So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Kuorikate ja maanpeitekasvit

Kun kerta kevät antaa vielä odottaa itseään, niin ajattelin kertoilla tähän väliin meidän lähes rikkaruohottoman puutarhan salaisuuden;) Käyttämäni kuvathan ovat aina omiani. Nämä ovat parin edellisen kesän otoksia.

Kaiken takana on siis paljolta vaivalta säästävä kuorikate! Perennoilla katetta on vain näön vuoksi, mutta jo se pieni määrä riittää pitämään rikkaruohot poissa. Lähinnä siementävät monivuotiset kukkaset ovat suurin riesa, joita saa olla päivittäin kitkemässä pois vääristä paikoista.

Pensaiden, ruusujen ja puiden ympärillä kuorikatteen alle laitan mielelläni sanomalehteä. On niin paljon mukavampi ja helpompi käyttää kuin mitkään kankaat! Tällä tavoin olen helposti saanut myös uusia istutusalueita. Reilu kerros sanomalehtiä ja kuorikatetta keväällä nurmikon päälle, ja syksyllä pääsetkin jo istuttamaan! Polut on myös kätevä tehdä kuorikatekerroksen päälle. Itse olen käyttänyt erilaisia laattoja, kiviä ja laudanpätkiä. Puolen pihan osalta tuli tehtyä niin paljon turhaa työtä, kun kärrättiin nurmikkoa uuden mullan alta pois. Niin paljon helpommalla osaisi nyt jälkiviisaana tehdä näitä pihajuttuja!

On minulla ollut paljon erilaisia maanpeitekasvejakin, jotka olen tympäännyttyäni kärrännyt metsään tai antanut eteenpäin... Huomasin, etten tykkääkkään peittää kasvualustaa kaiken peittävällä vihermatolla:0 Kuorikate on enemmän makuuni!

Metsämansikka lähti puolivahingossa leviämään penkkien reunoilla, ja sitä ei sitten olekkaan raaskinut kitkeä kokonaan pois. Nyt se onkin jo levittäytynyt ehkä turhankin laajalle, mutta mikäs sen mukavampaa, kuin poimia maistuvia mansikoita suuhunsa puuhastelujen lomassa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä maanpeittona!

Monilla meistä on käsitys, että kuorikate tekee alueet helpoiksi ja täysin rikkaruohottomiksi. Helpommiksi kyllä, mutta ihan samalla tavalla rikkaruohot tekevät kotinsa katteen päällekkin. Olipa alla kangasta tai ei! Joka kesä meillä urakoidaan katteen lisäilyn merkeissä!

Näiden ihanan kesäisten kuvien myötä jään odottelemaan maan sulamista:)