi yksi muita rakkuloita kehittymeempi yksilö ja muut rakkulat olivat kaikki paljon pienempiä. Tältä yksilöltä odotetaan nyt tosi paljon. Luonnollista ovulaatiota ei jääty odottelemaan vaan sen tapahtumista tehostettiin Ovitrelle-nimisellä lääkepistoksella jonka otin jouluaattona. Runsaan syömisen ohella tuli siis tehtyä muutakin mukavaa joulun aikana.

Olen kuullut paljon tarinoita sieltä ja täältä kuinka pistoshoidot ovat toimineet ja raskaus on saatu aluilleen. Ja siihen mä haluan nyt uskoa. Ainakin pistokset tuntuvat toimivan munkin kohdalla. Jos ei ensimmäisella kerralla niin ehkä sitten toisella.

En osaa sanoa uskonko jumalaan mutta hänelle silti ison toiveen esitän. Anna tämän onnistua. Me halutaan perustaan perhe. Mä haluan kokea raskauden ja mä haluan olla äiti. <3

Onko sulla kokemusta lapsettomuushoidoista?

-Jenni-