So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Keittiötarha

Mitä kuuluu keittiötarhalleni?

Toukokuussa rakentelin keittiötarhaani. Siitä voit kurkata lisää täältä so-up.fi/ruostettaroyheloita/keittiotarhani-rakentumisesta 

Nyt on kulunut aika tarkalleen kuukausi siitä, kun polkaisin projektin alulle. Tässäpä siis vähän tämän hetkisiä mietteitä kuvien kera.

Olen oikein tyytyväinen pieneen ja somaan keittiötarhaani. Tämä on juuri sopivasti jotain muuta, kuin se ihan perinteisin kasvimaa.

Keittiötarha sijaitsee aivan puutarhan ytimessä, keskellä kaikkea:) Tämä on osoittautunut oikein hyväksi ratkaisuksi! Monesti kasvimaat ovat pihojen perukoilla tai muuten erillisinä alueina tontin laitamilla. Oma ajatus olikin alunperin, että mikseivät hyötykasvitkin voisi olla osana muuta puutarhaa. Tällä tavoin kasvimaa on myös jatkuvasti valvovan silmän alla, ja helppo hoidettava muun puutarhan ohessa. Ja onhan se kivan näköinen oma alueensa pensaiden ja perennojen seassa!

Keittiötarhassa kasvaa sipulia, porkkanaa, persiljaa, rosmariinia ja erilaisia salaatteja. Tarkoitus on, että ne tulevat syödyksi suoraan maasta poimittuna. Eikä meillä edes ole säilytysmahdollisuutta, niin ihan turha haalia liikaa erikoisuuksia pelkästään silmän iloksi.

Tarkoitus on ollut tuoda enemmänkin kurkkua ja tomaattia naulakkoon roikkumaan, mutta nämä kelit ovat kyllä sotkeneet suunnitelmiani! Jos ei vähitellen ala lämpenemään, niin joudun pian pelastamaan värjöttelevät kurkku,- ja tomaattiraukkani myös terassilta kasvihuoneen suojiin... 

Toisaalta kastelun kanssa on saanut olla aurinkoisina ja tuulisina päivinä tarkkana. Osa kasveista asustaa ruukuissa, ja nämä tarvitsevat kyllä hyvää huolenpitoa! Sama pätee isompienkin kasvatuslaatikoiden kohdalla toisessa kohtaa puutarhaa... äkkiä kasvustot jäävät kuivuudessa kitumaan alkutekijöihinsä! Keittiötarhan kohdalla tämä ongelma on poissa, kun suurinosa saa kasvaa hyvin kosteutta pidättävässä mullassa maantasalla!

Voihan se olla, että ensi kesänä laajennan keittiötarhaa entisestään...??!! Perunaa voisi ehkä ainakin laittaa kasvamaan... Vieressä on alue, josta olen nostanut perennoja ylös. Syksymmällä voisin puuhastella alueen jo valmiiksi kevättä odottelemaan...:)