So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Ai että mitenkö kesäkukkani jakselevat??!!

Heipat! Kesäkukkani ovat tuottaneet ehdottomasti eniten päänvaivaa puutarhassa... minulla ei varmaan koskaan ole ollut näin surkea tilanne ruukkuistutusten kanssa! Olen tottunut, että kukkani loistavat! Onneksi ympäröivä puutarha paikkaa ja toimii kauniina taustana muuten hieman surkeille kesäkukkaistutuksilleni!

Olen huolellinen kastelija, lannoittaja ja nyppijä... eli mitään ongelmaa ei pitäisi olla!!?? En kuitenkaan jaksa ihan kaikkia purnukoitani kannella joka kerta sateelta suojaan...

Yksi tämän kesän suurimpia ongelmia on ollut läpi kesän vallinnut karmea koleus. Tuntuu, etteivät kesäkukatkaan ole päässeet missään vaiheessa kunnolla juurtumaan, saatikka kasvuun. Siihen päälle kun on tasaisin välein satanut, niin soppa on valmis... eihän vesikään olisi ongelma, jos juuristot täyttäisivät ruukut, ja kasvustot olisivat sankat! 

Koleuden keskellä sateelta suojassa olevat kukat ovat vastaavasti epähuomiossa välillä jääneet kastelematta... tuuliset kelit lisäävät kasteluntarvetta hurjasti pienemmissäkin lämpötiloissa. Kuivuuteen kukkia on kuitenkin äärimmäisen hankala tappaa:) Ennemmin pieni kuivahtaminen kuin totaalinen uittaminen! 

Minua ei muutenkaan huvita huoltaa kukkia huonolla säällä. Se on kyllä ihme juttu, miten aurinko saa ainakin minut nypläämään ja touhuamaan kukkien pariin pihalle:)

Tänä kesänä kukkien hankinta jäi osittain kesäkuun puolelle, mikä on minulle todella myöhäinen ajankohta... usein aloitan ruusujen hamstraamisen viimeistään äitienpäivän tienoilla. Nyt minulla ei olekkaan kuin pari ruukkuruusua ja varastossa talvehtinut runkoruusu. Pelargonioitakin on vähemmän kuin yleensä.

Jostain kumman syystä innostuin hankkimaan orvokkeja reilunlaisesti... nyppiminen hoituu kyllä, mutta nämä ryöpsähtävät pituutta ihan liikaa. Matalaksikaan ei viitsisi enää laittaa, kun ei ne kerkeä kuitenkaan kasvaa entiselleen! Osa oli jo sen verran surkean näköisiä, että kippasin ne maantäytteeksi puutarhaan:)

Amppeleissa köynnökset ovat ihan mukavan kokoisia. Itse kasvatetut kelloköynnökset ovat varma valinta. Ne kasvavat nopsaan, ja ovat kaikinpuolin helppoja ja kiitollisia! Ystävältä saadut keijunmekot ja kodinkukilta tilatut amppelivaulat ovat ihme kyllä hengissä, vaikka ovat sateissa ryvettyneetkin... Viherpeukaloilta tilasin amppeleihin verbena- petunia- miljoonakellosekoituksia. Nämäkin ovat tuuhakat, ja voivat hyvin. En millään raaski ostaa valmiita amppeleita, ja nämä itse istutetut ottavat kyllä aika paljon reilummin aikaa, ennen kuin peittävät ruukut kasvullaan. Tänä vuonna taitaa kesä loppua kesken...

Näiden lisäksi puutarhasta löytyy ainakin tähtisilmää, pikkubegoniaa, lumihiutaletta sekä enkelipelargoniaa... 

Paljon olen vuosien takaisista määristä jo onnekseni onnistunutkin vähentämään. Ja tämä nyt ei ole ensimmäinen kesä, kun joutuu tuskailemaan näiden kelien kanssa. Kun vain malttaisi keväisin mielensä, ja tyytyisi muutamaan ruukkuun! Vähemmän harmissaan tarvitsisi kesän mittaan olla!

Terassin hyötykasvit voivat osittain hyvin, mutta lämpöä ja tuulensuojaa tarvitsisivat etenkin tomaatit ja kurkut. Ihana ajatus olisi napsia satoa pöydän ympäriltä suoraan syötäväksi, mutta nähtäväksi jää, ehtivätkö etenkään tomaatit kypsiksi asti... Luojan kiitos omistan kasvihuoneen! On tämä meidän kasvukausi vaan sen verran lyhyt!

Entisestään vahvistuu haave katetusta etuterassista! On ollut ajatuksena rakentaa se, kunhan terassilaudat menevät vaihtoon. Ehkä viiden vuoden sisällä voisi olla realistinen ajankohta??!!

Tällaisilla mietteillä tänään... vuoden päästähän kesäkukkahankinnat voivat olla taas hyvinkin toisenlaiset;) Taidanpa selailla kuvia kesäkukkaistutuksistani parilta edelliseltä vuodelta... on kiva vertailla kesiä keskenään:) En tee istutuksia joka vuosi samalla kaavalla. Jokainen kesä on hyvinkin erinäköinen meidän puutarhassa:)