So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Keittiötarha

Mielessä pyörii ajatus isommasta keittiötarhasta

Moikka! Nyt minulla onkin jo peräti vähän ajatusta siitä, mitä pihalle tulevana keväänä alkaisin puuhailemaan! Ajattelin nimittäin raivata tilaa keittiötarhalle. Yhtään en tiedä mihin kohti pihaa? Vaihtoehtoja on useita, ja aion pysytellä jo olemassa olevilla istutusalueilla. Perennoja on tarkoitus vähentää, ja nyt on jotain tavoitetta aloittaa penkin tyhjennys;). Monesti mitään ajatusta ei ole olemassa vielä lapioon tarttuessani... Sitten ihmetellään mullikon keskellä, että mitähän sitä keksisi...

Tähänkö alkaisin keittiötarhaani rakentelemaan?

Mitään perinteistä kasvimaatahan en luonnollisestikkaan halua. Tulisiko osa kuitenkin maahan? Osittain haluan ehkä jotain ruukkupuutarhamaista. Saviruukkuja ja muita omistankin aikamoiset määrät jo entuudestaan. Mitään varsinaisia istutuslaatikoita en myöskään halua... Rakentelisiko tarvittavia reunoja esim. turveharkoista? Haluaisin jotain sellaista, mitä ei vielä tältä pihalta löydy... Että tämä alue olisi ihana, ihan oma maailmansa:) Mitä lie haen??!! En todellakaan täysin tiedä itsekkään;)

Olen varmaan joskus johonkin kokeillut räsymattoa käytävänä, mutta en ole tykännyt. Istuisikohan ne tähän keittiötarhaan? 

Tämän kirjan kansikuvassa on vaan niin ihana fiilis! Tällaisesta tykkään kovasti!

Yritän tässä kirjoitellessanikin hahmottaa lumen alla olevien alueiden kasvillisuutta... Joka alueella on tietenkin jotain, mitä en mielelläni nostaisi ylös! Puita ja pensaita on tasaisesti jokapuolella, eikä pionipenkkiä ehkä uskaltaisi täysin räjäyttää;)... Tilaa tarvitsisin kuitenkin reilunlaisesti... Sitten riesana on joka puolella olevat sipulikukat, niitäkin kun on pitänyt kylvää joka paikkaan:0! Kevätkukkijoiden lisäksi liljoja on kaikkialla, ja juuresta leviäviä pensasruusujakin on vähintäänkin riesaksi asti, huoh! Rajoitteita siis piisaa todellakin riittämiin... Tämä onkin jatkuvalle muutoksen haluajalle ongelma, ei tule istutushetkellä murehdittua tai mietittyä, että mites sitten, kun mieli taas muuttuu! 

Siemeniä on tullut jo hommattua jokunen pussi!

Kiva olisi joku istahtamispaikkakin... Yhdessä kohtaa sellainen löytyisi jo valmiina...

Olen perehtynyt vähän siihenkin, että mitä kannattaisi kasvattaa vierekkäin, ja mitkä eivät ehkä sovi niin hyvin rinnakkain kasvatettaviksi. Muutaman kirjankin tilasin avuksi tähän. Näistä on muutenkin kiva " haistella kesäisiä tunnelmia":)

Onkos muilla millaisia hyötytarhoja? Ruukuissa vai ihan perinteinen kasvimaa? Vinkkejä otan mielelläni vastaan. Mitä kannattaisi kokeilla? Oletko kokenut jonkun erityisen haastavaksi kasvatettavaksi?