So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Päivänkakkarat heinikosta takaisin puutarhaan!

Moikka! Sunnuntai oli sateineen oiva päivä tehdä taas pieniä istutuksia puutarhassa:)

Olen kyllä siitä merkillinen tapaus, kun mieli kukkasten(kin) suhteen tuntuu vaihtelevan hyvinkin paljon... monista perennoista olen luopunut kokonaan antaen ne uusiin koteihin. Aina en jaksa ilmoitella kenellekkään, ja kannan juurakot pihan ulkopuolella olevaan koivikkoon. Siellä ne kukkivat ilman, että ovat edes istutettuina:0 Onnekseni jotain on siis edelleen tallessakin...

Päivänkakkarat olen joskus istuttanut puutarhan ulkopuolelle, halutessani ne pois kaikkialta kukkapenkeistä... siellä ne ovat heinikossa levittäytyneet rauhassa melko laajalle alalle.

Nyt kaivelin sylillisen verran parhaillaan kukassa olevia päivänkakkaroita ylös, ja selvittelin ne puhtaiksi rikkaruohoista.

Useammasta kohtaa löytyikin heti istutuspaikat... saa nähdä mikä on mieli ensi keväänä, että saavatko lähtöpassit heti alkuunsa vai tykästynkö tosissaan??!!

Puutarhan ulkopuolella sijaitsevien "heinikkotaimistojeni" lisäksi minulla on puuliiterin edessä yksi hätävarapenkki, jossa mm.sormustinkukat saavat kylväytyä mielinmäärin. Tämä on siltä varalta, jos nämä kaunokaiset päättävät jostain kumman syystä kadota puutarhasta. Täältä on hyvä kerätä siemeniä talteen, ja ripotella haluamiinsa paikkoihin! 

Tässä samaisessa penkissä on myös keltakurjenmiekkoja, jotka aion myös siirtää takaisin puutarhaan... nyt on joku tarve saada muutama keltainen väripilkku jonnekkin kohtaa:) Auringon puutetta?? Ehkäpä korkeille nauhuksillekkin voisi etsiä sopivan paikan... näin se ihmisen mieli on kovinkin muuttuvainen;)

Kun käyn miettimään istutusalueitani, niin aika moninpaikoin kasvit kasvavat niille ei kuuluvilla paikoilla. Useat näistä ovat juuri niitä toivotuimpia levittäytyjiä, ja saavat siksi poikkeusluvan kasvaa hieman vapaammin! Kotkansiipisaniainen on yksi ihmeellisimmistä hiipijistä meidän aurinkoisessa puutarhassa... annappa jos yrittäisit istuttaa sitä jollekkin haluamallesi paikalle, niin ei varmaan menestyisi, mutta omia aikojaan ja polkujaan kulkiessaan, on ottanut ison alan itselleen... antaa levitä kaikessa rauhassa! Pitääpä kylvää vaikka sormustinkukkaa sekaan!

Alkavatko katseeni puutarhatöiden osalta olla jo ensi kesässä?? Vähän siltä nämä viimeaikaiset ajatukset kuulostavat, kun sitä jo kuumeisesti miettii näitä kukkasiirtoja! Olen eksynyt myös taimisivustoille... voisin joitakin uusia tulokkaita hankkia ykköskappaleet! Niitä pääsee sitten muutaman vuoden päästä jakamaan ja levittelemään laajemmalle. Näistä hankinnoista ehkä lisää sitten myöhemmin??

Mukavaa viikon jatkoa, palaillaan! -Asta-