So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Keittiötarhani rakentumisesta

Pirtsakkaa alkavaa viikkoa! Viikonlopun synttärihulinoista ja lentsusta huolimatta olen saanut aherrettua ulkona vaikka sun mitä! Taas tuli huomattua, että mitä enempi minulla on rautoja tulessa, sitä tehokkaampi olen! Kaikinpuolin hyvä mieli lähteä uutta viikkoa työstämään:)

Lähtötilanne:)

Keittiötarha rakentuikin paljon sutjakkaammin mitä olin etukäteen ajatellut! Lapioinnit sain perennojen noston osalta valmiiksi jo perjantaina. Nämä ovat yleensä niitä ei niin kivoja juttuja puutarhailussa, mutta olen ollut nyt niin intona tästä projektistani, että on ollut hyvä fiilis heiluttaa lapiota:) Helposti näissä puuhissa saakin kunnon hien pintaan painiessaan isojen juurakkojärkäleiden kanssa! Vauhtiin päästyäni tyhjentelin maata perennoista vielä eilisten synttärikemujenkin jälkeen... ja lapioinnin makuun kun on päästy, niin itseni tuntien, lisää seuraa;) Samalla on kätevä jakaa ja siirrellä perennoja, sekä kasailla reunoja istutusalueille. Tiilillä, kivillä ja puunkarahkoillakaan kun ei ole pysyvää paikkaa tässä puutarhassa. Näitä uuteen uskoon laittamalla saa taas vähän vaihdettua näkymää:)

Pienellä riskillä kalustin keittiötarhani. Toivoen, ettei mistään putkahtele kukkaylläreitä. Järkevä puutarhailijahan olisi rauhoittanut alueen joksikin aikaa... jyrsinyt ym.ym. Mutta näin toimin minä, hätäinen,- ja heti pitää saada valmiiksi- tyyppi! Yllättävän vähällä pyörittelyllä kaappi ja pari hyllykköä löysivät paikkansa! Korkeampaan sain ujutettua vielä haluamani, poltetusta sängystä jääneet jousitukset:) Köynnöstukena varmasti aika verraton viritelmä! Saviruukut pinosin isompien ruukkujen kaveriksi ja osan laitoin kaapin päälle. Näistäkin tykkään kyllä kovasti!

Aluehan on minun mittakaavassani varsin pieni, ja en ehkä ihan kaikkia ennakkoon ajattelemiani juttuja saanutkaan tähän ujutettua... kun piti olla kalustusta, polkua ja ne tärkeimmät tässä, eli istutusalueet:) Jälkimmäisiä taitaa olla vähiten:) En halunnut mitään liian symmetristä. Tiilillä ja puupölkyillä rajailin eri muotoisia "kasvulaatikoita". Näiden lisäksi kasasin erilaisista ruukuista rykelmiä. Osaan tulee varmaan yrttejä ja salaatteja, ehkä jokunen kukkanenkin??

Istutusjutut ovat helpoin ja mukavin vaihe. Tällä viikolla on tarkoitus kylvää siemenet. Olen itse oikein tyytyväinen aikaansaannoksistani. Keittiötarhasta tuli oman näköiseni kaikkine romppeineen! Nehän tässä onkin se juttu. Pitikin olla kaikkea muuta, kuin liian perinteinen kasvimaa;) Ja varmasti pieniä muutoksia tulee vielä tapahtumaan, kunhan tarhani parissa seuraavan kerran puuhailen??!!

Rakennellessahan syntyikin jo ajatus laajentaa tarhaa entisestään... vieressä on syysleimuja ja pioneja. Olen aikeissa kokeilla pionien jakamista, vaikka sitä ei kauheasti suositella. Tiedän kuitenkin monen onnistuneen ja kaikkeahan pitää tietenkin kokeilla!

Innolla jään odottamaan istutuspuuhia ja kasvuunlähtöjä! Palaillaan taas pian!